• sütü yoktur.
  • aç bebeği doyurmaya çalışırlar.

    arkadaşımın bebeği kordon dolanması yüzünden beklenenden 1 hafta önce apar topar alındı. çocuk doğduğunda mosmordu. bebek sezeryan ile alındığı için anne sütü gelemedi. aile mecburen az miktarda mama verdi. ve anne sürekli, emme refleksi oluşsun diye emzirmeye çalıştı. bu sırada canı çok yanıyordu. ama acısına rağmen asla vazgeçmedi.
    bebeğin açlıktan titreyen çenesi aklımdan gitmiyor. neyse ki annenin sütü 2 gün sonra gelmeye başladı.
  • 300-500-1000 sene öncesinde yaşamamaktadır.
  • bazı özel durumlar haricinde kolaya kaçan veya doğru yönlendirilmeyen ebeveyndir.

    evet süt gelmezse gelmiyor, pompa mompa bir yere kadar. çocuk da emmezse emmiyor o da bir yere kadar ama bunların alternatifi hazır mama değil. hazır mamayı sadece birkaç defa seyahatte falan kurtarıcı olarak kullandık biz.
  • hep söylerim annelik kadın egolarının tavan yaptığı tek ve yegane durumdur. bebeğini emzirdiği emzirebildiği ve sütü bol olduğu için ek gıda, hazır gıda vermeyen bir kadın için tersini yapan her anne "beceriksiz, tembel,sütü yok," vb bilimum sıfatlara layık görülür horlanır. bunun aksini idda eden varsa çatır çatır tartışırım.

    kendisi yapmadığı için marifet sanır, hazır mama vermek tartışmaya açık bir konudur tercihli olabildiği için. amma velakin eğer zorunlu sebeplerden yapılan birşey ise "süt gelmemesi, göğüslerde yara olması" gibi kimsenin kimseyi eleştirmeye hakkı yoktur. 300 500 sene öncesinde yaşamıyoruz ve o zamanlar kim ne yapıyordu bilmiyoruz, süt gelecek diye emzirip el kadar bebeği aç bırakacak kadar şu devirde vicdansız bir anne baba yoktur heralde! di mi?

    o kadar uzağa gitmeye gerek yok bundan 50 sene önceki bebek ölümü oranlarına bakmak bile yeterlidir aslında.
  • bunların bir tık üst versiyonu da var, onlar da memelerini sağıp biberondan bebeği besleyenler. gerekçesini hala anlayamadığım bir durum ama var böyle bir trend. birde sağda solda çok iyi bişey gibi anlatıyorlar ben hiç emzirmedim, geceleri de rahat ettim, babası kalkıp buzdolabında çıkarıp, ısıtıp veriyordu diye.... nasıl bir rahatlıksa?
  • belki de suçu olmayan ebeveyndir. 5 ay süt emmişim. sonra bir daha inatçı yapım sağolsun katiyen içmemişim. sanırım hafif zeka geriliğim de bundan kaynaklı.
  • sezeryan doğumlar sonrası süt damarları kesilen ebeveynin göğüslerinden süt gelmemesi nedeniyle çaresizce başvurduğu yol.
  • eger baslarina gelmemisse bilmeyecek bazi andaval ve onyargili insanlara ragmen sutu gelmedigi ya da gelmesine ragmen yetmedigi icin cocugunu beslemeye calisan annedir. ayrica ister mevsim meyvesi ister mevsim sebzesi el kadar cocugun ihtiyaci olan besin degerlerini tamamlayamamaktadir.
    bundan mutevellit; bu kadincagizlar cocuklarinin beslenmesini, mevsim sebze ve meyvesinin yaninda mama ile desteklerler.
    benim cocugum kendime cok iyi baktigim bir hamilelik donemi akabinde guzel bir kiloda dogdu. ilk gunlerde sutum az da olsa geldi, sonra kendime elden geldigince iyi bakip sutu artiran her turlu couzumu deneyerek sutumu artirmaya calistim. ancak her ne hikmetse cocuguma yetmedi.
    bunun yaninda yaz aylarina denk gelmis olan dogumum itibari ile ve gogus ucu yapimin biskuvi duzlugunde olmasi neticesinde, cocuk bir turlu memeyi almadi. plastik meme uclari, bilimum cabalar fayda etmedi. sutumu ne yazik ki emziren annelere olan hasetim esliginde, her 3 saatte bir sagmak suretiyle cocuguma biberon ile vermek zorunda kaldim. gece saat kurdum. her 3 saatte bir aksatmadan sutumu sagdim. bir gram sutu heba etmeyeyim diye elimden geleni yaptim. sonuc olarak bu sekilde cocugu 4 ay sut ile besledim ama mama destegi ile. biberonla verdigim icin gunluk sut miktarimi biliyordum. emziren arkadaslarimla kiyaslayinca aslinda sutumun yetersiz degil ama cocuguma az geldigini ve onu doyurmadigini anladim.
    mama ile desteklemek zounda kaldigim icin uzulmuyorum. cocugumu gogsumden direk emzirmekten mahrum kaldigim icin uzuluyorum. cunku makine ile sagilan gogusteki sut, emilen gogusteki gibi artmiyor, tersine azaliyor gercekten. 4 ay sonra artik sut bitti.
    simdi boyle bir deneyimi yasamamis bazi anlayissiz mallar, boyle bir seyin bir anne uzerinde nasil bir hissiyat biraktigindan habersiz ahkam kesmesinler.
    elbette tanidigim, sirf aciyor diye sut vermeyen, hoslanmadigi icin emzirmeyen anneler yok mu? var. onlara yoneltilen elestirileri de sonuna kadar hakli buluyorum. ama benim durumumu ya da buna benzer durumu yasayip da cocuguna mama vermek zorunda olan anneleri bu mallarin anlamasini da beklemiyorum. umarim kadinsa bu mallar baslarina ayni sey gelmez.
    sonuc itibari ile saglikli bir cocugum var. bagisiklik sitemi de aylarca emmis olan bir cocuktan cok da farkli degil. bu demek degil ki anne sutu vermeyin bir ise yaramiyor. lutfen verin. varsa verin. hatta yoksa, guvendiginiz ve sutu bol annelerden isteyin, verirlerse sanslisiniz.

    bu konunun bilmeden etmeden annelere bir baski olarak kullanilmasini siddetle kiniyorum. mama sektorunu cok tasvip etmiyorum ama gunumuz kosullarinda bundan 100 yil once sutsuz annelerin derdine care bulunmussa gozumuzu kapamayalim.

    sut veremedigi icin cocuklari zayiflik, hastalik gibi bir suru dertle bogusan yillar oncesinin annelerinin secenekleri yoktu. ama o zamanin anneleri bu zamanin anneleri bizler gibi hormonlu ve de sagliksiz suni besinlerle beslenmek zorunda kalmiyordu. bizler yasadigimiz bu suni dunyanin hastalikli ve modifiye olan bireyleri olarak elimizden gelenin en iyisini, buldugumuz en saglikli secenegi cocugumuz icin tercih etmek zorundayiz.

    yani bos bos konusmayin, etafinizdaki orneklere gozunuzu acin. ınsanlarin yarasina sacma ve bilincsiz argumanlar ile tuz basmayin.

    edit:imla
  • gençler sakin olun lan.
    bu devirde olsa kesin annemin de aralarında olacağı ebeveyndir.

    ben 7 aylık doğmuşum ve annem bana sadece bir çay kaşığı kadar süt verebilmiş. nedeni ise annemin önceki doğumundan sonra abim vefat edince sütün memelerinde katılaşması ve süt gelecek kanalları tıkamasıymış.

    e ben ne yapayım süt gelmiyor annemden. mamayla büyüdüm ve geldim 29 yaşıma. yani bir sıkıntım yok gibi şu anda. ileride ne olur bilmem tabi ama bana verilen mamalarında bugünkü mamalar gibi olduğunu hiç sanmıyorum. 1985 senesinden bahsediyorum dikkatinizi çekerim.

    tabi annem mamaları ellerinde yapıyormuş tülbentle sıkıyormuş sularını çıkartıyormuş falan ama sanırım hazır mama da kullanmıştır o devirde olduğu kadar.

    şurada eleştirilere hak verebilirim mesela hazır mama alacağına benim annemin durumunda olanlar için kendileri mama yapabilirler evde. daha doğal ve sağlıklı olur diye düşünüyorum. doğumdan sonra bebek toparlayana kadar işe gitmiyorlar zaten evde hazırlamaya vakitleri kalıyordur illa ki.

    ama bir erkek olarak ahkam kesmek de istemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap