• yıllardır kağıda not alarak çalışmış bilgisayarı çok iyi kullanabilen biriyim. 3 tez yazdım.doktora tezi buna dahil. bu kadar deneyimime göre kağıda not almanın yenemeyeceği öğrenme yolu yok. bilgisayara not almayı hep denedim ancak hiç bir zaman etkili olmadı. uzmanlar kağıda not almanın kesinlikle uzun ve beyinle bilgi arasında daha nitelikli bir süreç yarattığını düşünüyor. bilgisayara not almanın öğrenmeye katkısndan çok öğrenme sürecine çok zarar verdiğini düşünüyor.

    evernote, any.do gibi uygulamalar kullanırken hep ajanda tutanlara demode gözüyle bakardım ama haklılar kağıda not almayı yenebilecek hala bir teknoloji yok. kısacası öğrenme şeklimiz hala 500 yıldır belki aynı insanoğlu olarak.

    ingilizce kaynak (neden kağıda yazarak not almak daha etkili)
  • kağıt havada karada tokatlar dediğim versus. kağıt üzerinde kod yazdığımı bilirim ama onu hariç tutuyorum tabi :)
  • kağıda yazarak çalışmanın yazılanları sonradan hatırlama konusunda çok daha efektif olduğunu gösteren araştırmalar mevcut.
    (bkz: kaynak gelecek ekolü)

    edit:
    birkaç araştırma bırakıyorum:
    kağıda yazmanın yazılanları hatırlamayı kolaylaştıması kaynak
    kağıda not tutan öğrenciler bilgisayara not tutanlara göre daha başarılı kaynak
    ben demiyorum bilim diyor:
    "according to science news for students, taking notes longhand is more involved because it involves thinking about and producing the shape of each individual letter, retrieving memories of what the letters look like, controlling our hands when writing and watching the shape of each letter take form. when you type things out, you’re simply hitting keys on a keyboard. your brain isn’t forced to engage in the same way."
    yani yazarken yazdığınız şeye tam olarak odaklandığınız ve onu sembolize edecek her bir parçayı (harfi) tasarladığınız için beyin not alınan şey üzerine düşünebiliyor ama bilgisayarda yazmak sadece tuşlara basmaktan ibaret ve beyinde yazılan şeye karşı spesifik bir etki oluşturmuyor.
    kaynak
    ayrıca yazmak tümüyle öznel bir dışa vurum olduğu için yazılan şey benimseniyor da.
    geçtiğimiz günlerde starbucks'ın bardak üstüne isim yazmak yerine barkod yapıştırma uygulamasına geçtiği gündem olmuştu hatırlarsınız.insanlar bardaklarına yanlış da olsa isimlerinin yazılmasından memnundu ve bu bir aidiyet duygusu oluşturarak şirketin popüleritesini artırıyordu. yeni uygulama ise insanları karekoda indirgeyip sıradanlaştırıyor. insanlar plastik kahve bardağında bile olsa özel olduğunu hissetmek istiyor. el yazısı ile spontane yazılan bir isim de bunu hayli hayli sağlıyordu.
    demem o ki öznel ve karakteristik olduğu için kağıda alınan notların hatırlanması da sonradan tekrar edilmesi de daha olasıdır. bu yüzden old ways rocks bitchezz
    eved.
    saygılar.
  • bir x kuşağı olarak kalemle ipad'e not alıyorum. mutluyum.
  • bir sözelci olarak eğer çok uzun ve yazamayacağım bilgiler varsa bilgisayara not almak tabii ki daha kolay oluyor. onun dışında her şeyi kağıda not alarak çalışırım. hatta ondandır ki, vize haftam, parmağım şişti...
  • telefona not almak. aldığım son notların %90'ı telefon üzerinde. yeri geliyor bilgisayara ve kağıda istediğimiz zaman ulaşamıyoruz.
  • yazımı okuyamayak kadar dahi kötü yazsam da kağıda not alırım. bir dönem yazı yazdığım elimde alçı varken bilgisayara klavye ile notlar almıştım ve geri dönük notları hatırlama adına kalemle yazmanın ciddi olarak farkı olduğunu anladım.
  • kağıda not almak her zaman daha iyidir. bilgisayara alınan not ise hem hatırlanmaz hem de bir süre sonra varlığı unutulur.
  • sinan canan'nın bu konudaki

    videosu
    video2
  • ipad’e apple pencil ile not alıyorum ve tüm kitaplarım vs. içinde yer aldığından kağıttan bile ucuza geliyor.

    ipad 6 alıp 4 sene kullandım, şimdi air 5 aldım 4 sene daha kullanırım. kısacası o teknoloji vardır…

    tablete not almanın kazanacağı versus.
hesabın var mı? giriş yap