• 1994 yapımı, başrollerinde aamir khan, salman khan,karisma kapoor ve raveena tandon'un olduğu 2 buçuk saatlik işkence. toy zamanıma denk geldi sözlük, hem aamir, hem salman varmış, hem de imdb'de 8.0 puan almış üstelik de komediymiş offf süperdir bu şimdi diye açtım. ah kafam, bir baksana hangi yılda çekilmiş? 90'lı yıllar ve bollywood! hint seyircisinin hum aapke hain koun, dilwale dulhania le jayenge, kuch kuch hota hai gibi filmlere gişe rekoru kırdırmasına şaşmamalı bu filmi beğendikleri için. neyse, bu film için yorumlarım o zamanlar belki taze olabilir ama bayatlamış espriler, şu başrolde saydığım insanlar dışında korkunç oyunculuk sergileyen oyuncular, hikayenin abukluğudur. 90'ların zevksiz seyirci kitlesi bu filme bayıldıkları gibi yıllar sonra aamir'le salman'ın tekrar bir araya gelip ikincisini çekmelerini isterler o da ayrı bir konudur.

    edit: şu yukarıda yazdığım herşeyi geri aldığım ve aslında ne kadar komik bir film olduğunu çok sonradan anladığım film. halbuki içinde neler varmış, ne göndermeler varmış da insan sonradan anlıyormuş. tavsiyem bu filmi hint filmlerinde belli bir dağarcık edindikten sonra izleyin. o zaman çok daha hoşunuza gidecek.
  • ömür israfı film.
    bir film izlemeden önce imdb, sonra ekşiye bakarım. bu sefer ekşiye bakmamanın cezasını iki buçuk saatimi heba ederek geçirdim. 8 puan almış komedi diye atladım hemen. izlemediyseniz izlemeyin. 3 idiots'un gazına gelip hiç izlemeyin.
  • dönemini düşünürsek çok gömülmemesi gereken ama imdb'de 8 alacak kadar da iyi olmayan film. bollywood'da khanları aynı filmde görmenin neredeyse imkansız olduğu şu günlerde aamir ve salman'ı izlemek keyifli. zaten onlar olmasa filmin pek bi numarası yok. özellikle yan karakterlerin über abartı oyunculuğu iç bayıyor.
  • hintlilere göre hint sinemasının en iyi birkaç komedi filminden biri (hatta genel kanı en iyisi olduğu). imdb'deki 8.8lik puan da bundan kaynaklı. hintliler doğal olarak 10 verip geçmişler.

    daha önceden de farkındaydım tabii ama filmi izlerken düşündüğüm şey ilk başta kulağa çok şaşırtıcı da gelse janrlar arasında en az evrensel olanın komedi olduğuydu. aslında insan tersini bekler ama genel olarak bir şakaya, espriye gülebilmek için onun arka planındaki kültürü ve aynı şekilde onun dilini bilmek gerek. bu film hintliler için bir numara olabilir -oradaki genel izleyici şakaların referanslarını bilir, hakim olduğu dilde yapılan kelime oyunlarını anlar, hiçbiri değilse komik olması için yapılan hareketler-söylenen sözlerin ana hedefi o kültürün parçası olan insanlardır- yabancı biri için ise tüm film kolaylıkla "saçmalık" olarak nitelendirilebilir çünkü kendi kültüründe ve kendi anladığı dilde filmdeki hareketler, espriler hiçbir anlam ifade etmeyebilir.

    bu filmin "sıkıntısı" da bu. hint olmayan, hint dili bilmeyen, en azından hint kültürünü ucundan koklamamış insanlar için yani milyarlarca insan için genel olarak "saçma" bir film olabilir ama hintliler için sinema tarihlerinin en iyi filmlerinden biri. tıpkı mesela bizim hababam sınıfı gibi. imdb'de de hababam sınıfı'nın puanı 9.5! 9.5! neden? türkler 10 verip geçmişler ve türk sineması hint sineması kadar dünya çapında takipçisi olan bir sinema da olmadığından yabancıların notu puanı daha aşağıya da çekememiş. tabii bence de mükemmel bir film hababam sınıfı ve hatta serisi ama elimi vicdanıma koyup empati yapınca türk kültürüne yabancı birinin hele hele türkçe bilmeden bu filme bu kadar yüksek puan vermesinin olanaksız olacağını biliyorum, anlayabiliyorum.

    işte andaz apna apna da böyle. yine de filmi beğenmedim değil. hele işte izlerken kültür farklılıklarını, dilin önemini falan hep aklımda tutmaya çalışınca film benim için başka yorumlarda bahsedildiği gibi bir eziyete dönüşmedi. özellikle ikinci yarısını beğendim. hatta ikinci yarıda birkaç yerde ciddi ciddi bayağı güldüm. mesela zehirli şerbet bölümünde ya da kızların isimlerinin değişmesinin oğlanların aklını karıştırmasına falan.

    khanlar çok büyük oyuncular tabii. diğer roldekiler de ve oyunculuklar da ne bileyim bir fransız olsam bana çok itici gelebilirdi ama eski türk komedi filmlerinden aşinayım bu tip karakterlere. celal yonat, ahmet kostarikave suratı aklımda ama ismini ne yazık ki şu an hatırlayamadığım diğerleri...

    sonuç olarak izleyecekseniz çok büyük bir beklentiyle izlemeyin ve hababam sınıfı'nın ne bileyim cem yılmaz'ın falan türkçe dışında ve türk kültürüne uzak bir yerde nasıl algılanacağını hayal edip öyle yargılayın filmi.

    entryi zamansız, mekansız büyük usta charlie chaplin'e saygıyla bitireyim. gerçi o da belki de çok çok iyi kullandığı evrensel vücut dilinden dolayı böyledir. hep esprili komikli sesli film yapmış olsa böyle evrensel olmayabilirdi. zor iş işte komedi.
  • imdb top 250 listesine 90 numaradan tekrar giriş yapan film. film, daha önce 2009 yılında da bu listeye giriş yapmıştı.
  • aamir khan'ın en kötü filmi. 3 saatimizin içine sıçtı. imdb'nin comedy top listinde ikinci sırada diye kandık. kanmaz olaydık. offf. ne iğrenç bir filmdir.
  • yukarıda yine kendimi tekrarlamış olacağım ama aamir ya da salman hayranı olup imdb'de en yüksek puanlı görüp mükemmel film beklentisiyle sakın izlemeyin. yoksa çok sıkılırsınız, izlediğinizden bi bok anlamazsınız, bu ne iğrenç film lan, vakit kaybı resmen falan diye bok atarsınız filme, lakin ki öyle değildir. aslında içinde yukarıda bir yazarın da bahsettiği gibi hint kültürüne, popüler kültürüne, arka planına sahip olmadan gerçekten hiç keyif vermez.

    --- spoiler ---

    mesela şu sahnedeki espriyi anlamak için juhi chawla'yı, sunny deol'ü, shahrukh khan'ı, daha önceki sahnedeki govinda'yı tanımanız, darr filmini izlemeniz, bu filmdeki jaadu teri nazar şarkısını bilmeniz gereklidir. bunları biliyorsanız gülmekten yerlere yatıracak bir filmdir zira.
    --- spoiler ---

    dediğim gibi bollywood'a merak saldıysanız sonlara saklamanız, merak salmayıp sadece aamir hayranlığı sebebiyle izlemeyi düşünüyorsanız hiç bulaşmamanız gereken bir filmdir. bana soracak olursanız çok güzel ve kült bir filmdir.
  • 1.5x hızla izlenildiğinde bile katlanılıp sonu getirilemeyen bir film. film değil işkence. hayatta tadılacak zevk kalmadığını düşündüğünüzde falan izleyin bunu.
  • puanını yansıtmayan bir film. hızlı izlerken bile sıkıntıdan uyuyakalmışım. uyandım, hala sıkılıyorum. öyle bir film. belki 94 yılında olsaydık ve o zaman izleseydik beğenebilirdik ama şu an için maalesef.
hesabın var mı? giriş yap