• 2021’de çıkacak olan android sürümü
  • ui konusunda büyük ve de başarılı değişiklikleri beraberinde getiren android sürümü
  • geliştirdikleri yeni camera2 api güncellemesiyle birlikte; instagram, snapchat, whatsapp gibi üçüncü parti uygulamaları kullanırken yaşanan `tost makinesiyle çekilmiş gibi fotoğraf ve video kaydetme sorunsalı`nın ortadan kaldırıldığı yeni android sürümü.

    yani bu demek oluyor ki cihazınızın stock kamera uygulamasıyla hangi kalitede fotoğraf ve video çekiyorsanız, ilgili uygulamalar içinde de kalite kaybı yaşanmadan donanımsal gücün tamamı kullanılarak fotoğraf ve video çekebileceksiniz.

    arayüz, görsellik, performans falan hepsini geçtim bence android tarafında yıllardır çözümlenmesi gereken en büyük problem buydu. kullanıcıları iphone almaya iten başlıca sebep, bu durumda ortadan kalkmış olacak.

    edit: (bkz: camerax)
  • ios de ne varsa alıp çakmışlar*.
  • betasını pixel 4a5g telefonuma yükledim, arayüzdeki değişimler özellikle de material you konsepti oldukça başarılı
  • android runtime modulunu google play uzerinden guncellenebilecek hale getirerek android guncellemelerinin yayilim hizini ios'e yakinsatmaya baslayabilecek android surumu. temel islevsellik ve guvenlik guncellemelerini bu modul ile google play uzerinden gondererek, insanlari bu guncellemeler icin cihaz ureticilerinin veya operatorlerin guncellemeleri hazirlayip, test edip, paketleyip gondermelerini aylarca beklemekten kurtaracak gibi duruyor -simdilik.

    notification history fikrini begendim. ios'e de gelir bunun gibi bir sey umarim.
  • android isletim sisteminin beta 2 versiyonu yayinlanan son versiyonudur.

    beta 1 son kullanicinin gecmemesi gereken bir versiyon iken, beta 2 bircok arayuz sorunu giderilmis haliyle *son kullanici olarak tercih edilebilecek bir versiyon olmus.* genel olarak begendigim, kullanicilardan guzel geri bildirimler alacak bir versiyon olacak gibi duruyor.

    beta 1'e kiyasla ilk gozume carpan duzenlemeler:
    - google io'da tanitilan material you artik hissedilir derecede entegre edilmis. ornegin artik arka plan resminize gore tum isletim sisteminin accent color'i degisiyor. bu cok buyuk bir degisiklik degildir diyordum ama benim hosuma gitmeye basladi. sirf bunun icin daha sik arkaplan degistirmeye basladim.

    - accent color'a gore rengi degisen widget'lari henuz denk gelmedim. kullandigim hic bir uygulama widget'larinda bunu kullanmaya baslamamis sanirim.

    - yine google io'da bahsedilip beta 1 de gormedigim ozellik, kamera/mikrofon kullaniliyor ise ekranin ust kisminda hangi app tarafindan kullaniminda oldugunu kullaniciya bildiren bir yesil isik gosterilmeye baslanmis.

    - ustten cekerek ulasilan kontrol panelindeki butonlar asiri buyuktu ve anlamsiz animasyon tepkileri vardi. nihayet bu kisim goze hos gelecek sekilde duzenlenmis.

    - yine ayni menuyu acarken tum arayuz elemanlari birbirine girmis sekilde aciliyordu. burada ki animasyonlar duzelmis, gayet hos duruyor. fakat henuz son halini aldigini sanmiyorum.

    - arasira ekranin ortasinda beyaz bir cizgi kaliyordu. o sorun da giderilmis gibi duruyor.

    pixel5spor
  • afedersin penis gibi temasını gördükten sonra bir teknoloji tutkunu olarak sabaha kadar sövdüğüm işletim sistemi.

    entry küfür içerir. lütfen okumayın.

    arkadaş, android güçtür. android kontroldür. android modifikasyondur. android delikanlıdır. android gençtir. android serttir. android yardımdır. android yaratıcılıktır. android özgürlüktür. android kolaylıktır. android yeniliktir.

    android çiçekli tema değildir. android omlet şeklinde saat widget'ı değildir. böyle sikindirik bir yeniliği ancak apple lanse edebilir. sen böyle bir şey nasıl lanse edersin amk ya. "14 yaşında genç kızlara yaranmak için" mi bunların hepsi? yeni sürüme bakında benim gördüğüm tek şey political correctness. azıcık özgün olun ya.

    hayatımda ilk defa bir android sürümü için bu kadar hayal kırıklığına uğradım. yenilik adı altında işe yarar hiçbir şey yok. "bunu iyi düşünmüşler" dediğim tek bir şey yok ya.

    samsung'un oneui arayüzü fersah fersah önde. istemiyorum ben android 12 falan.
  • yıllardır 958493948 mp kameralı telefon alıp ınstagrama çamur gibi story atma sorununu ortadan kaldiracagi söylenen yeni versiyon. camera api lerini 3.parti uygulamaların kullanımına acacaklarmis. bu kararı 12.versiyonda vermeyi akıl etmişler nihayet. mesela samsung s serisi ve apple yıllardır kamera konusunda birbiriyle kapışıyor ancak iş sosyal medyaya geldiğinde android yuzunden o hayvan gibi kamerayla çekilmiş fotolar çöp gibi çıkıyordu. inşallah bu versiyonda bunu cozeceklermis. bakalım bekliyoruz. bu seferde cozemezlerse sikerler deyip mecburen iphone a geçiş yapacağız.
  • büyük farklar şunlar olacak:
    1-) android 12 ile gizlilik olayını tamamen ios'a çeviriyor. bu ne demek? artık telefondaki her bir uygulamanın gizlilik ayarlarını yapabileceğiz. (facebook bu durum karşısında ilk apple'dan şimdi ise android'ten fena kazık yedi) android bu yıl içinde 12.1 güncellemesinin de geleceğini söyledi. sanırım bu gizlilik denenecek ve işe yararsa komple facebook'un ipini çekecekler.
    2-) kamera api'sindeki değişiklik. sosyal medya fotoğraf sorunları ortadan kalkıyor.
    3-) muazzam bir notification arayüzü geliyor. ios ile android kırması bir şey olmuş ve acayip sade duruyor. (samsung, one ui4.0 güncellemesini sırf bu sebepten dolayı biraz erteledi diye düşünüyorum.)

    4-) bence en önemlisi ve kullanışlı olanı:

    ios 14'teki özellik gelmiş. fakat bir kaç fark var. telefonda uygulamalardan herhangi biri anlık olarak mikrofona ya da kameraya erişimde bulunursa bunu ekranda direkt olarak bir ikon ile gösteriyor. aynı zamanda gizlilik olarak telefondaki sistem programları dahil tüm programlarda mikrofon ve kamera erisimlerini yönetebilecegiz.
    son olarak bu özelliğe dahil olmak üzere. a uygulamasından b uygulamasına yaptığımız kopyalama (kes yapıştır vb) işlemlerinde bize uyarı gelecek.
    açıkçası apple'a yönelik android'ten uzak durmaya başlamamın sebepleri arasında bloatware yazılımlar ve benden izinsiz olarak toplanan veriler vardı. bu iki sorunu da çözecek gibi duruyor android.
hesabın var mı? giriş yap