• bizde 2 yıl önce olan 3.50 tl olan köprü ücretini hükümetimiz sağolsun 9.75 tl'ye çıkardılar.

    tıkış tepiş metrobüs'e 3.85 tl verip, dünyanın kaç bucak oldugunu görmek için hergün biniyorsun. gerizekalı aktroller bunu alkışlıyor.

    edit: köprü ücreti 8.75'ti doğru ya. aklım taksi ücretlerine gitti, onu da unutmamak lazım. eskiden kısa mesafe yüzünden bizi iyi dolandıramayan taksicilere de böyle bir taban fiyat getirilerek kıyak yapılmıştı. neyseki uber, careem var da bu leş kokulu, kazıkçı sarı taksilere mahkum değil millet.
  • biz bunu da beklemiyoruz, yolun sağ şeridinden sadece otobüslerin gideceği, hususi araçların girmeyeceği şeritler olması da yeterli, bir otobüste 100 kişi var, yolda 20 tane şahsi araç var, 100 kişi, 20 kişi yüzünden trafik çekiyor, hafta sonları ise eziyet.
  • bonn, essen, herrenberg, reutlingen ve mannheim'da test edilmesi planlaniyormus.

    ortalama bir almanin bedava sevgisini dusununce projenin ise yaramamasinin imkansiz oldugunu dusunuyorum.
  • yakında vatandaşlarına faydalandıkları kamu hizmetleri için harçlık dağıtmaya başlayacak olan almanya’nın yeni uygulaması.

    ben de az önce kıçı kırık aöf önlisans programına 360 tl yatırdım. üstelik sınavlara toplu taşıma kartı sokmak da yasak. bir yarıyılda 360 tl verebilen zaten toplu taşıma kullanmaz diye düşünüyorlar herhalde. bu ironiyi başka türlü açıklamak mümkün değil. pırıl pırıl zihinler.

    millete efendi olmaya değil, hizmetkaaaaar olmshdhg. neyse.

    edit: ales’le karıştırmışım. aöf’te sadece telefon yasaktı, taşıma kartı sokulabiliyor sınava. “yonloş bölgö” diyenler olunca dank etti. ama güzel, pekişti; bunu toz kondurulmayan ösym’nin yapması daha ironik. zaten onlar da zengin sınavcısı.
  • istanbul' da zaten ücretsiz olduğundan dolayı kıskançlıktan yapılmış bir hamledir.

    genci yaşlısı fark etmeksizin, hemen hemen her gün gördüğüm yazı "ücretsiz" yazısı.

    şehrin yarısı ulaşıma para ödemiyor siz hala uyuyun. bi benim gibi saflar para ödüyor zaten böyle şeylere.
  • almanya'da brut maasi yaklasik 2800 euro olan bir kisinin aylik cebine gecen para (bkz: net maas) 1800 euro civarindadir. brut dediysek bu sadece isci brutudur, isveren burutu 3500 euro civarindadir. bu demek oluyor ki: patron bir eleman icin 3500 euro oder, bu eleman ay sonunda 1800 euro alir. yani patronun cebinden cikan paranin sadece yarisi iscinin hesabina gecer. geri kalan tum para vergi + saglik ve emeklilik sigortasi + dogu almanya katki payi seklinde dagilir. almanyayi suan kara kara dusunduren gelecek nesilin emekli maasi konusu ve uzerine de toplu tasimanin bedavalasma ihtimalini dusunursek vergilerin daha da fahis bir sekilde artabilme ihtimali var.
    ha ama soyle bir durumu da belirtmek gerekiyor, almanlarin cogu helali hos olsun verdigim vergilere kafasindalardir, zira odedikleri vergilerin sadece lafta degil, gercekten kendilerine yol su elektrik seklinde dondugu bir ulkede yasiyorlar.
  • su kiskanclik temali her biri birbirinden igrenc esprileriniz bittiyse bir kac kelam edelim bu hususta.

    evvela henüz uygulamaya gecmemis, 5 sehir/kasaba'da uygulanmasi planlaniyor. almanya'ya söyle bir ugramis olanlar dahi bilir ki toplu tasima en pahali seylerden biridir burada. en kisa mesafe (yani indi-bindi) 2.30 euro'dan basliyor cogu yerde. hal böyle olunca müthis bir toplu tasima agi olmasina ragmen herkes sahsi aracini daha cok kullaniyor. bu da acayip bir hava kirliligine yol aciyor. stuttgart'ta sürekli kirli hava uyarilari yapilip, insanlar israrla toplu tasimaya yönlendiriliyor epey zamandir.

    avrupa birligi'nin ilgili makamlari defalarca uyarmislar almanya'yi. sanirim gerekli iyilesme olmazsa yaptirim da uygulaniyor. yani zorunlu bir sekilde atilmis bir adim gibi duruyor. umarim gerceklesir.

    didik didik ayiklayip, farkli farkli torbalara kendimiz doldurup, hazir ettigimiz cöpü anayoldan almak icin dahi yillik 270 euro ödedigimiz, evde televizyon olmasa dahi ödemek zorunda oldugumuz fahis tv harclarinin oldugu bir yerde bari sehir ici ulasima para vermeyelim. türkiye'de ödedigi 1 tl trt payi icin burada aci ot yemis danalar gibi bögürenler bunlari da bir göz önüne alsin lütfen. bu arada otobanlarin ücretli olmasi meselesi de su anda gündemde.

    erasmusla almanya'ya gelip ayda 650-700 euro hibeyle sagda solda fink atip, almanya gerceklerinden bihaber üniversite bebelerinin gözlemleriyle taniyamazsiniz almanya'yi. türkiye'de akliniza dahi getiremeyeceginiz mevzulardan vergi ve harc aliniyor burada.

    he bunlari yazarken türkiye'nin almanya'dan cok daha sosyal bir devlet oldugunu mu iddia ediyorum? hasa. tabii ki öyle bir durum yok. keske türkiye en azindan bu seviyeye gelebilse. ama burada bilip bilmeden yapilan yalan yanlis degerlendirmeleri görünce de dayanamiyorum yani.
  • hasetten, kıskançlıktan ne yaptığını şaşırmış almanyanın iki dünya bir araya gelse gerçekleştiremeyeceği uygulama.
  • sosyal devlet anlayışının bir sonucudur. vatandaşını müşteri gibi görmemenin bir sonucudur.

    a.ş. gibi yönetilen ve vatandaşına müşteri gözüyle bakan ülkemizde ise otomobil alırken bir otomobil devlete alırsınız. yetmez, yakıt alırken her litre için 3 litre devlete alırsınız. yetmez, otomobili kullandığınız yol için, yolu kullanmasanız da dolar bazında ücret ödersiniz. tüm bunlardan vazgeçip toplu taşıma kullanırsanız parasını verip kalabalıktan dolayı*binemediğiniz toplu taşımayı`:ör: metrobüs` kullanmak zorunda kalırsınız.

    evet bizi kıskanıyorlar.
  • yarindan tezi yok tum vergilere %50 zamla cevap verecegimiz eylem , korkun bizden eyyyy germenler.
hesabın var mı? giriş yap