• tarihte perslerin satraplıklarından biri. buranın kserkses zamanındaki satrabı ksrkses'in kardeşi masistes olup, kserkses onun karısına göz koymuş, yanıt bulamayınca emelini oğlu dareios'a aldığı gelini artaynte'de gerçekleştirmiş. fakat gelinin boynuzlamasından asıl anneyi sorumlu tutan kraliçe amestris kadının memelerini, burnunu, vs kestirip köpeklere attırmış, durumu hazmedemeyen masistes isyan çıkarmaya baktra'ya** yetişemeden kserkses'in adamlarınca yolda maiyetiyle birlikte öldürülmüş.
    kaynak herodotos historiai, 9. kitap kalliope.
  • özbek ve türkmen kökenli eski bir ülke. kuzey afganistanda bulunuyormuş. gelişmiş bir medeniyetin parçası.
  • diğer adıyla toharistan, hindikuş dağları ve amu derya arasında yer alah, merkezi belh olan verimli topraklarıyla tanınmış antik bir ülkedir.

    güneyde hindikuş dağları, kuzeyde hissar dağlarından gelen ırmaklar hem bölgenin ısısını dengelerken hem de topraktaki verimliliği arttırmaktadır. böylece bölgesine göre daha yaşanabilir coğrafya ortaya çıkmaktadır.

    perslerin yanı sıra helenler için de bölge önemini korumuştur(m.ö 3- m.ö2 yy), kuşanların kuzey hindistanı da içine alan imparatorluklarının temeli burada atılmıştır.

    selçuklular zamanında da imparatorluğun iç çekişmelerinde önemli rol oynamıştır.
  • afganistan sınırları içerisinde hindukuş dağları ve amu darya ırmağı arasında yer alan bölge, merkezleri mevlana'nın da doğduğu belh kentidir, tarım açısından elverişli olduğundan verimlidir toprakları bu verimi de baktrialılar iyi kullanmışlardır, büyük iskender’in savaşlarından sonra ele geçirilen bölgede greko-baktria krallığı kurulmuştur, bu krallık bölgeye yerleşen greklerce yönetilmiştir, ii. kiros öncesi medlere ait olduğu söylenmekte bu yurdun, tunç çağında hindistan ve çin arasında önemli birer ticaret bölgesi olmuştur, verimli toprakları da olduğundan fethedeni eksik olmamıştır, zerdüştlük ve budizm inançlarına sahiptiler.
hesabın var mı? giriş yap