• 5 dakikada şarj olup 480 km yol giden yakıt pili geliştirdiği iddia edilen akademisyen.

    yakıt pili dilimize ‘fuel cell’ teriminden çevrilmiştir ve aslen hidrojen ve hava ile çalışan pillerdir. bu teknolojiyi kullanan otomotiv şirketleri (toyota, hyundai vs.) zaten amerika, japonya ve çin gibi ülkelerde satışlar yapmaktadır. bu teknolojinin en önemli özelliği ise yakıt dolum süresidir. aslında dolumdan kastedilen yaklaşık 700 bar basınçlı hidrojen tanklarının doldurulmasidir. bu da ortalama 5 dakika gibi bir zaman ile ifade edilir (bkz: toyota mirai) (bkz: hyundai tucson). yani burada yakıt dolumu (veya şarj, nasıl algılarsanız...) sadece tankın dolumudur. burada teknolojik bir şey yoktur. ayni zamanda lityum iyon pillerindeki gibi hızlı şarjın yol açtığı problemler de yoktur. he yok ben hidrojen tutan adsorbent geliştirdim, basınçlı tanklara gerek yok diyorsanız, bu teknolojidir.

    gelelim hocamıza. kendisi bazı alanlarda başarılı olabilir. ancak kalkıp da halihazırda kullanılan teknolojiyi geliştirdiği iddia ediliyorsa burada sorun var demektir. bunu iddia edenin kendisi olmadığını düşünmekle beraber, bu tarz haberlerde şahsın makalelerinin de paylaşılması çok ama çok önemlidir. aksi takdirde şahsın kendisi iddiada bulunmasa bile bu haberler sorunlara yol açabilir.

    son olarak yakıt pili teknolojisi en erken 15-20 sene sonra yaygınlaşması beklenen bir teknolojidir. şu an bu teknolojinin başını japonya’nın çekmesiyle beraber, amerika ve almanya’da çok ciddi adımlar atılmaktadır. okumadan araştırmadan gaza gelen, hemen bu teknolojiyi kullanalım kafasında olan canım ülkemin insanları bu işlerde patentin ne kadar önemli olduğunu bilmediği için ayşe bayrakçeken yurtcan’ın patentlerini araştırmayı da düşünememişlerdir. onu da bir zahmet siz bulun.

    daha derin araştırma için şu şirketlere göz atılabilir: ballard power systems, freudenberg group, nikola motor, general motors
  • yakit hucleri nasil sarj olur dedigim odul almis bilim insancigi.
  • sahi nerede kaldı bizim piller? yerli oto muhabbetinde yerli ve milli pillerimizden sorumlu olması gerekmez miydi bu çift soyadlı bilim insanının? nano malzemelermiş, her şeye de ne çok yakışıyor şu nano.
  • merakla takip ettiğim bir konu. bu kadar önemli bir buluşun neden bu kadar sessiz kaldığını anlamış değilim. umarım bahsettiği buluş gerçektir!
  • 2017 yılında elektrikli araçların 5 dakikalık sarj ile 480 km yol katedebilecegi yakıt pili geliştirdigi söylenen doktorumuzun ismi... ne oldu çıt yok şimdi
  • yakıt pilleri üzerinde gerçekleştirdiği 16 yıllık çalışması sonucunda, elektrikli otomobiller için yalnızca 5 dakikalık şarj ile tam kapasite dolan ve araçların 480 km’ye kadar gidebilmesini sağlayan bir yakıt pili geliştirdiği söyleniyor ama ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemedim. böyle bir olay varsa eğer telefon bataryası olarak da kullanabilir sanıyorum. elon musk'tan görüşme talebi aldığı söyleniyor. ilgili arkadaşlar varsa ise lütfen yeşillendirsinler büyük merak içerisindeyim.
  • linkedın, facebook, webtekno, internet haber gibi fake news'in gırla gezindigi mecralarin dönem dönem hortlayan "5 dakika şarj ile 480 km yol" haberinin baş kahramanı.
hesabın var mı? giriş yap