• aşmış flaman bir anatomi bilgini. galen'in tıp teorilerini eleştirdiği ve deneysel yöntemi önerdiği vesalius anatomi atlası adlı eseriyle çağdaş anatominin kurucusu sayılan bu muhterem, insan vücudundaki birçok bölge ve organı ilk kez tanımlayıp tablo biçiminde çizmiş ve birçok anatomi terimini ortaya atmıştır.
  • bir doktor olarak arastirma ve calismalari icin kadavralari ilk kez kesen alman. zira o zamana degin anatomi incelemelerini yapmak icin kadavralari alelade kasaplar kesip bicermis.
  • anatomi biliminin kurucusu olarak kabul edilmektedir. 1514-1564 yılları arasında yaşamıştır.

    anatomik diseksiyonların hayvanlarla sınırlandırılmasını eleştirme cesareti göstermiştir. kendisinin birleştirdiği bir iskelet şu anda basel üniversitesi anatomi enstitüsü'nde bulunabilir.*
  • yaptığı çalışmalarla havva'nın adem'in kaburga kemiğinden yaratılması mitine son noktayı koymuş, eşit çıkan kaburga sayısı sonucu kiliseyi hayal kırıklığına uğratmış, bol bol da tepki görmüştür.
  • kendi adını koyduğu, çok fazla bilinmeyen bir aksesuar kemik vardır:

    (bkz: os vesalianum)

    hakkında kadavra çalışmaları yapması sebebiyle 3 kere ölüm fermanı verilmiş anatomisttir. (de humani corporis fabrica libri septem‘in ilk yazımında (floransa’da şu anda) kapakta kullanılan iskeletin önünde durduğu kürsünün üzerindeki yazının en alt satırı)
  • ''...andreas,pankreası,böbrek üstü bezlerini ve yumurtalıkları gözden kaçırmış,kadın üreme organları hakkında oldukça niteliksiz bir çalışma yapmıştır.''
    alıntı: tıbbi mucizeler,tıp tarihinden yaşamı değiştiren 100 gelişme,7. insan bedenin yapısı üzerine andreas vesalius(dr.eugene w. straus,alex straus)
  • onun dönemine kadar galen’in çalışmaları tamamen doğru kabul edilir ve kutsallık derecesinde korunurmuş. ceset kesmenin yasak olmasından dolayı galen çalışmalarını insandan başka hayvanlar üzerinde yaptığı için çalışmalarında yanlışlar çok fazlaydı ve onun yanlış çalışmalarını yıkabilecek insan çıkamıyordu çünkü hem galen kutsanmış gibiydi hem de ceset kesme fikri o dönem icin çok uzaktı. fakat anatominin kurucusu olan andreas vesalius galen’in çalışmalarını yanlışlamayı başardı ve genç yasında döneminin en prestijli hekimleri olan kraliyet hekimleri arasına 26 yaşında girmeyi başardı. saray hekimlerinin arasına girmesini sağlayan ve gerçeğe çok yakın olan de humani corporis fabrica kitabı dünya uzerinde yazılmış en güzel kitaplardan olduğu söylenir.

    ek bilgi: kitap yazmak zor olduğu için yazılan kitapların bir kısmı krala takdim edilirmiş. vesalius ise tam bir çakalmış kitabını bitirir bitirmez krala taktım etmiş ve yazılan kitap çağından bir kaç gömlek öteymiş. kral kitabı çok beğenmiş ve onu saray hekimleri arasına almış. bundan sonra vesalius kebab bir hayat yaşamaya devam etmiş.

    anatominin babası.
  • bana göre bilinen tarihin ilk psikopatıdır.

    sen git canlı bir hayvanın bütün sinirlerini kes ve "aa bak bütün organları sağlam olduğu halde ses çıkaramıyor" diye bu yaptığın caniliği pazarla.

    cesetler üzerinde yaptıklarından bahsetmiyorum bile..
  • vesalius flaman kökenli bir anatomist/doktor. kendisinin babası ve dedesi de tabiplik yapmış. anatomist ve doktoru ayrı ayrı yazdım çünkü normalde o yıllarda bu ikisi farklı kişiler. o dönemlerde hakim olan aristocu metafizik düşünceye göre her ilmin değeri kendi konusuna göre belirleniyor. doktorun ilgilendiği konu canlı bedenler, anatomistin ilgilendiği ise genelde cansız bedenler olduğundan doktor anatomistten üstün kabul ediliyor. o dönem anatomi ile yine doktorlar uğraşmakla birlikte diseksiyon'u genelde berberler (ellerinde kesici aletler olduğu için) yapar, doktorlar da nezaret edermiş.

    doktorların pratiğe ellerini sürmeyip antik yunanlı bir hekim olan galen'in teorilerine kendilerini kaptırmaları vesalius'un canını sıkmış uzun bir süre. sonra kendisi diseksiyon yapıp anatomik bulgularını de humani corporis fabrica eseriyle 1543 yılında yayınlamış. kitabın içinde kendi tecrübesine dayalı bulgularla galen'in bazı doğru bilinen yanlışlarını düzeltmiş. esasen galen'in maymun bedeni hariç hiç diseksiyon yapmadığı söylentisi düşünüldüğünde vesalius'un onu yanlışlamasına pek de şaşırmamak gerekir.

    vesalius'un başarısı özünde bir tür bilim/teori tapıcılığını yıkmasıdır. galen kendi zamanının çok önemli bir hekimi/filozofu olmasına rağmen, onun teorileri neredeyse kutsal kabul edilmiş, batı dünyasında kilise tarafından hararetle savunulmuştur. kendisi de inançlı bir insan olan vesalius ise bir teoriye inanmanın, gerçeğin ne olduğunu anlamak için yeterli olmadığını eseriyle ispatlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap