• evrim ağacının iki prokaryotik üyesinden ikincisi. * evrimsel gelişim sırasına göre bacteria archaea'ya göre daha önce ortaya çıkmıştır, archaea'nın ise prokaryotik olmasına rağmen yapısal olarak evrim ağacının üçüncü üyesi eukaryotlarla akrabalık derecesi daha fazladır.

    bu yönüyle archaea, ilkel eukaryotiklerin atası olarak gösterilir. eukaryotik makro organizmalar bunlardan sonra peydah olurlar.

    bu teoriyi temellendirmek için eukaryotik canlıların sahip olduğu mitokondri, kloroplast ve ribozom gibi kendi genomlarına sahip organeller kanıt olarak gösterilir.

    endosimbiyoz olarak adlandırılan bu olay, evveliyatında prokaryotik organizma olarak varlıklarını sürdüren mitokondri, ribozom ve kloroplast gibi organellerin ilkel eukaryotlarla ortak yaşama geçerek gelişmiş eukaryotları oluşturmalarıdır.

    bu filogenetik ayrım yaklaşık olarak 4 milyon yıllık bir evrimin ürünü olarak ortaya çıkar. fenotipik karakter açısından archaea'lar hücre duvarılarında peptidoglikan tabakaya sahip olmamalarına rağmen benzer görev sunan pseudomurein katman içermektedirler. bakterilerdeki peptidoglikan yapının aksine bu katman nag + nat yapıdan oluşur. bakteri hücre duvarında bulunan beta 1-4 glikosidik bağ yerine beta 1-3 glikosidik bağ vardır. tetrapeptidler özellikle metanojenik archaea'larda l izomer yapıda bulunur.

    archaea'lar arasında en yaygın hücre duvarı yapısı protein veya glikoprotein'lerden oluşan s katmanlardır.

    sito membran yapı incelendiğinde lipidlerin hidrofobik side chainleri ile gliserol arasında bacteria ve eukarya'larda ester bağı bulunurken archae'larda ether bağı bulunur.

    bakterilerde lipidler yağ asidi şeklinde iken archae'larda izopren modundadır. fosfolipid katman ise archaea da çift ya da tek tabaka olarak bulunabilir. bakteri ve archaea sito membranları içerik olarak farklı olmalarına rağmen fonksiyon ve özellik açısından benzer görevleri yaparlar.

    flagella yapısı bacteria'larla karşılaştırıldığında çap uzunluğu yarı yarıya azalır. (10 - 13nm). amino asit sekansları farklılık gösterir. hareket hızları da flagella boyutuyla orantılı olarak daha azdır.

    rna polimeraz yapısı archaea'larda komplekstir. genellikle yüksek sıcaklık, ekstrem asidik veya bazik ortamlarda ekstremofil olarak bulunurlar.

    archaea'lar phyla olarak 2 alt gruba ayrılırlar. bunlar;

    (bkz: euryarchaeota)
    (bkz: crenarchaeota)
  • evrimsel bakış açısına göre sualtıı hidrotermal kaynaklarındaki ekstrem şartlarda yaşam başlamıştır. bu gibi şartlara sahip ortamlarda archaea'lar günümüzde de yaşamlarını sürdürmektedir. bu bilgiye dayanarak archaea'ların varlıkları benzer şartların olduğu gezegenlerde yaşamın başlangıcına bu özellikleriyle kanıt olarak gösterilebilirler.
  • archaea ise lifli jöle kıvamındadır. eğilir, bükülür, türlü engel hoplar, sonunda denizi bulur.

    göl de olabilir.
  • kafayı gözü yarmadan duvara inanmayan bir kesim organizma.

    - ulusun duvar, varsın, teslim!

    "tavanla da bu kadar cebelleşirsen youlundan olursun" diye bir ses duyulur.

    - ey yukardan bakan, seninle de eğleşmek isterdim bir iki selam, merhaba falan... neyse madem.
  • abbas yolcu...
  • kafayi odtu kampusu dahilindeki arabalarla bozmus yazar.
  • en sevdiğim parçalarımdan birini şu sıralar yanında gezdirmekle görevli kişi. 24 yaşında sinema okumaya karar vermesiyle kesinleşen muhtemelen 4 sene sonra atacağı o ünlü adımı dört gözle beklediğim, geceyarıları telefonlarda yatağımın orta yerine konan çocuk.
  • beriye de yıldız gözlüm beriye
    senden gayrı kimim kaldı geriye
    sual edip hicap etmiş ne deyim
    atlantisten gelen bizim zekiye

    aşık archy der ki bu böyle gider
    bende bu aşk sende bu keder
    buyurmuş ise benden bir ayer
    tandans ile güderim üçer beşer
  • yaşadığı 30 yılın çeyrek asrını! feda ettiği profesyonel öğrencilik yaşamına nihayet--ve fakat yine de elinde olmayan nedenlerle--son vermiş orta yaşlı padawan. merak ve hayretle izliyorum; bakalım ne yapacak bu avanak?
  • namı diğer, patagon çavuş!
hesabın var mı? giriş yap