• yedinci sanat hayranı, araştırmacısı lise tarih öğretmenim. adalet oyunu'ndan sonra sinemadan fazla uzak kalmayıp sıcağı sıcağına yeni işlerde görmeyi dört gözle beklediğimiz genç yönetmen.
  • lise yıllarım boyunca idolüm olmuş tarih öğretmenim. ne yaptıysam ne ettiysem saçlarımı onun ki kadar müthiş ayıramamışımdır. aynı zaman da çıkan son kitabı (bkz: faşizmin etkisinde türkiye'de sinema) nın okunulması vaciptir.
  • 1996’da ankara üniversitesi dil ve tarih coğrafya fakültesi’nin “tarih” bölümünden mezun olmuştur. siyah-beyaz gazetesinde film eleştirmenliğiyle başlayan yazı hayatını “antrakt”, “sinema”, “pencere”, “popüler tarih”, “toplumsal tarih”, “sinematürk”, “cinemascope”, “cinebelge” ve “atlas tarih” dergilerinde sürdürmüştür. sinema tarihi alanında verdiği eserlerle alandaki bir eksiği kapatıyor (burada nezih erdoğan, özde çeliktemel thomen, i. arda odabaşı, burçak evren, savaş arslan, igor stardelov, elif rongen kaynakçı gibi isimleri de anmak, onlara da teşekkür etmek gerek).

    yayımlanmış eserleri
    sinemanın osmanlıca serüveni (öteki yayınevi, ankara, 1996)
    bâbıâli’de sinema (izdüşüm yayınları, istanbul, 2004)
    devlet-i aliyye’de sinema (de ki yayınları, ankara, 2007)
    faşizmin etkisinde türkiye’de sinema” (1939-1945) (doruk yayınları, istanbul, 2011)
    türk sinema tarihinden fragmanlar (phoneix yayınları, ankara, 2013)
    sessiz dönem türk sinema antolojisi (1895-1928) (küre yayınları, istanbul, 2015)
    sessiz dönem türk sinema tarihi (1895-1922) (yapı kredi yayınları, istanbul, 2021)
    hariciye koridorlarında sinema (yapı kredi yayınları, istanbul, 2019)

    son çalışması "gazi'nin sineması" (yapı kredi yayınları'ndan) da bu ay yayınlandı. buradan sipariş verebilirsiniz.
  • türkiye’deki sinema çalışmalarına bir çok sinema akademisyeninden çok daha hakiki ve çok daha fazla katkısı olan tarihçi ve yazar.
  • imzalı kitabına* sahip olmaktan gurur duyduğum canım tarih hocam ve aynı zamanda bir çok güzel okul anısının başkahramanı. lâkabı jöntürk idi bilmem haberi var mıydı. ne severdim... sinema üzerine kitaplar okuduğum yıla denk gelmişti okulumuza görevlendirmesi. onun kadar baş koyamadım bu işe maalesef. iyi bir izleyiciyim ama.

    çok yıllar sonra eğitimci olduğu okulun dışında karşılaştık. "elbette hatırlıyorum sen hep ayrıktın" dedi. teneffüs arasına çay alıp gelmeyi sığdırdı. canım hocam. peşinden gidip arayıp sormadımsa saygımdan. belki z kuşağına saçma gelecek ama biz y'ler, ne bileyim hem ilişkisi kuvvetli hem rahatsız etmeyeyim kuşağıyız saçma bir şekilde. neyse... deprem nedeniyle kendisini sosyal medyada ararken dönüp dolaşıp ekşi'ye geldim. adıyamanlı diye . ailesi adıyaman'da ise iyi olduklarını umuyorum.
  • lise yıllarımın efsane tarih hocasıdır. tam bir jöndür. türk sinema tarihi ile ilgili bir çok kitabı bulunmaktadır. kendisinden imzalı bir kitabına sahip olmak ve ondan yıllar boyu tarih dinlemek benim için büyük bir gururdur. ayrıca savaş zamanı esir türklerle ilgili knockaloe ve meçhul türkler adlı kitabı çok önemli bir araştırmanın olduğu kaynak niteliğinde bir kitaptır, tasviye ederim.
hesabın var mı? giriş yap