• otoriteye dayanarak kanıtlama.

    şu uslamlamaya dayanır:
    öncül 1 - bir konuda uzmanları genellikle hata yapmaz.
    öncül 2 - konunun uzmanları p'nin doğruluğu hakkında görüş birliği içerisindedir.
    sonuç - öyleyse p muhtemelen doğrudur.

    kaynak: http://rationalwiki.org/…ki/argument_from_authority
  • son zamanlarda, twitter, facebook gibi gerzek ortamlarda, ikinci yahut bilemedin üçüncü sınıf gerzek insanların beğendikleri lafları einstein'a yükleyip haklı çıkarma eğilimi de argumentum ab auctoritate için evrimleşmiş bir örnek olarak gösterilebilir.

    adam, şoförün zeki, çevik ve ekseriye makas atanı makbuldür, diye bi özdeyiş sıçmış profiline, altına elbırt aynştayn yazmış!

    yeter lan!
  • false authority bias'ın kuzeni.
  • ad hominem ve straw man'den sonra türkiye'de en çok gördüğüm safsata.

    düne kadar " hacı hoca böyle diyor öyleyse doğrudur " diyen, hala genel anlamda böyle düşünen bir halkın az buçuk okumuş ve düşünmüş, seküleri bırak ateist tarafına geçmiş kesimleri bile bu düşünce şeklinden kurtulamayabiliyor.

    düne kadar hacı hoca'nın söylediklerinin arkasından giden bir halka sahip olduğumuzdan, bu safsatanın kültürümüzde doğrudan bulunduğundan kaynaklandığına inanıyorum.

    sarıklı peşinde koşanların karşısında olanlar da çıkıp kendi otoritelerinin peşinden koşuyorlar.
  • yalancı entelektüellerimizin (pseudo intellectual) argümanlarını kanıtlamak için başvurdukları durumdur ki argümanlarını da zaten kanıt olarak gösterdikleri otoriteden almış veya türetmişlerdir.
  • (bkz: otoriteye başvurma safsatası)

    argüman olarak, "otorite" olduğu iddia edilen bir kişiyi yada kurumu göstermektir.

    örnek:
    - o şöyle değil, böyle yazılmalı.
    + neden?
    - tdk öyle diyor.
  • anadolu rock müziğinde "hadi beni siktir et karacaoğlan diyo" biçimi kullanılır.
  • genelde aşı karşıtlarının yaptığı şeydir. adama bilimsel kanıt sunarsın ama adam “nobel almış bilmem kim covid yok” diyor ki o bilim adamının adını da hayatında yeni duymuş. kim olduğunu bile bilmiyor. adam covid yok bunlar hep grip diyor. dayanak olarak da “pcr testinin mucidi test doğru çalışmıyor falan diyormuş” e kardeşim kanıt var mı? yok. böyle işte. adamlar sürekli birilerinin dedikodularına göre hareket edip toplum sağlığını riske atıyorlar.

    edit: örnek: link
  • ambalaja içerikten daha çok önem vermekten doğan bir safsatadır.

    titr sahipleri yanılabilir. bir doğruyu kim söylerse söylesin doğrudur, hatalı bir bilgiyi kim söylerse söylesin hatalıdır.
hesabın var mı? giriş yap