• neden ve sonuçların güzel örneklerle anlatıldığı bir kitap sonunda bahsettiği araştırmalar beni şok etmişti anlattığına göre şu an şu entry i okuyor olmanız bile kitap hakkında düşüncenizi etkilemiş olacak
  • günlük hayatımızda farkında olmadan birçok karar veririz ya da konuşmalarımızla ve eylemlerimizle birçok başka kişinin kararlarını etkileriz. peki ne zaman kararlarımızın etkilendiğinin farkında mıyız? karşımızdaki kişinin kararlarını bazen etkileyebiliyorken, bazen neden etkileyemiyoruz?

    tali sharot, “başkalarının aklı” kitabını yazmaktaki amacını “ birilerinin fikirlerini değiştirmek için giriştiğimiz çabalardaki sistematik hataları ortaya koymak olduğu kadar, bunu başarabildiğimiz zamanlarda hangi sebeplerden dolayı becerebildiğimizi göstermek ” olarak tanımlıyor. sharot başkalarının kararlarını ancak onların içindeki güdüleri ve hisleri etkileyerek başarabileceğimizi söylüyor. karar mekanizmasını etkileyen faktörleri de “mevcut inançlar, duygular, teşvikler, eylemlilik, merak, ruh hali ve diğer insanlar” olarak tanımlayarak, bu faktörlerin karar mekanizmasındaki rollerini kitap içerisinde ayrıntılı örnekler ve bilimsel çalışmalardan örnekler ile tanımlıyor.

    başkalarının aklı kitabı insan kararlarının nasıl etkilendiğini açıklayan ve okuyucunun ne zaman kararının etkilendiği ve ne zaman diğer insanların kararlarının etkilediğini konusunda farkındalık oluşturulacak bir kitap. kitapta konu ile ilgili birçok bilimsel çalışma ve araştırmaya dair sonuçlar verilerek okuyucu bilgilendiriliyor, bu kadar bilgi verilmesine rağmen kitabın akıcılığı da korunmuş. başkalarının aklı, okuyucusunun üzerinde de etki bırakmayı başaran etkileyici bir kitap.

    kitap ile ilgili yazımın tamamı için ;
    https://kelimelerinzihni.wordpress.com/…rinin-akli/
  • sinirbilimci tali sharot'un domingo yayınlardan çıkan son kitabı. kitap mevcut inançlar ve duyguların insanları nasıl etkilediğini anlatıyor.
  • an itibariyle büyük bir keyifle okuduğum sinirbilimci tali sharot kitabı.

    son derece akıcı bir kitap olmasının yanında örnekler ve veriler üzerinden ikna'nın ,ön yargının hatta genel anlamda iletişimin kendi içinde ne kadar derin bir mevzu olduğunu gösteren çok faydalı bir kitap.

    ben kendi adıma şahsen ulen bu akp'lileri neden ikna edemiyoruzun kimi yanıtlarını bilimsel olarak almaya başladım.

    ayrıca satış- pazarlama işinde olanların da bence çok fazla yararlanacağı bir kitap olmuş. büyük bir keyifle okuyorum.
  • tali sharot isimli nörobilim profesörünün yazdığı, iletişim ve ikna süreçlerinin inşasına yönelik açıklamalar getirmeyi amaçlayan kitap.

    kitap önümüze iddialı ve yepyeni düşüncelerle gelip ufuk açıyor demek zor. ancak içerdiği düşünceleri çok sayıda araştırma ve deneye dayandırarak güvenilir olduklarını göstermek açısından faydalı.

    kitabın temelini oluşturan iki konu, iknanın inşa süreci ve `iletişimin beyne ve insanların kararlarına olan etkisiolarak tanımlanabilir.ikna` ile ilgili temel olarak;

    -mümkün olduğu sürece birisini ikna etmek için kişinin mevcut değerleriyle çelişmektense ya da onları değiştirmeye çalışmaktansa, ortak paydalar yakalayıp bu temelin üzerinde ilerlemeyi denemenin daha etkili olduğu,

    -bir konuda kişi ya da toplumları ikna etmek için duyguları harekete geçirmenin, nesnel kanıtlar sunmaktan dahi daha etkili olduğu,

    -ikna edilmeye çalışılan konu harekete geçmeyi gerektiren bir şeyse ödüllerin, mevcut konumda kalmayı-vazgeçmeyi gerektiren bir şeyse korku yaratmanın daha etkili olabileceği,

    -özellikle merak ve stres faktörlerinin insanı ve karar süreçlerini nasıl etkilediği gibi konular birçok araştırma ve deneyle de örneklendirilerek açıklanmış.

    iletişimin beyne ve kararlara etkisiyle ilgili de;

    -diğer insanların kararları, davranışları ve onlarla kurulan iletişim gibi faktörlerin, kişinin dünyaya olan bakış açısından çevredeki olayları değerlendirişine kadar her kavramı ne kadar güçlü şekilde etkilediğine, araştırma ve deneylerden çarpıcı örneklere de yer verilerek değinilmiş.

    -hatalı kararlardaki oy birliği gibi durumların bile basit bir etkileşim zinciriyle nasıl ortaya çıkabileceği, kişilerin çok emin olduğu konularda dahi çoğunluğun karar kıldığı seçeneğe yönlenebileceğine değinilmiş.

    kitaptaki örneklerle de ortaya koyulduğu üzere insanlar birbirlerinin düşüncelerinden etkilenmeye o kadar açık ki, bir konuyla ilgili çok sayıda insandan fikir ya da puan alarak karara varmak isteniyorsa bu insanlar birbirleriyle iletişime sokulmamalı, diğerlerinin konuyla ilgili düşüncelerini ya da verdikleri puanları öğrenmeleri engellenmeli.
    bunu kendim de sıklıkla yaşamaktayım. örneğin, sevmediğim bir filme 3 puan vermek için imdb'ye girip filmin puanının 7.8/10 olduğunu görünce 6 puan verdiğim çok oldu. o yüzden, gerçekten kendimize ait olabilmesi için diğerlerinin fikirlerinden habersizken değerlendirmeler yapmalıyız. yoksa ilk değerlendirme-oy-puanların sonuca etkisi çok güçlü olacaktır.

    eleştireceğim önemli bir nokta var.bence kitabın konuyu tamamen pozitif bilim açısından ele alması, bireylerin ve toplumların ikna süreciyle ilgili konuları psikolojik ve sosyolojik açıdan irdelememesi kitabın derinleşmesinin önünde engel oluşturmuş. tabi yazarın nörobilimci olması bu durumdaki etkili faktör olabilir. eğer bu kitabı bir sosyal bilimci partnerle beraber yazsaymış çok ufuk açıcı bir kaynak ortaya çıkabilirmiş diye düşündüm.

    eğer bu kitapta olduğu gibi; düşünce-düşünceyi destekleyen bolca araştırma ve örnek-sonuç şeklinde ilerleyip konunun psikolojik ve sosyolojik boyuttaki etkileri irdelenmezse bahsi geçen faktörlerin öneminin ıskalanmış olacağını düşünüyorum.
    örneğin duyguları harekete geçirerek kitleleri ikna etmek gibi tam olarak "koca bir toplum nasıl olur da hitler gibi bir ruh hastasının peşine takılabilir." sorusunun cevabını içeren bir başlık altında, bunun yerine kennedy'nin insanları uzay araştırmaları için ayrılması gereken bütçeye ikna ettiği konuşmayı örnek vermek elindeki konunun gücünü ıskalamak olsa gerek...

    bu haliyle benim için 6.5/10'luk bir kitap olmuş. konusuna ilgi duyanlar için öneririm.
  • orijinal adı the ınfluential mind
    domingo yayınlarından çıkan ve çevirisi tevfik uyar’a ait olan israilli kadın sinirbilimci tali sharot’un kitabı. nöroloji ve psikoloji alanındaki çalışmalardan örnekler ile iletişim konusundaki neden sonuçların aktarıldığı güzel bir kitap.
  • bana hayran olacak yeni bir nörolog kazandırdı bu kitap. bilimsel bilgileri daha deneysel bir dille dinlemek ama yoğun bir uzman görüşü ya da terminolojisine maruz kalmak istemiyorsanız kesinlikle okumanız gereken kitaplar listesine girmeli bu kitap. benzer tarzda kitapların içine beyin, ıncognito, köpek gibi büyütülmüş çocuk, sevmek için doğarız ve aptal beyin de girer.
hesabın var mı? giriş yap