• alman vatandasligina gecerken hatta gecmisken son olarak türk konsoloslugunda kimliginiz ve pasaportunuz delgec ile deliniyor ve ardindan iptal edilmistir damgasi vuruluyor. bunlar gözünüzün önünde olurken iciniz burkuluyor ve hüzünleniyorsunuz.
    neyseki artik hersey bitmistir ve ordan ciktiktan sonra bu burukluk yerini derin bir oh cekmeye birakiyor. vatana millete hayirli olsun.

    (bkz: ben bugün bunu yasadım)
  • dogum yeri almanya olmayan ve turkiye'den bir takim sebeplerle almanya'ya gelmis olup 8 sene boyunca almanya'da yasal yollardan kalmis turk vatandaslarinin elde edebilmesi icin gerekenlerin su sekilde oldugu vatandaslik (kendi bilgilerim dogrultusunda, yanlisim varsa affola):

    oncelikle ozel durumlar. 8 senedir almanya'da degilim ama bir alman vatandasi ile evlendim diyorsaniz bu sure 3 seneye iniyor. ya da integration kursunu tamamalayanlar 7 senede basvurabilirler. bu kurs 4 modulden olusan bir senelik bir kurs. sinavi gecince kurs parasinin yarisini geriye alabiliyorsunuz. bazi durumlarda da bunlarin hicbirisi olmadan 8 sene kisalabiliyor; ama bunun icin birilerinin degerlendirmesine girmeniz gerektiginden surec uzayabilir. bu gibi durumlar ustun yetenekli, kalifiye calisan ve sporcular icin uygulanabilir.

    8 sene dolduktan sonra vatandaslik hakkini elde ediyorsunuz, yasadiginiz sehrin bagli oldugu vatandaslik burosuna gidip formlari ve ne gibi belgeler istediklerini soruyorsunuz. bu kismi en garip olan kismi, cunku ornegin; freiburg'da yasayanlar freiburg sehir ofisine bagliyken ve onlardan bir takim belgeler istenirken, freiburg'a komsu sehirde yasayip landkreis hochschwarzwald ofisine bagli olanlardan farkli belgeler istenebilir. ayni sekilde bekleme suresi de degiskenlik gosterecektir. burada yapacak bir sey yok, bagli oldugunuz ofisten yapmaniz gerekiyor basvuruyu.

    istenilen belgeler genelde:
    1. doldurulmus form (burada neden vatandas olmak istiyorsunuz sorusu da mevcut, aslen bu soruya cevap verme zorunlulugunuz yok eger yasal hakkinizi elde etmisseniz)
    2. guncel, emeklilik odemesi belgesi
    3. pasaport, kimlik, oturma izni kopyasi
    4. ozgecmis (bazi ofisler el yazisi ile mektup usulu isterken bazilari tablo halinde is bilgilerinin belirtildigi bir sey (cv gibi) istiyor)
    5. almanca dil yeterliligi (integration kursu sinav belgesi ya da b1 yeterlilik sertifikasi)
    6. vatandaslik sinavi (einbürgerungstest) sertifikasi
    7. son 3 ayin maas bordrosu
    8. is akti (calistiginiz yerden kontrat kopyasi)
    9. dogum belgesi (geburtsurkunde)
    10. kira kontrati
    11. finans durumunu belirten bir belge (borcunuz varsa (mortgage gibi) ya da hesabinizdaki para gibi seyler)

    bu belgelerle basvuru yapip bekliyorsunuz. sonra sizin vatandasligi almaya uygun oldugunuza dair bir belge veriyorlar ki siz bununla yetkili turk makamina (konsolosluk ya da buyuk elcilik) "ben vatandasliktan cikmak istiyorum" diyebilesiniz. burada turk makami kararin 3-6 ay arasinda verilecegini soyluyor. bu karar da geldikten sonra belgenizle alman vatandasligini alabiliyorsunuz.

    eger sinav basvuru, sinav tarihini bekleme, sonuc gelme surelerini hesaba da katarsaniz tum surecin 1 seneyi askin olacagini gorebilirsiniz. sonuc olarak vatandas olduktan sonra pasaport ve kimlik cikmasi da 4 haftaya yakin suruyor, yani her belgeniz hazir bile olsa basvurudan pasaportu almaya kadar 8-9 ay geciyor.

    almanlar sizden istedikleri belgelerde ne soruyorlar peki? vatandaslik sinavi genel hatlariyla basit bir sinav olsa da (internette bulunan 300 sorudan 30'u geliyor, yani ezberlesen yine yaparsin) anlayarak okuyup sinava calistiginizda insan ve ozluk haklari, alman tarihi, politik isleyis ve yonetim bicimi ve hatta cografyasina dair genel bilgiye sahip olmaniz gerekiyor.

    dil yeterlilik sinavi zaten cok yonlu bir sinav. bu sinavda okudugunu anlama, temel dilbilgisi, duydugunu anlama, yazma ve konusma kisimlarinin herbirinden en az yuzde 60 skor almaniz gerekiyor.

    basvuru formunda anne ve babanizin evlilik tarihine kadar sorular var.

    bu vatandasligi alirken neye imza attiginizi anlayacak donanimda olmaniz isteniyor ve kesinlikle kolay verilmiyor. almanya'da dogan, halihazirda avrupa birligi ulkerinden birinin vatandasi olanlar icin demiyorum bunu. bu dedigim benim gibi turkiye dogumlu, yuksek lisans icin almanya'ya gelmis ve yillar yillardir almanya'da yasayanlar icin gecerli.
  • çocuklarımızın hayali demek olaya baya bir kısıtlı bakmak demek. polis olan bir arkadaşımın teyzesinin çocukları almanya'da doğup, büyümüş beni alıp sadece oturma ve çalışma izni verseler istifa etmeden kaçak sınırı geçer giderim diyor. var siz düşünün kendisi kendini eski ülkücü olarak tanımlıyor. o ya sev ya terketçiler ilk fırsatta almanya'ya gitmek için göt atıyor.
  • 8 sene önce yarısı kitap yarısı umut dolu tek bir valizle gelip hayatımı kurduğum ülkenin vatandaşı olarak bugün sahip olduğum hede.

    biraz burukluk, biraz heyecan ve biraz gururun karışımı duygular eşliğinde geçen mini bir törenin akabinde pasaport ve kimlik başvurusu yaparak sonuçlandı.
  • kendisini almama halen 2 yıldan fazla süre var ama burada geçirdiğim zaman zarfında gözlemlediğim en net şeyi ileteyim girişimci hemşehri(leri)me.

    “türkiye’de startup” “almanya’da devam ettirme” ve “en kısa sürede alman vatandaşlığı” kavramlarını aynı potada eritebilen türkler gelse de şak diye vatandaşlık versek diye bekliyor alman nüfus memurları. ama eklemeden de geçemiyorlar: “startup bütçeniz en az 500 tl olsun ki yatırımcı sıfatıyla alacağınız 5 yıllık schengen’iniz 24 saat içinde çıkabilsin.”

    edit: vakti zamanında bir üstte bir entry vardı, şimdilerde uçmuş, türkiye’de startup kurup almanya’ya taşıyıp sonra da vatandaşlık alacağını söyleyen pırıl pırıl bir beyinden çıkmıştı. ona ithafen kaleme alınan bu ironileri ciddiye alıp “24 saatte vize çıkar mı hakikaten ya?” gibi sorularla yeşillendirmeyiniz artık rica ediyorum efenim.
  • su anda maliyeti yaklasik 400 euro (pasaport ve kimlik dahil), eger teste girmek zorunda degilseniz en az bir senede tamamlaniyor islemler.

    edit: 6 ayda hans/helga olabilenler de varmis, yogunluga bagli demek biraz da.
  • açılın, en güncel hali ile yapılması gerekenleri ve ücretleri yazmaya ve kutsal bilgi kaynağına katkı yapmaya geldim. almanya’ya mavi kart * ile gelmiş olanlar için süreç aynen aşağıdaki gibidir.
    başvuruya hak kazanmak için 5 yıl almanya’da yaşamış olmak gerekmektedir. 6. yıla girerken yanı ülkede toplam olarak 70 ay yaşamış olmanız lazım. bu olay cepte ise başvuru sırasında gerekenler:

    1) başvuru formu ve biyometrik fotoğraf.
    2) almanca cv
    3) türk pasaportunun kopyası
    4) oturum izninizin kopyası
    5) varsa evlilik cüzdanı kopyası
    6) uluslararası doğum belgesi (konsolosluktan veya türkiye’deki nüfus müdürlüğünden alınabilir)
    7) almanca b1 dil belgesi
    8) almanya’da yaşam sınavı sonucu (bkz: leben in deutschland)
    9) almanya integrasyon sertifikası (b1 ve leben in deutschland yapılmışsa zaten otomatik olarak veriliyor gibi bir şey bu)
    10) son 3 ay maaş bordrosu
    11) geçerli ve aktif iş sözleşmesi (işsizlik – 1 parası alanlar da bunu göstererek başvurabiliyormuş). işsizlik – 2 parası alanlar başvuru hakkına sahip değiller.
    12) eğer kendi başvurunuza ek olarak eş ve/veya çocuklara da başvuruluyorsa onlar için de doğum belgeleri, oturum ve pasaport kopyaları. eş başvurmuyor ama çocuklar için başvuruluyorsa o zaman da önceki cümleye ek olarak bir adet çocuklar için eşinizin size vereceği vekâletname.

    bunlar ile size en yakın yabancılar şubeye başvurmanız gerekmekte. başvuru için 3 yöntem var:
    1) bu belgeleri bir zarfa koyup postalamak. bir ara incelemeye alıp dönüş yapıyorlar ama biraz vakit alabilir. korona dönemi tek yöntem buydu bir ara. artısı, karşıdaki kişinin keyfini beklemeden ağrısız sancısız başvuru. eksisi, daha sonra size verecekleri bir tarih için bu belgelerin orijinallerini teslim etmek için yabancılar şubeye gitmek.
    2) mail - telefon ile randevu alıp bu belgeleri teslim etmek. artısı, ikinci kez gitmeye gerek kalmadan başvuru. eksisi, bazen karşıdaki kişi biraz fazla geç tarihe randevu verebiliyor ve üstteki yöntemden daha bile uzun sürebiliyor.

    belgeler hazır ve başvuru yapılmışsa sıra beklemekte. yabancılar şube size posta gönderecek (einbürgerungszusicherung). bu aşama ile birlikte ve sonrasında sırasıyla yapılması gerekenler:
    1) ilk başvuruyu yapmak.
    2) yabancılar şubeden einbürgerungszusicherung kağıdını posta ile teslim almak.
    3) konsolosluktan ‘türk vatandaşlığından ilk çıkış başvurusu’ için randevu almak.
    4) konsoloslukta ‘türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi’ (almancası ‘genehmigung zum austritt aus der türkischen staatsangehörigkeit’) hayırlandığı konusunda bilgi alındıktan sonra, belgeyi teslim almak için ‘vatandaşlıktan çıkma izin ve/veya çıkma belgesinin teslimi başvurusu’ randevusu almak.
    5) bu belgeyi ve o anki 3 aylık maaş bordosunu yabancılar şubeye teslim etmek. (elden veya kendi dosya kodunuzu da belirterek posta ile gönderi).
    6) bağlı oluğunuz belediyeden size gelecek olan vatandaşlık işlemleriniz tamamlandı ve vatandaşlık belgeniz hazırlandı kağıdıyla belediyeden vatandaşlık için randevu almak. ek bilgi: çocuklu başvuru yapılmışsa, çocuk dahil herkesin bu randevuya gitmesi gerek. alman kimliği ve pasaport başvurusu da burada yapılacağı için, herkesin orada olması zorunlu.
    7) üstteki randevu sırasında size verilmiş olan ‘vatandaşlık belgesi’ (almanca einbürgerungsurkunde) ile tekrar konsolosluktan ‘vatandaşlıktan çıkma izin ve/veya çıkma belgesinin teslimi başvurusu’ randevusu almak ve bu randevuda ‘türk vatandaşlığından çıkma belgesi’ (almancası entlassungsurkunde aus der türkischen staatsangegörigkeit) teslim almak. bu noktada t.c. kimliğini teslim ediyor ve türk pasaportunu deldiriyorsunuz. geçmiş olsun.
    8) belediyeden posta ile e-kimlik için pın geldiğinde, üstteki konsolosluğun verdiği belge ile teslim almaya gitmek.
    9) konsolosluktan mavi kart başvurusu için randevu almak.
    10) pasaport başvurusu yapılmışsa onu teslim almaya tekrar belediyeye gitmek.

    alman vatandaşlığına hoş geldiniz. bu işlem türk vatandaşlığının bırakılması zorunlu olan güncel durum içindir. çifte vatandaşlık geldiğinde muhtemelen tüm konsolosluk olayları aradan çıkacaktır ama göreceğiz.

    gelelim süreç ne kadar sürüyor. yukarıdaki her bir adım için ayrı ayrı ele almaya çalışayım:
    1) artık ilk başvuru ne kadar sürerse randevu ve kontrol ortalama: 1.5 ay
    2) mektubun gelmesi: 1.5-2 ay
    3) randevu almak: 2 ay (bölgesel değişebilir)
    4) onayın gelmesi: 3-6 ay.
    5) belge teslimi: 1 hafta
    6) vatandaşlık kabulü: 1.5-2 ay / belediye randevusunu almak: 2-3 ay (son zamanda çok yavaşladı benden öncekiler max 2 hafta sürerken bende 1.5 ay benden sonrakilerde 2-2.5 ay sürdü)
    7) randevu ve belge teslimi: 1 hafta
    8) kimliğin teslimi: 2 hafta (6. adım bitiminden itibaren ancak 7. adımdaki belge gerektiğinden 7yi hemen halletmek lazım)
    9) başvuru ve mavi kart teslimi: 1 hafta
    10) pasaport teslimi: 6-8 hafta (6. adım bitiminden itibaren)
    toplam en kötü senaryoda: 16 ay. kendi durumumda süreç 11 ay sürdü, özellikle 3. adım bende çok hızlı geçti ve 2.5 ayda onay geldi.

    son olarak da ücretlere gelirsek:
    1) vatandaşlık ücreti
    a. her yetişkin için 255 €
    b. her çocuk için 51 €
    2) kimlik ücreti
    a. her yetişkin için 37 € (24 yaş sonrası)
    b. her çocuk için 22.8 € (24 yaş öncesi)
    3) pasaport ücreti
    a. her yetişkin için 60 € (24 yaş sonrası) – 10 yıllık pasaport
    b. her çocuk için 37.5 € (24 yaş öncesi) – max 6 yıllık pasaport
    4) ek ücretler
    a. konsoloslukta neredeyse her seferinde alınan ‘değerli kağıt’ ücreti 15-25€ arası bir şey. toplamda 2 veya 3 kere ödedim.
    b. mavi kart kişi başı 6 €.
    c. geçici alman kimliği 10 €. (yetişkinler için kimlik gelene kadar zorunlu gibi)

    edit: bu aşamalara ek olarak bazı belgeleri tekrar tekrar isteyebiliyorlar bunu vermiştik biz vs pek sallamıyorlar.
    ekleme: erkekler için askerlik engel değil. bedelli yapmadım, erteleme vardı sadece ama hiçbir şekilde engel olmadı.

    edit2: quincey morris uyardı. almanca b1 seviye bazı eyaletlerde farklı şekilde istenebiliyormuş ve askerlik için de 35 yaş sınırı varmış, 35 üstünde dövizle askerlik tamamlanması istenebiliyormuş. bu bilgi bazı topluluklarda konuşulmuş, kesin konsolosluk bilgilendirmesi değil ama akılda tutmakta fayda var.
  • almanya’da yaşayan veya yaşamayı planlayanlar için avantajları vardır. ancak düşünüldüğü gibi bir eşitlik durumu için gerekli değildir.

    süresiz oturum hakkını elde etmiş türk vatandaşları için seçme ve seçilme hakkı hariç tüm alanlarda zaten alman vatandaşları ile eşit pozisyonda olunabiliyor.

    almanya’da yaşayan ve yabancılardan hazzetmeyen sağcılar için ise “kağıt üzerinde alman” olarak adlandırılırsınız.
    yani gündelik olarak yaşayacağınız yabancı düşmanlığından sizi korumaz.

    en büyük avantajı seyahat edeceğiniz diğer ülkelerde vize sorunu yaşatmaması olabilir.
  • gün itibariyle hakkında yeni yasanın meclisten geçtiği vatandaşlık. iyi entegrasyon ile 8 yıl yerine 5 yıl içinde vatandaşlığa geçiş mümkün oldu. ayrıca çifte vatandaşlık da geri geldi. nisan 2024 gibi yürürlüğe girmesi bekleniyor

    edit1: ve 26.03.2024 tarihinde almanya cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. 27 haziran'da yürürlüğe giriyor.
  • ab’den vatandaşlık hakkı elde eden 35.000 türkiye vatandaşının %56,3’ü almanya’dan vatandaşlık aldı.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap