• comspiracy theory’lerin anasıdır.
  • ulan keşke astronotların yanına 200-300 metrelik amerikan bayrağı verselerdi. serselerdi aya dünyadan görülecek şekilde. normal teleskopla bile görebilseydik. bu sayede şu goygoydan kurtulurduk.
  • bu projede çalışan türklerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez, değişik milletlerden binlerce kişi çalışmış. yukarıda delikan76 katılan şirketleri listelemiş. nasıl bir yalan ki onbinlerce kişiden bir tane bile itiraf eden çıkmıyor.

    hakaret ediyormuşuz. gerizekalının yazdığı soruların cevabının fazlası sırf bu başlıkta var. okumamış. okuduğunu da anlamıyor, hala cevap verin diyor. bu konuda yazılmış, hakemli dergilerde yayınlanmış makaleler var. saatlerce süren kayıtlar var. sizin 3 kuruşluk bilginizle sorduğunuz soruların çok daha detaylı, çok daha sofistikelerini dünyanın her yerinden bilim adamları sordu, cevaplar aldılar. hiçbirini okumamış, okusa da anlamayacak cahil beni ikna edin diyor. sen kimsin düdük? alt tarafı 31 arası conspiracy sitesi okuyup yazıyorsunuz

    taş sahte çıkmış diyor. taşların sahtesini de hakikisini de satan olmuş. dünyada ay çılgınlığı yaşanmış, bütün diplomatik misyonlar örnek istemiş, bazılarına çürükleri sıkıştırmışlar. bunları nasa'daki amca oğlumuz anlatmadı, başlıkta da verilen ciddi kaynaklarda hepsi anlatılıyor.

    o kadar astrofizikçi, yazılımcı, mühendis, teknisyen, test pilotu, astronot yalan söylüyor siz doğru söylüyorsunuz.
    kaynak? kıçınız , düz dünya siteleri vs.

    edit: ruhi çenet entry'sini yanlış anladığım için günahını almışım.
  • halâ mı?! bu güne kadar yumurtlanmış en kötü komplo teorisi.
  • tanım: safsatadan ibaret bir iddiadır.

    buyurun yukarıda bir yazarın sıraladığı sorulara hiçbir küfür içermeyen tertemiz bir cevap serisi.

    • ay’a gitmek bugünkü teknoloji ile mümkün olsa bile ay’dan geri dönmek mümkün değildir.

    - ay'dan geri dönmenin mümkün olmadığını nereden çıkarmışlar? daha düşük yerçekiminin olduğu bir gökcisminden havalanmak için daha az yakıt gerekir, burada bildiğin düz mantık yürütüyorum. yani dünyadan o kadar yerçekimine ve ağır kalkış roketlerine rağmen havalanabilen insanlar, yerçekimin düşük olduğu ay yüzeyinden daha hafif bir modülle pekala geri havalanabilir.

    • 1969 yılında ay’a insan gönderen abd aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen neden bir daha gönderemiyor? o zamanki teknoloji ile ay’a gidildiyse, uzay savaşlarının konuşulduğu günümüzde ay istasyonları, ay üslerinin olması gerekmez miydi?

    - abd ay'a insan gönderemiyor mu, yoksa sadece göndermiyor mu? yani göndermesine gerek var mı? ay'da üs kurmayı engelleyen tek şey ay'a gidebilecek teknolojinin olmaması mı, yoksa orada bir üs kurup sürekli enerji, gıda sağlamanın henüz mümkün (ya da gerekçelendirilebilir düşük bir maliyette) olmaması mı? herşeyi geçtim, günümüz konjonktürü ay'da bir üsse ihtiyaç yaratıyor mu?

    • uzay binlerce kilometre hızla ilerleyen çok küçük meteor parçacıklarıyla dolu. o zaman uzay aracı daha ay’a ulaşmadan neden bu meteorlar tarafından parçalanmadı?

    - uzayın "meteor parçalarıyla dolu" olduğu doğru ama uzayın engin boşluğuyla kıyaslandığında bu çok sayıda cisimle karşılaşma ihtimali çok çok düşüktür. yani uzay ortamı neredeyse bomboş sayılabilir. çizimlerde sıkış tepiş asteroitle dolu olarak betimlenen asteroit kuşağında bile aslında asteroitler arasında muazzam mesafeler var. ayrıca, şu anda halihazırda uzayda binlerce uydu var. bu mantıkla bu uydular neden bu meteorlar tarafından parçalanmıyor?

    • astronotlar neden dünya’nın çevresini saran van allen manyetik kuşaklarının içerdiği radyasyondan dolayı ölmediler?

    - apollo uçuş rotası bu kuşaklardan mümkün olduğunca kısa sürede geçecek şekilde çizilmişti. ayrıca, abd çalışma güvenliği ve sağlığı kurumuna göre, ölümcül radyasyon düzeyinin bir saatte 300 rad olduğu kabul edilir. apollo uçuşunda taşınılan dozimetreye göre 6 gün içinde alınan toplam radyasyon 2 raddan fazla değildi.
    ek bilgi için buraya bakınız.

    • ay modülü ay’a iniş yaparken, modülün alt kısmında oluşması gereken krater nerde?

    - böyle bir krater neden oluşsun ki? inişte çarpma krateri oluşması sert bir iniş demektir. eğer iniş modülü böyle inseydi, ciddi zarar görebilir, astronotlar yaralanabilir ve hatta ölebilirdi. iniş yumuşak olması için tasarlandı ve düşük yerçekimi bu inişi bir krate oluşturmak için daha da etkisizleştirdi.

    • astronotların ay’ın yüzeyine inerken fotoğrafını kim çekti?

    - neil armstron'un fotoğrafını iniş merdivenlerini görecek şekilde konumlandırılan ve iniş sonrası modül içinden açılan bir kamera çekti. armstrong modülden ayrılmadan bu teçhizatı serbest bıraktı ki inişi otomatik olarak kaydedilsin. buzz aldrin'in inişini ise armstron çekti. görüntülü anlatım için sizi şuraya alalım:

    •70 kilo olan neil armstrong, yüzeyde derin izler bırakırken, uzay aracı neden hiçbir iz bırakmıyor?

    - iniş modüllerinin ayak izleri fotoğraflarda görülebilir. her fotoğrafta değil tabii. denen? çünkü iniş modülü denildiği gibi yumuşak bir iniş için programlanmıştı. eğer modül inişte yere değdiği şekilde durmayı başarırsa bıraktığı iz de altında kalır ve görülmez. oysa bazı inişlerde hafif zıplamalar yaşandığı için ayakların toprağı oynattığı görülebilir. bazı görevlerde de modüllerin toprağın çok çok ince olduğu yerlere indiği, iniş sırasında bu ince toprak havalandığı için ayakların doğrudan kaya üzerine oturduğu söyleniyor. iniş izinin görülebildiği fotoğraf için buraya buyurun.

    • iniş modülü kum üzerinde hiçbir iz bırakmadan duruyordu. halbuki hemen yanıbaşında astronotların kumdaki ayak izlerini görmek mümkündü.

    - buna cevap için bir üstteki komplo teorisi maddesine bakınız.

    • astronot gölgede kalmasına rağmen nasıl bu kadar net ve parlak görülüyor?

    - ay yüzeyinin ışığı yansıttığını biliyor muydunuz? bilmiyorsanız, her yıl 12 kez ayı gökyüzünde nasıl izlediğinizi düşünüyorsunuz? aya vuran güneş ışığı, zeminden yansıyor ve astronotların kıyafetlerini aydınlatıyordu. zaten ayda çekilen ve üstünde oynama yapılmamış fotoğraflarda, astronotlara vuran ışığın eşit biçimde parladığı ve yansıdığı görülür.

    • ay’dan getirilen kaya parçaları antarktika’ya yapılan bilimsel keşif gezilerinden toplanan kaya parçaları ile aynı.

    - bu bilgiyi böyle ifade edince insan birşey sanıyor. oysa şöyle söylenmeliydi: antartika'da bulunan bazı meteor parçalarının ay'dan geldiği biliniyor. ama dünyada mars'tan geldiği tespit edilen meteoritler de var. olay şu: ay ya da mars'a düşen bir meteorit, çarpma etkisiyle yüzey parçalarını uzaya savuruyor. bu parçaların bazı şanslı olanları daha sonra dünya'ya kadar gelip atmosferde tamamen yanmadan dünya yüzeyine inebiliyor. işin ilginç yanı şu, antartika'da ilk ay kaynaklı ilk meteorit parçası 1979'da bulundu - ay'a inişin 10 yıl sonrasında. üstelik bu parçanın ay kaynaklı olduğu 1982'de teyitlendi. yani ay'dan getirilen örneklerle karşılaştırılarak ay kaynaklı olduğu bulundu. tam komplo teorisyenliği...

    • ay’daki yerçekimi dünya’dakinin 1/6’i kadar. peki görüntülerde zıpladığı görülen astronatlar zıpladığında neden bir adımdan öteye gidemiyor?

    astronotların ayda dünyaya göre daha yükseğe zıplayabilir olması teorik olarak doğru. ama acaba astronotlar dünyanın 6 katı yükseğe zıplamak istedi mi? ya da bu zıplamayı yapacak hıza erişebiliyorlar mıydı? dünyada bir uzun atlama ya da yüksek atlama yarışmasında metrelerce ileri zıplayan insanların öncesinde uzun bir mesafeyi koştukları görülür. hiçkimse durduğu yerde 2,5 metre yukarı ya da 6 ketre ileri zıplayamaz. ama bu atletler sadece hafif mayolar giymektedir. ay yüzeyinde ise astronotlar kilolarca ağırlıkta -ve zarar görmemesi gereken- ekipmanlar taşır. ay yüzeyinde uzun atlama denemesi yapmak, havasız bir ortam olduğu düşünülürse intihar girişimi olabilir. görüntülerde astronotların dünyada imkansız hareketler sergilediği görülüyor. sadece charlie duke'un şunun gibi görüntülerini bulun izleyin.

    • ay’ın yüzeyinde çekilmiş olan bu fotoğrafta kapkaranlık bir gökyüzü görülüyor. ancak yıldızlardan eser yok.

    dünyada gündüz yıldızların görünmemesinin nedeni, ay'da da görünmemesiyle ayndır. güneş ışınlarının parlaklığı bunu engeller. ayrıca, cep telefonunuzla gece kısa pozlamada gökyüzünü çekin, kaç tane yıldız çekebilir kameranız bir bakın. olay basitçe şu: ay üzerinde astronotlar nesneleri, kendilerini ve yüzeyi fotoğrafladı. bunlar kısa pozlama gerektiren fotolardı. ve karanlık bir arka plandaki yıldız ışıkları kısa pozlamada görüntülenmez. uzayda uzun pozlamada yıldızların görüntülenebildiği ise bilinmektedir.

    • güneş gibi çok uzak bir ışık kaynağından bu kadar güçlü bir ışık gelip de taşların bu şekilde gölge yapmasına neden olamaz. ama stüdyodaki spotlar yapabilir.

    - ay'da hava yoktur. ışık havasız ortamda dağılmaz. bu yüzden gölgeler keskindir. ama ışık ay yüzeyinde de yansır, bu yüzden gölgeler mutlak karanlık da değildir.

    • aydaki tek ışık kaynağı güneşken astronot resimlerindeki gölgeler ışık kaynağının çok farklı yönlerden geldiğini gösteriyor ve profesyonel fotoğrafçılar bunun ancak ışıklandırma ile mümkün olacağını söylüyorlar.

    dünyada yapılan deneylerde, düz bir maket ay yüzeyinde iki ışık kaynağı paralel olarak gölge verdi. ama ay'ın gerçekte dümdüz olmadığını hesaba katarak yüzeye eğimler, çukurlar ve engebeler eklendiğinde, bu iki ışık kaynağı paralel gölgeler vermedi. lütfen şuraya girin.

    • astronotlar atmosferin olmadığı uzay boşluğunda iken, neden abd bayrağı hafif bir esinti varmış gibi dalgalanıyor?

    bayrak dalgalanmıyor, asılı olduğu alüminyum çubuk yüzeye saplanırken sallandığı için bayrak da sallanıyor ve bu dalgalanma sanılıyor. fizik kuralları temel olarak ay'da da geçerli. birşeyi iterseniz tepki verir. yere saplı bir çubuğu çekip bırakırsanız ileri geri sallanır.

    • ay’ın yüzeyindeki atmosfer sıcaklığı 280 fahrenhayt (137.7 santigrat). bu sıcaklığa dünya’da kullandığımız hiçbir eşya dayanamaz. öyleyse, fotoğrafların çekildiği kamera neden erimedi?

    - çünkü bunu öngören nasa uzmanları böyle teçhizatları ısıya dayanıklı yalıtım malzemeleriyle kapladılar. ay yüzeyine inişler ısının düşük olacağı şafak ya da akşam vakitlerine programlandı.

    • ay modülü ay yüzeyinden havalandığında roketlerden neden hiç alev çıkmadı?

    - ay modülünde yakıt olarak hidrazin ve dinitrojen tetroksid kullanıldı. bu maddeler yandığında görünür alev saçmaz.

    *ay’a seyahatin orijinal görüntülerini incelemek isteyen bilim adamı john sarkissian’a nasa “görüntüleri bulamıyoruz!” diye yanıt verdi. orijinal görüntülerin, nasa’nın maryland’deki üssünde kaybolduğu açıklandı. böyle büyük bir olaya dair belgeler nasıl kaybolur ?

    - herşey kaybolabilir. ay'a inişe ait pek çok görüntü halen mevcut. son derece net görüntüler de aralarında üstelik. müzelerde mesela habsburg hanedanlığına ait kaybolan nesneler olduğu ortaya çıksa "aslında habsburglar hiç var olmadı" mı dersiniz, müzelerin koruma yönetmeliklerinin düzeltilmesi gerektiğini mi söylersiniz?
  • aslında aya mürettebatlı gidiş bir iddiadır ve banko yalandır.

    obamadan dinleyin

    (bkz: alçak dünya yörüngesinin henüz aşılamadığı gerçeği)
  • aslında dünya yuvarlak falan da değil zaten *
  • bu komplo kolaycılığı bu ülke halkının en büyük gafletlerinden birisi. komplolarla (bahanelerimizle) tembelliğimize, faydasızlığımıza ve cahilliğimize maske takıyoruz. alelade görmezden geliyoruz.
  • alçak dünya yörüngesi henüz aşılamadı diyen yazar arkadaşın başlığı trollediğine inanmak istiyorum. çünkü yüksek dünya yörüngesinde, yani geostationary orbit yaklaşık 42bin kilometre yükseklikte haberleşme uyduları var. bunlardan onlarca var.

    linkteki videoda bahsedilenler ise tamamen international space station ile ilgili. nedir bu international space station insanlara uzayda yaşam desteği sağlayan, yer çekimsiz ya da az yer çekimli ortamda bilimsel araştırmalar yapmalarını sağlayan bir makine. insanoğlunun ürettiği tek uzay üssü kısaca. bu makinenin yörüngesinde kalabilmesi için de belli aralıklarla yükseğe itilmesi gerekiyor, çünkü diğer tüm uydu ve cisimler gibi dünyanın yer çekimi etkisiyle hepsi dünyaya düşüyor. limite yaklaşınca iss'i tekrar yükseltiyorlar bu böyle devam ediyor. ve ayrıca sürekli olarak iss'e astronot gönderiliyor. çünkü yüksek radyasyon ve yer çekimsiz ortamın yarattığı sorunlardan dolayı astronotların da orada kalabilecekleri sürenin bir limiti var. hatta en uzun kalan astronot (ismini hatırlayamadım) göreve yollanırken ''kendini feda ettiği için minnettarız'' gibi bir uğurlama yaptılar. adamı ölüme gönderir gibi gönderdiler. ay görevi bambaşka bir kafa.

    gelelim aya ayak basıldı mı? sorusuna. cevap ''evet''.

    peki neden bir daha gidilmedi? gidip ne yapacaklar? zaten teleskopla rahat gözlemlenebilen, defalarca örnekler toplanmış durumda. 70 lerden beri hedeflerinde mars var. marsa gitmek öyle aya gitmeye benzemez. merak edenler youtube'da teorik videolar var izleyebilirler. bu yolculuk aktarmalı şekilde yapılmak zorunda ve iss bir yerde bunun için de var. dünyadan fırlatılan tüm uzay araçları yakıtlarının büyük kısmını tüketiyorlar. elon musk tekrar kullanılabilir füzeleri geliştirerek bunun maliyetini düşürmeyi amaçlıyor mesela. iss ve ya kurulabilecek başka istasyonlar (bir benzerini ayın yörüngesine kurabilirler) ikmal noktaları olarak hizmet verecek. yani güneş sisteminde kurulacak minik bir tren ağına benzer bir ağ gerekiyor. yıllardır da buna çalışıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap