aynı isimde "atlanta (dizi)" başlığı da var
  • atlanta turistik bir yer değildir. yani, amerika'ya gezmeye gidecek olan hiçbir aklı başında allah kulu bir bağı yoksa öylesine atlanta'ya da gideyim demez. zaten amerika'da tarihi bir şey yok hiç, ama ne bileyim mesela new york turistik, washington dc başkent, chicago turistik, vegas kumarhanelerden ötürü turistik, ca ve fl kıyıları sahilden ötürü turistik falan, atlanta'da öyle bir durum yoktur. 1-1,5 günde şehrin "worth to see" denecek her yerini gezip bitirilebilir, ne var ki zaten, coca cola'nın müzesi var world of coke, dünyanın en büyük akvaryumu var hemen onun karşısında georgia aquarium, hadi zorlasan botanical garden'a gidersin, gone with the wind'in yazarı margaret mitchell'in evi var meraklısına, georgia tech kampüsüne girip çıkılabilir belki okullara ilgi ve merak varsa, martin luther king'in evi ve müzesine gidilir illa ki, bu şehri şehir yapan en önemli unsur orasıdır bence, ve cnn center turu.

    tüm bunların üstüne, atlanta'nın ünlü gece hayatından ötürü hotlanta adını almış olduğu göz önünde bulundurarak, mükkemmel ötesi clublarında perşembe, cuma ve cmt geceleri geçirilir bir de ki, belki en kral kısmı budur kentin.

    iklimi harikadır süperdir, ılıktır, nemlidir ama türkiye'de de nemli bölgelerde bulunanları rahatsız etmez pek. zaten amerika'da iç mekanların hepsi daima klimalı, yazın gereğinden fazla soğuk. arada bir hurricane mağduru olur, aşırı yağmur ve fırtına vurur ama o kadar kusur kadı kızında da var. son iki-üç kıştır kentin hiç alışık olmadığı bir şekilde kar yağıyor bir de, ama çok değil, 2-3 gün kadar.

    alışveriş ve yeme-içme imkanları da gece hayatı kadar güzel ve çeşitlidir. dünya mutfaklarının yanı sıra türk restoranı, türk ürünlerinin bulunduğu arap ve türk market sayısı azımsanmayacak kadar çoktur, buradan anlaşılabileceği gibi, çok türk yaşar, okur, çalışır atlanta bölgesinde.

    bütün bunların dışında, olumsuz yanlarına gelecek olursak, evet şehir zenci şehridir ve bununla ilişkilendirilir hep ki, genel olarak güvensizdir. yolda yürürken, hava karardıktan sonra, kampüste, ana caddede, evde, her nerede olursanız olun çok tekin bir yermiş gibi davranamazsınız, davranmamalısınız. başına gerçekten ciddi hırsızlık, gasp, tecavüz vs. gelen çok insan var, ve bu olaylara maruz kalanlar yakın çevreden de çıkmaya başlayınca insan daha bir ürküyor. iklim ılık olduğu için homeless sayısı hayli yüksektir, ancak elbette ki miami'de olduğu kadar değil. ve ulaşım gelişmemiştir. şehri ankara metroları misali + şeklinde kesen bir metro ağı ve otobüsler (ikisine birden marta adı verilir: metropolitan atlanta rapid transit authority) mevcuttur. metro hadi bir nebze, havaalanı-şehir transferleri ve downtown, buckhead-downtown/midtown ulaşımları için kullanılabilir ve elzemdir, ancak otobüslerin hiç güvenli olmadığından bahsedilir. nitekim bu yanlış bir iddia da sayılmaz, zira car city tabir edilen şehirlerde otobüsü ancak araba alacak gücü olmayanlar kullanır, söz konusu yer de atlanta olunca bunlar hep zencidir, ve bu iki etmen bir araya gelince tehlikeyi beraberinde getirir. metro duraklarının bazıları biraz ürkütücü olsa özellikle havaalanından binildiğinde içindeki popülasyonda bir sıkıntı hissedilmez. buradan yine güvenliğe bağlayacak olursak, toplu taşımayla ulaşılabilen yerlerin daha güvensiz olduğu savı vardır, ve (yine bu araba alacak para teorisinden hareketle) doğrudur.

    atlanta'nın ekonomideki yeri ve önemi de büyüktür. daha önce de belirtildiği gibi cnn, coca cola, delta, ups vs.nin hq'ları burada konuşlanmıştır. coca cola ürettiği ürünleri ilk olarak burada piyasaya sürer, tutarsa yaygınlaştırır, dolayısıyla ömrü hayatınızda tatmadığınız, aklınıza bile gelmeyecek aromalarda kolaları, fantaları (sadece portakallı mandalinalı sanmayın, envayi çeşit meyvelileri var) burada bulabilirsiniz. pepsi görmek neredeyse imkansız gibidir. delta ve coca cola şehrin ekonomik olarak en güçlü iki firmasıdır, üçüncüsü ise suntrust'tır.

    atlanta'nın eğitimdeki yeri ve önemi de büyüktür. georgia tech, georgia state ve emorygibi üç önemli üniversiteye ev sahipliği yapar. georgia tech'in özellikle mühendislik dallarındaki rankingleri hep top 10'dadır, güneyin en iyi okuludur. emory'nin sağlık alanlarında çok iyi olduğu bilinir.

    havaalanı da meşhurdur bu kentin. hartsfield jackson atlanta international airport atlanta'nın incisi olarak tabir edilebilir, mükemmel, ferah, gıcır gıcır bir yapısı vardır ve devasa bir alana yayılmıştır. öyle ki terminalleri arasında metro çalışır. delta'nın aktarma merkezidir, oldukça yoğun, dünyanın en kalabalık, en yoğun havalimanıdır.
  • cdc*'nin merkezi de bu şehirdedir. o yüzden her türlü salgınla* ilgili filmde sıkça adı geçer.
  • hakikate keyifli bir sergi olan georgia aquariuma evsahipliği yapan şehir.
  • iki ayı yaz, iki ayı kış, gerisi bahar olan bir iklime sahiptir. şubat bitmeden ilkbahar yaşanmaya başlamıştır yine.
  • soguyamadi bi turlu.

    aralik geldi lan?!

    ha sogusa da 2 ayi var zaten. subatta vuracak gene 20 dereceye.

    canina yandigim.
  • porcupine tree'nin enfes konser albümü/dvdsi.
  • 6 yillik ny nj ct tri-state macerasindan sonra ikibucuk yilimi gecirdigim, hicbir karekteri olmayan sehir. ne bir gece hayati var, ne de bir ozelligi. arabasiz yasamanin imkansiz oldugu, sessizlik, huzur, cocugumu yetistirecek mutlu bir yer ariyorum diyenlerin bile evini, arabasini satip yangin var diye kactigi, guney misapirverliginin kuzeyden gelen yankee'lerce katledildigi baya bir siradan amerikan sehri. illaa guneyse austin, tx derim.
  • (bkz: #29080773)
  • kafa güzel dinleyince ağlatma kapasitesi yüksek şarkı.

    edit: stp'nin olanı
hesabın var mı? giriş yap