• fatih'de yavuz selim yokuşunda bulunan bir güzide pastahanedir ama sadece pastahane değildir; müdavimleri için bir dergah vazifesi ifa etmektedir kimi zaman. sütlü tatlılar noktasında varılabilecek yüksek mertebelerden birine varmış olan pastahane işletmecileri, gelenlere "bu küçücük yerden bu lezzet nasıl çıkar yahu" ve türevi tepkiler verdiremktedir.
    baltepe küçücük bir pastahanedir. toplamda 3 masası ve 12 sandalyesi vardır. tatlı çeşitleri öyle bir mado bir özsüt gibi bol bol değildir, sadedir. menü diye duvara asılan tabelada su soda gibi içecekler dahil 10 adet ürünün ismi vardır.
    fakat ilk bakan kişiye mekan hakkında "-" puan vermesine vesile olacak bu özellikler, o mütevazi yapı içinden çıkan en bir şahane lezzetler ile def olunur, baltepe ruhlara yerleşir, gönüllere taht kurar. yeri geldiğinde bu lezzet görünümlü zehir bedeni ele geçirir, insanın bilinçsizce mekan yollanmasına sebebiyet verir.
    baltepe tam manasıyla bir efsanedir. 50 lerden beri muhit halkına ve onlarca muridana hizmet veren mekan şu an 3. nesil çocuklar tarafında idare edilmektedir.
    baltepenin en dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri fiyatları noktasında eşszi mütevazilikleriyle doğru orantılı bir politika izlemeleridir. baltepe ucuzdur. örneğin en güzel mamulu denilebilecek supangle için vereceğiniz ücret 2 ytl dir.
    baltepe bir başkaldırıştır. insanlara mükemmelin uzaklarda aranmaması gerktiğini sanatı ile gösterir.
    baltepe karşı duruştur. kapitalist ekonomini tüm oyuncaklarına rağmen*** muhitin en işlek mekanıdır
    baltepe baltepedir...

    (bkz: fatıma fatımadır)
  • üç yaşından beri ikamet ettiğim semtimin çok geç keşfettiğim, güzide pastanesi. yıllardır, konfeksiyonla iştigal eden anne-babanın diktiği işlerin getir-götürünü yaparken kullandığım güzergahın bir sokak sonrasında böyle isim yapmış bir yer bulunuyormuş meğer. üstelik burayı üniversitede tanıştığım, çocukluğu fatih'te geçmiş bir arkadaşımın bana tanıtması ve hatta istanbul'a okul için gelmiş diğer arkadaşların da benden önce baltepe lezzeti ile tanışması geç kalmışlık hissimi doruğa çıkardı.

    bulunanlar, bilenler ve ikamet edenler bilir. yavuz selim yokuşu'nda, bilhassa yukarı çıkarken sol tarafta yer alan dükkanların hatırı sayılır bir kısmı yıllardır oradadır. tesettür mağazaları caddelere taşmazdan evvel caddenin akıbeti nasıldı, ömrüm yetişmiyor o günlere ama baltepe yıllardır orada. sözü uzatmadan, bu pastanenin nadide ürünü olan ve mevzu bahis mekanın adı ile anılan bir tatlıları vardır ki akşamları dükkanın sınırları, hemen önünde konumlanan parka doğru genişler adeta. bu tatlı süt, kek ve karamelden oluşur. beğeniye göre üzerindeki meyve çeşiti frambuaza evrilebilir. sütün ve karamelin buluşması ancak bu denli büyüleyici olabilir. sütün tesiri ile halihazırda yumuşamaya başlamış kekin, karamelin de refakatiyle ağızda dağılması esnasında eğer mekanın önündeki parklar bütünüyle doluysa ve oturacak tek hemen yandaki apartmanın merdivenleriyse başınızı apartman girişini meydana getiren duvarlara yaslayabilirsiniz huzurla. ayrıca yazın bu tatlının üzerine dilediğiniz top adedince dondurma katılması hem tatlının tesirini arttırır, hem de gün boyu sıcaktan bunalmış kişiyi huzura erdirir.
  • allahın vereceği berekete imanın somutlaştığı yerdir burası. ayrıca trileçesi inanılmazdır. baltepe spesyal olarak isteyiniz
  • kredi kartı geçmez.

    trileçe için "before it was cool" diyebileceğiniz yer burasıdır. baltepe spesiyal diye yiyorduk cebimizdeki 2-3 lirayla.

    çocukluktur, gençliktir, yaşlılıktır, fatihtir.
  • trileçesi güzel ama mekan olarak beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var.
  • türünün son örneklerinden bir pastane. istisnasız bütün ürünleri güzel ve lezzetli olan bir mekan. bence çok çok güzel, o ayrı. ben sarıyer'den kalkıp giderim kazandibi yemeye mesela. tavuğu bol eski usül bir kazandibi yaparlar. şimdi pastaneler cafeye döndü, zaman geçirilen, sosyalleşilen mekanlar haline geldi. artık öncelik lezzet değil mekan. baltepe ve benzeri mekanlar ise sana lezzet vaat eder, yersin çıkarsın. toplam 12 sandalyesi olan geçmişten kalan bir mekan. inşallah hep böyle kalır.
  • herkes trileçe den bahsetmiş ama buranın alametifarikası supanglesidir.
  • yakında alibeyköy şubesini de açacak olan harika pastane
  • fatih'li olan annemlerin çocukluklarından beri var olan, annemin dedesinin o zamanlar orada mahallenin gençlerine gazoz ısmarladığının annemlerca anlatıldığı, muhtamalen 1950'li yıllarda da var olsa da, 1960 gibi içinde bulunduğu binanın yapımı ile 1960 yılından beri fatih yavuz selim caddesinde, aynı yerinde hizmet veren pastane.

    burası, önceki yorumlarda da bahsedildiği gibi, öyle mado gibi saatlerce oturulup vakit geçirilecek bir pastane değildir, senelerdir aynı büyüklüğünü korumuş küçük mahalle pastanesidir. işletmesi de hep aile içindedir, nesilden nesile geçer. bunun da etkisi ile lezzetleri bugüne kadar değişmemiş, bozulmamıştır. çok küçükken 30-35 sene önce falan ilk dondurma yemeye başladığım yerlerden biridir ayrıca ve dondurması cidden çok güzeldir.

    bugün de eski mahallelerine işi düşen annem bu pastaneye uğramış ve tavükgöğsü almış. cidden birçok ünlü pastaneye taş çıkaracak lezzet ve orijinallikte tavukgöğsü yapıyorlar. bir kez daha hayran kaldım bu kendi halinde ama lezzet kalitesi açısından saygı duyulacak yere. hep böyle kalsındır.

    edit: burada trileçe olarak bildiğimiz tatlının "baltepe spesiyal" adı ile senelerdir var olmasının olası bir nedenini demin öğrendim. baltepe pastanesini açan ve işleten aile balkan göçmeniymiş.
  • ruhun doymaya çalıştığı lakin yandığı bir gecede bir yokuşta iki yarenin durakladığı bir mekan. mekanda oturacak yer yok. zerde yemeye gitmişiz, gül kokulu, kuş üzümlü, sütün ulaşabileceği en yüksek makam! **birer tane alıp parasını ödemeden dışarı çıkıyoruz. çünkü hemen önünde bir park var. yuvarlak yapıda, dizi dizi bankları olan. birine oturup sohbete devam ediyoruz. yıllardır hep geliyormuşçasına, zerdeleri yiyoruz. ah o gül tadı. ah o kuş üzümü...
    içeri geri döndüğümüzde diğer tatlılara bakiyorum, sütün ulaşabileceği diğer makamlar bana göz kırpıyor! fiyatlara bakiyorum, beş lira bile değil porsiyonlar.
    ödeyip çıkıyoruz.

    yarenliğimizin nişanesi olarak baltepe zerdesi ekimin onüçü ikibin on altı tarihi ile kayıtlara geçiyor. *
hesabın var mı? giriş yap