• "anarşi kaos değildir: düzen mevcuttur, lakin bu düzen gönüllü bir düzendir, birileri tarafından empoze edilen bir düzen değil."

    anarşist düşünürler anarşinin yöntemi ve sonucundaki toplum düzeni hakkında binlerce değişik görüş bildirmişlerdir. ama benim inandığım bir şey var: anarşi her ne kadar sosyal evrimin son noktası da olsa, günümüzden, bilimsel yöntem olarak anılan şeyle ve elimizdeki veriyle tasarlanabilecek bir şey değildir. ama anarşizmin dünyasının bir sanatkarın gözüyle tablosu, yani bildiğimiz, kimisine göre ütopik (belki de... bir şey diyemem) resim, insan toplumunun erebileceği en yüksek raddenin resmidir.

    anarşinin esas reddettiği, toplumsal düzen ya da (bir anlamda) kuralın varlığı değil, kural koyucu ve bu kuralları uygulayıcı erkin varlığıdır. insan denen varlıkta güç, özde mevcut değildir. insan tek başına bir erk temsil etmez. maddi, siyasi vs. güç, verildiği gibi geri alınabilir: dünyanın lideri konumundaki adam dahi, giydiği siyasi güç tacının ona sunduğu emredeceği kitleleri olmadığı bir çölün ortasında, herkesle eşit şartlardadır. elinde, iki eli ve bir aklından başka hiçbir şeyi yoktur.

    anarşi bu gerçekten yola çıkar. ona göre, ben bir sonrakinden güç açısından üstün ya da geride değilsem, onun benim ya da benim onun üstü olma hakkım nereden gelir? toplumun az ya da çok hiyerarşik, otoriter yapısı, insan toplumunun mevcut durumunu oluşturan pek çok öğe (ahlak, politika, din gibi) gayritabiidir.

    bu gayritabiiliğin toplumda tutunabilmesinin tek nedeni, bizi mutlu etmesidir. güven duyarız. kendimizi bir başkasının ellerine bıraktığımızda, biri bizim için kararlar verdiğinde, kaygılarımızdan biri daha eksilir.

    bir hocam demişti, önemini o zaman anlamamıştım, şimdi, bir yıl sonra, çok iyi, çok çok iyi anlıyorum:

    "hem mutlu hem özgür olamazsınız. birini seçmek zorundasınız."

    haklıydı, yerden göğe kadar haklı.

    platon da değinmiştir bu konuya, mağara metaforunda. gerçi onun yaklaşımı daha çok bilgelik yönündeydi, ama bilmek de özgürleşmektir. aslını isterseniz, esas bilmek özgür olmaktır, başka hiçbir şey değil. zira cahilin kararı, kendinin verdiğini zannetse dahi, başkasının ağzından çıkanın yankısından ibarettir.

    ignorance is bliss... cehalet mutluluktur. tam da bu yüzden.

    biraz sayıklama gibi olacak biliyorum, ama son olarak, biraz da kitaba uydurayım diye, şunu söyleyeyim:

    anarşi bilmektir, gözleri açık olmak, ve gözleri tamamen açık olarak tüm kararlarını kendi başına vermektir.

    seçin bakalım. özgür mü olacaksınız, mutlu mu?
  • yanlış anlaşılan.

    - stada gidip, "ben anarşistim ulen dağatırım burayı hamuğagoyim" diyen kişiler aslında anarşizmi vandalizm ile karıştırmaktadırlar. maldırlar. güdülebiliteleri yüksektir.

    - kaosla alakası yoktur. kaos fiziksel bir süreçtir. ne alakası var kaosla.

    - herhangi politik duruş ya da siyasi görüş değildir. ancak anarşiyi benimseyenlerin, son tahlilde politik bir duruşu ya da siyasi bir görüşü olmaz, artı olsa bile kimse onlara bişey diyemez sanane zaten olayın özü bu.

    - sokak lambalarını kırıp sokakta gecelemek de değildir. tabiri caiz ise buna evsizlik depresyonu derim ben.

    - din ya da dinsizlik değildir.

    * oysa anarşi; bir hiyerarşinin olmadığıdır. sorumluluk yanlızca bireyler arasındadır. default* durumdur.
  • yunanistan'daki sempatizanlarına hayran olduğum ideoloji.

    ulan adamlar polis bir alexis* öldürdü diye meclisi basıp milletvekillerinin ağzını yüzünü kırdılar. bizde nice canlar gitti hala akp standı söktürüldü diye ama hiç hümanist değil rerörerö yapıyolar. cibiliyeti sikilesi iğrenç bi milletiz lan biz.

    edit: imla
  • benim benim cocugumun cocugunun cocugunun cocugunun cocugunun goremeyecegi ama cok cok cok ilerde bir gun gelecegini dusundugum sistem
  • bu entry telif hakkı problemi nedeniyle yayından kaldırılmıştır.

    devamını okuyayım »
  • varlığın fabrika ayarı, insanlığın da asıl doğası budur. insanoğlunun aslına avdet etmesi icap eder. aslımıza rücu etmemiz lazım gelir.

    böyle bir aslan parçasının olduğu yerde demokrasiyi gergedan siksin.
  • düzene, düzülenler tarafından verilmesi gereken tepki.
    evet, bir toplumda anarşi varsa bu kötü bir durumdur. ancak bir yerde adaletsizlik var ve anarşi yoksa bu felakettir.
  • koasa meydan vermeden, üstün özellikler taşıyan insanoğlunun , onları ezip büzen (bozan) kurallar olmazsa daha başarılı bir biçimde kardeşçe hayatlarını idame ettireceklerini öneren ideoloji..
  • yunanca "yönetimsiz" anlamına gelen an arkhos kelimesinden kaynaklanır. sözlükler, anarşizmin temel olarak, insanların devletsiz olarak hakça ve uyumlu bir düzen içinde yaşayabileceklerini, bir devlet sisteminin kurulmasının insanlara zarar verdiğini savunan toplumsal felsefe ve siyasi akım olduğunu yazar. anarşistler, marksist ve sosyalistlerden bu temel ilke nedeniyle ayrılmışlardır.
    (bkz: anarsist)
  • "asla bir anarşist olamayacağım, çünkü kurulu olan her şeye karşı olma fikrine bile karşıyım!"

    hiçlik ırmağının kıyısında oturup ağlarken - piedra / 2010
hesabın var mı? giriş yap