• dana'yı (büyük oğlan) mert fırat'ın çocukluğu oynamış, zana'yı da (küçük oğlan) mine çayıroğlu'nun. ismail hacıoğlu'nun da olabilir.
  • küçük kardeşin camide "allahım abimi affet, bugün biraz eşekliği üzerinde" duasını etmesiyle tebessüme sebep olmuş kürt filmi.
  • düpedüz isveç yapımı, festivalleri ve dolarları kazanmayı hedeflemiş çakma arap filmi. kaka dışında herkes bağırarak kötü oynadı aynı zamanda.

    herşey mi sahte olur böyle? o sapsarı sepya renkleri isveç milleti yemez. yese yese kendini seyreden ortadoğu halkları yer.
  • filmdeki ufak çocuğa bağırarak konuş bak güzel oluyo kim dediyse yanlış etmiş . tüm film kulağın ebesini sikti afedersin. ayrıca filmde buram buram kokan amerika güzellemesi çok hem kötü hem de yapmacık durmuş.
  • film, hayatı herkese zindan eden diktatörlük ırak’ında 90’lı yılların başında anne ve babasını kaybetmiş iki kardeş çocuk zana ve dana’nın şehirlerine gelen ve ancak bir bölümünü seyredebildikleri bir dokunuşta bütün kötülükleri yok eden süpermen’le ırak’a dönüp hem saddam’ı alaşağı etmek ve hem anne/babalarını hayata döndürmek üzere amerika'ya gitme hayali üzerine kurulmuştur.

    filmde çocuklar ırak sınırını geçseler de amerika'ya ulaşmalarının cevabını vermez. ancak, daha sonra süpermen’in ülkesinden gelen gerçek güç ilkinde saddam’ın kuweyt’ten çekilmesiyle yetinmiş, ikincisinde ırak’ı tümden işgal etmiştir. gittiğinde geride saddam’ın mutlak iktidarı için mezheplerine ve etnik kökenlerine göre ayrıştırdığı ırak’ı bırakmıştır.

    aslında süpermen her ülkenin kendi halkı, sosyolojisidir. ırak da günümüze kadar taşınan sorunlarıyla diktatörlüğün bozduğu ve düşmanlaştırdığı bu sosyolojinin yaralarını tamir ede ede, bugün türkiye'nin yarım bıraktığı benzer ilişkilerde öne geçmiş, federatif bir yapıda demokrasisini inşa etmede epey mesafe almış, almaktadır.

    bu 23 nisan gününde –tesadüf- izlediğim bu film vesilesiyle ülkem için inancım ve dileğim, bizi 1920’nin misakına yaklaştıracak çocuklarımız ve toplumun dinamikleridir.

    hayalleri zincirlenmiş biz büyükler yerine, ülkeyi geleceğe taşıyacak çocuklarımızın, kendilerine armağan edilmiş bu günlerini kutluyor; hayalleri kadar, iradelerine de sahip çıkacaklarına inanıyorum.
  • süper bir filmdi. son zamanlarda suratımda bir gülümseme ile bitirdiğim ve aynı zamanda aklıma kazınan başka film izlememiştim.
  • --- spoiler ---

    15. uluslararası eskişehir film festivalinde izlediğim en kötü filmlerden birisiydi. tepenin ardındaki şahane ülke amerika, mutluluğun simgesi coca cola, sokaklarda canavar gibi dolaşan ve yardım isteyen çocukları tekmeleyip kovan pis araplar, durmadan bağırarak konuşan bi çocuk, olmazsa olmazlardan öğüt verici bilge yaşlı amca (pek tabi ki filmin ortasında ölür), hep bi komiklik, hep bi kolayından duygusallık
    --- spoiler ---
  • mükemmel ötesi festival filmi.

    --- spoiler ---

    saddamlı yıllarda anne ve babasını kaybeden iki küçük kardeşin gözlerini süpermen e dikmesi, tüm sorunları çözebilecek kahraman olan süpermen sayesinde anne ve babasına geri kavuşma hayalini konu ediniyor film. bu hayalle ayakkabı boyayarak para kazanmayı ve pasaport edinmeyi planlayan iki çocuktan küçüğünün allah'a para kazanalım diye tüm kirli ayakkabıları bize gönder duası masumiyetlerini taçlandırıyor. bu uğurda eşek sırtında ırak'tan amerika'ya doğru yola çıkıyorlar. ufaklıklar masumiyeti, saflığı, hayal gücünü çok güzel özetliyor. birbirine sıkıca bağlı olan bu iki kardeşten küçük olanı çok uzaklarda aradığı süpermen'i yanı başında buluyor.

    --- spoiler ---
  • youtube'da almancası olan film. güzel başladı bakalım nasıl devam edecek.
  • (bkz: cheesy)
hesabın var mı? giriş yap