• çocukluktan beri başarının ne kadar önemli olduğunu yüzlerce kişiden dinledim. çevremdekiler, başarılı olmamı istediklerini defalarca söylediler. ancak kimseden başarının ne olduğuna dair nitelikli bir şey duyamadım. evet, çoğu şey gibi başarı da her insanın algısına göre farklı olarak şekilleniyor. kimi yüksek maaşlı bir işte çalışmak, kimiyse herkes tarafından saygı duyulan önemli bir kişilik olmak olarak değerlendiriyor başarıyı. yine de beyin daha net ve tatmin edici cevaplar istiyor ve sıkıntılı bir döngüye giriyor. hayatını başarı üzerine kuruyorsun, tüm enerjini o başarıyı elde etmek için veriyorsun fakat başarının ne olduğunu net olarak bilmiyorsun. bu da seni zamanla bir amaç üzerine yaşama fikrinden uzaklaştırarak olmadığın biri gibi davranmaya sürüklüyor.
  • basari hedefinin ne olduguna bagli olarak degisen bi kavramdir. bir sporcu 100 metrede dunya rekoru kirmayi hedefler ve bunu yaparsa kendini basarili sayacaktir. benim icin o yarismada olmak bile buyuk bir basaridir.

    baskalarinin basari algisi ile hareket edersek elbette geldigimiz yerden memnun olmayiz.

    mesela herkesin basari olarak saydigi iyi bir universite bitermek benim icin hic bir zaman hedef olarak sayilmadi sonuc olarak basarisiz da olmadim.
  • sen neyi hedefleyip ulaştıysan başarı odur.
  • sonunda ekşide yeniden kaliteli başlıklar açılmaya başlamış.
    doğrusu bu soru uzun yıllar boyunca insanların aklını kurcalayan sorunlardan birisi olmuş olsa gerek. genel anlamda baskın iki görüş vardır başarı için:
    1. mutluluk=başarı. bu görüş tarafından mutluluk çoğunlukla hayatın amacı olarak da tanımlanır ve hayat amacını yerine getiren insan başarılı insandır mantığıyla gerçek zaferin mutluluk olduğunu işaret eder.
    2. toplum tarafından onaylanmak. yaptığınız, "başardığınız" şeylerin insanlar tarafından kabul görmesi, beğenilmesi, onaylanması, gıpta edilmesi. sosyal bir varlık olan insan muhtaç olduğu diğer kişilerin verdiği önem ve/veya onlara verebileceği fayda kadar değerlidir düşüncesi.
    hangisini tercih edeceğiniz, veya daha az bilinen seçenekleri tercih edip etmeyceğiniz size kalmış.
hesabın var mı? giriş yap