• diatonik ve kromatik olarak ayrılan müzik aleti. diatonik daha çok blues ve rockta kullanılırken , kromatik yarım sesler de dahil tüm sesleri çıkarabildiğinden klasik müzikte bile kullanılabilir.

    diatonik harmonika da eksik olan sesler bükme/bükülme denen içe çekme tekniğiyle çıkarılabilir ve tam bir dizi elde edilmiş olur. işin en zor kısmı da budur. blues çalanlar bunu iyi yapar. grupla birlikte çalmak için bir yuva ve ona has bir mikrofonla amfiye bağlanabilir. aralarda atılan tadından yenmez sololarla olaya renk katar.

    gitarla birlikte çalmak için boyunluk kullanılabilir ancak pek rahat olduğu söylenemez. ve harmonikada o titreşim sesini vermeden çalmak zorunda kalınır ki bu durumda pek de anlamı kalmaz.

    en çok bilinen ve gayet kaliteli harmonikalar üreten alman firması hohnerdir. iyi bir blues harmonikası 40 ytl.ye alınabilir. bu özelliğiyle de en ucuz müzik aletlerinden biridir. en güzel yanı ise her yere götürülebilecek kadar küçük olmasıdır, can sıkıntısına birebir gelir, özellikle gitar çalıp da yanına alamayanlar için.
  • geçen bir arkadaşın evinde gördüm, manyak bi aletmiş. nasıl güzel ses çıkarıyor anlatamam. çalması çok zevkli. çalması derken ciddiyim, hacılıycam bi ara.
  • uzerinde standart olarak 10 tane(farkli olanlar gorulebilir) delik bulunan plastik/tahta iskeletli metal govdeye sahip uflemeli calgi. kromatik, diatonik ve tremolo olmak uzere 3 standart cesidi bulunur (cok farkli degisik sekilleri de bulunabilir).

    diatonik armonika en populer kullanima sahip cesididir. sadece tek ton olarak satilir (misal si bemol diatonik harmonika). her tonda bulunabilir. normalde major dizisi olarak satilir fakat lee oskar'in modelleri arasinda dogal minor dizileri de bulabilir. blues calmak icin idealdir fakat yuksek teknik bilgisi gerektirir. nota bukme teknigi ozellikle bu kucuk basit enstrumanin aslinda o kadar kucuk ve basit olmadigini gosterir. nota bukmeye hakim bir insan bu diatonik armonikayi kromatik gibi kullanabilir istedigini calabilir. fakat yillarin calismasina bakar bu is.

    kromatik armonika ilk bakista deligiyle yapisiyla diatonikten farki yok gibidir. fakat sag ucunda bulunan yayli sistem uzerine basildigi takdirde normalde uflediginiz sesin yarim ses yukarisini calmanizi saglar. boylelikle bir muzisyenin isteyecegi butun notalara sahip olursunuz. genelde jazz muziginde veya otantik, yerel geleneksel muzik turlerinde kullanilir. yayli mekanizmasi az da olsa hava kacirmasina sebep oldugu icin nota bukme olayina olanak tanimaz, yapilsa bile enstruman zarar gorur. bu yuzden blues muzisyenleri bu komplike alete pek ihtiyac duymazlar.

    gelgelelim tremolo armonikanin diatonik kardesinden calinis ve teknik acisindan hic bir farki yoktur. tek farki normalde tek sira olan delikler bunda cift siradir. bu yuzden ufleme/cekme bu iki delikten gerceklesir. iki deligin notasi aynidir fakat biri digerinden farkedilmeyecek kadar dusuk frekanstadir. boylece 2 delikten cikan ses dalgalari birbiriyle ortusur ve wah wah tarzi tremolo efektini otomatik olarak yaratir. yuksek kalitede ses verirler, konser veya herhangi turden performans icin idealdirler.

    basit bir kullanim talimati vermek gerekirse oncelikle do diatonik bir armonika alin. biraz uzerinde oynayin, ufleyin, cekin, sevin, oksayin, alisin. bu seviyeyi gectikten sonra yapmaniz gereken ilk sey tek nota teknigini oturtmaktir. yani armonikadan tek bir nota cikarma teknigi. bunun icin ya dudaginizi iyice tek bir ses cekip ufleyene kadar buzmeniz gereklidir (kofte dudaklar bunu denemeden gecebilir, bizzat 4 ay boyunca denedim sonuca ulasamadim) yada dilinizle istenmeyen deliklerin uzerini kapatip (igrenc) kalan tek deligi uflemektir. bunu sagdan kapatip yapabilir veya soldan da yapabilirsiniz. 3. bir teknik ise dilinizi "u" sekline getirip dudaginizida "o" sekline getirip uflemektir. eger bu bahsettigim sekillere giremiyorsaniz sorun degil cunku genetik bir durummus. lakin yapabiliyorsaniz alismasi ve kullanmasi en kolay tekniktir. sonradan nota bukerken sorun yasayabilirsiniz fakat o zamana kadar da artik birikim yapmis olursunuz. kolay gelsin...

    (bkz: cross harp)
    (bkz: blues harp)
  • ilk zamanlarda en zor gelen birbirine yanaşık minik deliklerden sadece birinden ses çıkarabilmektir. bunun için dil bloğu ya da dudak büzme teknikleri kullanılabilir. bükme yapabilmek için blues çalanlar için en iyisi dudakları büzerek tek delikten üflemeye çalışmaktır. dil bloğunda ise ağız serbestçe klavyeye dayanır ve dil sola ya da sağa dayanarak sadece tek deliğe hava üfleyecek kadar boşluk bırakılır. alt dudağın iç kısmına dayayarak dil yerine ağız içini kullanmak daha kolaydır.

    harmonika dudak dudağa samimi olunan bir alet olduğundan sevdicek dışında başka kimsenin kullanmaması, sevdiceğinse dilediğince kullanması isabetli olur, hastasıyım bakterilerinin, aftlarının, ışıl ışıl dudaklarının.

    ağızda kırıntılar varken çalmak reedlere zarar verebilir, çalmadan önce ağzı çalkalamak iyi olur.
  • "blues harp is like many things in life; it's not hard to do but it takes genius, practice, mojo and work to do it well."
  • (bkz: harmonica)
  • bir heves öğrenmeye başladığım enstrüman. ilgilenenler için benim de ders aldığım türkiye mızıka platformunu öneririm. çok keyifli geçiyor dersler. hoca da çok ilgili ve rahat biri. türkiye mızıka platformu facebook adresi
  • groovy ile birlikte, ear training çalışmalarımızın hafif tizde olsa vazgeçilmez yardımcısı..
hesabın var mı? giriş yap