• peugeot'un otomatik şanzıman olarak sattığı şanzımanın adı. tam otomatik* yahut cift kavramalı** değil otomatikleştirilişmiş şanzımandır.
  • peugeot 308 teknik özellikler broşürüne göre düz vitesten yarım litre az tüketim yapıyormuş. karma tüketimi de her ne kadar fabrika verisi de olsa yüz kilometrede dört litre gibi harika bir değer.
  • manuel moda almadan da direksiyondan elinizi ayırmadan vites büyütmeye/küçültmeye izin veren ve manuelden çok az da olsa daha az yakan 1.6 hdi 110hp lik motorla kombine olanına sahip olduğum, dsg şanzımana göre daha sarsıntılı vites geçişi olan ama daha az arıza yapan otomatikleştirilmiş ( robotize de deniyor ) şanzıman.
  • 2 yıldır kullandığım ve gayet memnun olduğum vites türü. çoğu zaman müdahale gerektirmeden üzerine düşeni yapıyor, nadiren direksiyon arkasındaki kulakçıklardan vites değiştiriyorum, o da çok lazım olduğundan değil ama işe yarıyor. vites geçişleri hissediliyor diye kötülüyorlar da, ya ne olacağdı, ne guzel devir artıyor, vites geçiyor, devir düşüyor biz de hissediyoruz bence gayet normal.
  • peugeot tarafından uzun süredir kullanılan yarı otomatik tek kavramalı şanzıman çeşidi.

    psa grubunun diğer üyesi olan citroen'deki ismi mcp'dir. vitesin değiştiği devir aralığı size ve yolun durumuna bağlı olarak bir bilgisayar tarafından belirleniyor. örneğin gaza fazla bastığınızda araba daha geç vites yükselterek hızlanmanıza imkan veriyor, eğer fazla basmıyorsanız gaza bu sefer de ekonomik bir kullanım için erken vites değiştiriyor. yokuşlu yollarda da üst vitese daha yüksek devirde geçerek boğulmayı engelliyor.

    şimdiye kadar herhangi bir kronik sorunla karşılaşılmayan bu şanzımanın bakım masrafı manuel ile aynı. ömrünü tamamladığı zaman debriyaj seti ve gerekirse volan değişimi ile sıfırlanması en büyük avantajı. ömür beklenildiği gibi kullanım alışkanlıklarına göre değişiyor, 100bin km sonrasında revizyona giren de var 200bin km boyunca hiç problem yaşamayan da.

    normal kullanımda hafif olan vites geçişlerindeki sarsma spor-agresif kullanımda artıyor. birkaç günlük kullanım sonrası kolayca alışmak ve bu konfor kaybını minimalize etmek mümkün. ama tam otomatik veya yarı otomatik çift kavramalı bir araçtan sonra ilk kez kullanıyorsanız çok kötü bir deneyim yaşamanız olası.

    şehir içinde, kullanıldığı aracın aynı modelinin manueline göre %10'a varan yakıt ekonomisi de sağlıyor.

    edit : imla
  • citroen'deki adı bmp olan şanzıman.
  • 508'de 40 bin kilometrede kavramayı bitirmiş, yeni kavramaya serviste 750 tl'ye takılmıştır.
    bu durum çok şık olmasa da dsg'den yolda kalmış biri olarak buna da şükür diyebiliyorum. eski teknoloji olmasına rağmen dsg'ye göre az yakması da başka bir avuntum.
  • 170 bin kilometre yapmış bir 5008'de ilk çalıştırmada bazen vitese geçemeyen, kolu n'den tekrar a'ya almayı gerektiren yarı otomatik şanzıman.
  • tork konvertörsüz kuru ve tek kavramalı şanzıman türü. özellikle kalkışlarda aşırı silkeleme yapar. kullanım zorluğu dışında bu şanzımanların kavraması bittiğinde, volanı da değiştirmeniz gerekir ki en az 5-6 bin lira tutar. sebebi, volanların iki parça olması ve aralarında birbirini tutan yayların zamanla gevşemesidir. yaylar gevşediğinden yeni kavramayı da tutamaz hale gelirler. sadece kavrama değişse 500 liraya halledilecek iş, oldukça pahalıya gelmiş olur.
hesabın var mı? giriş yap