• yıl olmuş 2023, dijitalleşme her yere nüfuz ederken almanya da nedense sürekli olarak bir mektup gönderme olayı var.

    dijitalde çok daha hızlı ve masrafsız çözülecek onlarca hizmet veya bilgilendirme sadece mektupla oluyor.

    türkiye deki nadir dünya genelindeki en iyi uygulamalardan olan e-devleti almanya da görmek mümkün değil.
  • kişisel bilgilerin korunması konusunda çok hassas olmalarından kaynaklıdır.
    hızlı iletilecek evraklarda 2023 yılında halâ fax da kullanıyorlar ciddi ciddi :)
    fax evet ahshshha
    öyle size telefonumu versem de whatsaptan atsanız falan dersen şaşırıp kalırlar sen hayırdır, kişisel numaranı nasıl verirsin ve benim mesaj atmamı nasıl beklersin gibi

    bu hassasiyeti gördükten sonra türkiyede ise gecenin bir yarısı hemşirenin hastanın kıçının fotoğrafını whatsaptan gönderdiğini hatırlamak iyice inanılmaz geliyor :)

    böyle birşey tabii ki almanyada söz konusu olamaz çünkü önce hasta sana dava açar. fotoğraflanması gereken muayene bulguları için servisin malı olan bir adet fotoğraf makinesi vardır. öyle telefonunu cebinden çıkarıp hastanın fotoğrafını çekemezsin. hastanenin fotoğraf makinesi ile çekilir, hastanenin bilgisayarına yüklenir.

    tabii türkiyede bir 'tık' ile herşeyin çok hızlı olmasına alıştıysanız kişisel verilerinizin korunmasını kafaya takmayacaksınız. hız ve hassasiyet ikisi aynı anda olmuyor arkadaşlar.
  • çok acil bana ulaşması gereken ıslak imzalı bi belgeyi dhl ile 1 haftada ulaştırabilecekken deutsche post ile yollayarak bana 2 ayda ulaştırmaları buna örnektir. bunların alayı dinozordur. almanya'nın bürokrasisi insanı kanser eder kısacası.
  • dijital dönüşümünü gerçekleştirememiş bir ülkenin yaşadığı bir durumdur.

    çok önemli bir evrak bekliyorsunuzdur. her gün posta kutunuzu kontrol ederseniz. telefon açıp soramazsınız, gerekli işlemler bitince evrağı postaya vereceğiz deyip azarlarlar. yolda bisikletle posta dağıtan postacıları görürsünüz. ama evrak hala gelmemiştir. azar yemeyi kabul ederek evrağın çıkacağı kuruma giderseniz. bi de öğrenirsiniz ki, tek özelliği alman olmak olan 50 yaşındaki memur evrağınızı postaya vermeyi unutmuş.

    bi şey yapamazsınız, yine evrağı beklersiniz. 1 ay sonra postanız gelmiştir.
  • e-devlet diye bir şey olmadığı için tebligatlar, şifreler vs resmi adresinize postayla yollanır. alıştık artık.
    hatta vatandaşlık sınavları var ya bunların meşhur, hah o sınav çoktan seçmeli bir sınav ama dijital değil. cevap kağıdı bile yok. bildiğin soru fotokopilerinin altındaki seçenekleri kalemle işaretliyorsunuz. sonra testler berlin'e gönderiliyor. orada bir memur elle tek tek kontrol ediyor. sonra sonuç adresinize postayla geliyor. tabii bu 2,5 ay falan sürüyor*. sistem gibi sistem. adamlar vatandaşlık sınavını bile böyle iptidai yapıyorlar ki sonradan vatandaşı olduğunuz ülkenin bu özelliğinden şikayet etmeyin diye.
  • adamlar dinozor beyler.
  • dostum dijitalleşmesin karşısında bu adamlar için incilden daha kutsal, berlin duvarından daha yıkılmaz bir duvar var, ismi de “datenschutz”.

    o kadar abartı seviyede takıklar ki bu meseleye.

    google kullanırken radarın nerde olduğunu göstermez örneğin, onun sebebi de bu verilerin korunması meselesi. yelpazenin genişliğini anlatamam yani.
  • teslim edilemeyen kargo bilgisi için bile postayla mektup gönderildiğini gördü bu gözler.

    ülkeyi yabancı teknoloji şirketleri için cazip hale getirmeye çalışıp yurt dışından sürekli expat ithal etmeye çalışan bir ülke için acayip tezatların olduğu bir ülke burası.
  • willkommen in der bundesrepublik deutschland.

    (bkz: datenschutz)
  • bu lallik almanlar yüzünden 2 aydır adres kaydını yaptıramadım, şansa bulunduğum belediyeden internet üzerinden randevu da alamıyorsun, sadece mail atıp aylarca bekliyorsun. adamlar mühendislikte, temel bilimlerde dehalar ama pratik zeka yoksunular, bildiğin dümdüz odun gibi bi zekaya sahipler, muhtemelen ülkede çok sıkıntısız bir hayat yaşadıklarından, beyinlerindeki problemlere pratik çözüm bulma kısımları yeterince gelişmiyor, başta sinir oluyordum ama artık alıştım bu don kafalara, maalesef bu ülkede her şey çok yavaş ilerliyor, büyük bir problem mi tabii ki değil. o yüzden beklemeye devam.
hesabın var mı? giriş yap