• sıfırdan saatte 12 bin kilometreye 5 saniyede çıkan bir örnek.
    sovyet ıcbm tehdidine karşı geliştirilen sprint adlı bu füzenin ilk testi 17 kasım 1965'te new mexico'da yapıldı.
    1950'lerde geliştirilen nike-zeus anti balistik füze sisteminin halefiydi.
    içerisinde bir w66 termonükleer başlığı vardı.

    varşova paktının da nato'nun da bu nükleer füzeleri, başka nükleer füzelerle düşürme prensibinin altında yatan neden yalnızca nükleer patlamanın yaratacağı şok dalgasının ilerlemekte olan düşman balistik füzesini yok etmesi değil, elektronik devrelerin radyasyona canlılardan dahi daha fazla hassas olmalarından mütevellit başlığı işlevsiz hale getirebilecek olmasıydı.

    sprint'in test edilmesinden 24 yıl sonra abd ilk exoatmospheric kill vehicle prototipini üretti.

    bu araçlarının içerisinde patlayıcı yoktur ve nükleer başlıkları/füzeleri onlara saate 30 bin kilometreye varan hızlarla çarparak imha ederler, ettiler.

    abd bunu daha da geliştirerek; polonya'dan alaska'ya uzanan gemi güvertelerinden dahi uyduları ve mırvleri vurabilecek sistemleri operasyonel hale getirdi.

    bu gün 2021, ve moskova'yı da tüm rusya'yı koruyan anti balistik füze sistemi amerikalıların 1950'lerde kullandığı prensibi kullanıyor .
  • balistik fuzeleri hedefine varmadan once havada imha etmeye yarayan fuzelerin siniflamasi.
    (bkz: patriot missile)
    (bkz: arrow)
    (bkz: norad)
  • soğuk savaş sırasında sscb ve abd arasında yapılan anlaşmalar uyarınca anti balistik füze kullanımı yasaktır. abd'nin 1945 yılında ve sscb'nin hemen ardından 1949'da (büyük oranda abd, hatta manhattan projesinin bizzat içinde çalışan ajanları sayesinde) nükleer silahları elde etmesinden ve dünyanın bu yeni silahları neresine sokacağını bilemediği bir kaç yıldan sonra (ki franklin delano roosvelt'in ölümünden sonra başa geçen ve roosvelt'in lütfü olmasa başkan yardımcılığına kadar yükselecek niteliklere kesinlikle sahip olmayan harry truman bu silahların "herhangi bir silahı, mesela bir kurşunu kullanır gibi kullanılabileceğini ve bu yetkinin yine cephedeki komutanlara bırakılacağı" gibi demeçler vermiştir bir süre) iki ülke silahların taktik değil stratejik kullanımının daha uygun olacağı konusunda birleşmiş ve karşı tarafın herhangi bir saldırısına karşı koruma önlemleri almayacaklarına dair anlaşmışlardır. bu tavır kaynağını özellikle karşı tarafın nükleer cephaneliğini etkisiz hale getirecek savunma önlemleri alıp nükleer dehşet dengesini (bkz: mutually assured destruction) bozmamak gibi ilk bakışta saçma görünebilen ama tekrar düşününce ve ikinci dünya savaşından sonra bahsedilen nükleer denge olmasaydı iki süper gücü tüm dünyaya yayılabilecek konvansiyonel bir çatışmadan caydıracak hiçbir neden göremeyince mevcut şartlarda gayet mantıklı bir doktrinden almaktadır.
  • dunyada cok az sayida ulkenin sahip oldugu sistem. sadece abd, rusya, israil ve hindistan'da bulunmaktadir. bu sistemlerin de ne kadar koruyacagi tartismalidir.

    not: s-400 ve patriotlar anti balistik fuze sistemi degildir. bunlar daha ziyade hava araclarina karsi etkilidir. balistik fuze, atmosfer ustunden hipersonik hizla gelir. bunu engellemek ayri bir teknoloji gerektirir.
  • yasak masak amerika çatır çatır bunları üretip doğu avrupa’ya yerleştiriyordur
  • (bkz: galosh)
hesabın var mı? giriş yap