• boğaziçi üniversitesi'nde gerçekleşen sinema dersi'nin canlı yayın linki, meraklısına; http://film.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/941
  • bugün feriye sinemasına metalhead adlı filmi izlemek için gelmiş iran sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri
  • a separation filminde, sareh bayat (bkz: http://www.imdb.com/name/nm4299147/) ile, bir kadının hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak aslında nekadar hassas, kırılgan olduğunu bizlere etkileyici bir şekilde göstermiştir.
  • elly hakkında ve bir ayrılık filmlerini izledim henüz. izleyin asgar farhadi filmlerini. hani o aradığınız ve bulamadığınız, böyle bir etki bırakacak, insanlara anlatamadığınız ama içinizde yaşadığınız filmler varya işte o filmler farhadi'nin filmleri oluyor.
  • yapımlarını kısmen geç tanıdığım ve incelediğim, derdini iyi anlatabilen, kaliteli yönetmen.

    her filminde mutlaka bir "merak" ögesi yer alır. filmlerinin ana kolonu "merak" ve hikaye içi "gizem" dir.

    iran'daki baskılı yaşama göndermeleri bulunur; ama bunu da kimseyi rencide etmeden yapar. "dert"lerden anlar çünkü. zincirlerden kurtulmak isteyen masum iran halkını çok iyi gözlemler; hikayelerini heyecan ile izletir. aile ve ilişki içi karmaşalar uzmanlık alanıdır.
  • ne kadar karakter tanırsak o kadar hazır oluruz gibi geliyor bana yaşayacaklarımıza hayatta. en iyisi insanın kendi tecrübeleridir bence. ama sokaktaki farklı insanları bizlere tanıştırabilecek alternatif bir yol aranıyorsa bu adamın filmleri izlenilebilir efendim. tamamen hayatın içinden.
  • (bkz: yavuz turgul) un son röportajından duyup peşine düştüğüm yönetmen... günümüz
    doğu-batı 'çıkmazı'nı iran sineması-anlatımı üzerinden okuduğumuz yönetmen.
  • kelimenin tam anlamıyla çağdaş bir dramacı. 20. yüzyılın oyun yazarları ve senaristlerinden önemli dersler alıp bunları, etik meselesine, zarif ama aynı zamanda kompleks bir bakış açısıyla bakan doğal ve hızlı hikayelerle harmanlayan yetenekli insan. hikayeleri hem iran kültüründen çok özgün izler taşımakta hem aynı zamanda evrensel değerleri çok güzel bir şekilde yansıtmakta.
    sinemasında gerçek anlamda kötü bir karakter yoktur farhadi'nin. ilk filmlerinde her ne kadar bir iki küsüratlı karakter olsa da, farhadi genel olarak insanların harketlerini neden sonuç ilişkisi çerçevesinde incelemekte ve karakterlerin güdülerini açıklamaya adamış kendisini. tarz olarak hiç bir zaman izleyiciyi, bir karakterin yaptığı harketin doğru veya yanlış olduğuna dair ikna etmeye çalışmıyor, aksine o anda ve o durumda karakterin o davranışına sebep olan durumları anlamaya davet ediyor.
    her ne kadar aldığı oscar'dan sonra iranda sevenlerinin sayısı astronomik olarak artsa da eleştireni de hiç az değil. özellikle filmlerinin görsel olgunluktan uzak olması yönünden eleştirilere maruz kalıyor farhadi. bu da belki ilk yapıtları için doğrudur ama farhadi her filmde kendini daha da çok geliştiren bir yönetmen oldu ve özellikle 'chaharshanbe soori' ile 'darbareye eli' filmleri arasında yaşadığı değişim inanılmaz ve çok belirgin. filmlerinin diyaloglara aşırı derecede bağlı olması ve ritmi yüzünden de sanatsal sinemanın değerlerinden uzaklaştığı yönünden eleştiriler alan farhadi'ye bu konuda haksızlık yapıldığı kanaatindeyim lakin, kiarostami veyahu ming-liang tsai'ın filmleri ne kadar sanatsalsa bu adamın filmleri de bir o kadar sanatsal.
    ayrıca (bkz: #26703616)
  • çok istememe rağmen şu an için ''iran sineması 'asghar farhadi'den öncesi' ve 'asghar farhadi'den sonrası' diye ikiye ayrılır'' gibi bir cümle kuramıyorsam şayet, bunun tek sebebi henüz kiarostami filmografisini izlememiş olmamdır. ama şimdilik şunu rahatlıkla söyleyebilirim: farhadi muazzam bir yönetmen. iran sinemasının usta isimlerinden bahsederken kiarostami'den sonra mohsen makhmalbaf'ın adı değil de farhadi'nin adı anılırsa çok daha makbule geçer kanımca.
hesabın var mı? giriş yap