• yıllardır kağıda not alarak çalışmış bilgisayarı çok iyi kullanabilen biriyim. 3 tez yazdım.doktora tezi buna dahil. bu kadar deneyimime göre kağıda not almanın yenemeyeceği öğrenme yolu yok. bilgisayara not almayı hep denedim ancak hiç bir zaman etkili olmadı. uzmanlar kağıda not almanın kesinlikle uzun ve beyinle bilgi arasında daha nitelikli bir süreç yarattığını düşünüyor. bilgisayara not almanın öğrenmeye katkısndan çok öğrenme sürecine çok zarar verdiğini düşünüyor.

    evernote, any.do gibi uygulamalar kullanırken hep ajanda tutanlara demode gözüyle bakardım ama haklılar kağıda not almayı yenebilecek hala bir teknoloji yok. kısacası öğrenme şeklimiz hala 500 yıldır belki aynı insanoğlu olarak.

    ingilizce kaynak (neden kağıda yazarak not almak daha etkili)
  • bilgisayara not almanın neden verimsiz göründüğünü anlayan birisi olarak, yine de bunu yapmak isteyenlere bir kaç tavsiye verebilirim.

    öncelikle bilgisayara alınan not kendi başına bir yazıdan ibarettir, defterde, kağıtta biraz daha emek harcandığından bir de fiziki varlığından ötürü aklınızda kalır ama bilgisayarda tuşlara basmaktan ibarettir. yine de belli aksiyonlarla bilgisayarda bastığınız tuşları anlamlı halde, gerçek aksiyonlara bağlamak mümkündür.

    örneğin google workspace kullanıyorsanız notlarınızı, görevlere bağlayabilirsiniz. bu görevlerin belirli zaman sınırlamaları ya da programlanmış toplantıları varsa, takvim etkinliklerinin hatırlatıcılarını ayarlayarak notu kendinize hatırlatabilirsiniz.

    aynı özellik outlook içerisinde de mevcut, yazdığınız notu, takviminizdeki herhangi bir etkinlikle bağlayabiliyorsunuz. bu da aslında takvimi ajandaya dönüştürmüş oluyor.

    ben 10-20-30 kuralı diye sallama bir isimle kendime kurallar oluşturdum. eğer not aldığım konu çok önemliyse 10 gün, 1 gün, 10 saat, 1 saat öncesine notu bana hatırlatacak anımsatıcılar ayarlıyorum. bunun için zapier kullanıyorum dolayısıyla 1 nota 4 etkinlik açmak zorunda kalmıyorum. ücretsiz otomasyon araçları da var tabi.

    eğer orta önemdeyse, bu 20 gün 2 gün, 20 saat, 2 saat şeklinde değişiyor, 30 da aynı biçimde.

    az önemli şeylerin aralığının daha geniş olması, unutsam da sorun olmayacak şeyler olmasından geliyor. üst üste iki anımsatıcı çakıştığında örneğin bir sonraki anımsatıcı uzaklığına göre hangisine önce başlayacağıma karar veriyorum.

    thanks for watching and follow me for more productivity tips.
  • kağıda yazarak çalışmanın yazılanları sonradan hatırlama konusunda çok daha efektif olduğunu gösteren araştırmalar mevcut.
    (bkz: kaynak gelecek ekolü)

    edit:
    birkaç araştırma bırakıyorum:
    kağıda yazmanın yazılanları hatırlamayı kolaylaştıması kaynak
    kağıda not tutan öğrenciler bilgisayara not tutanlara göre daha başarılı kaynak
    ben demiyorum bilim diyor:
    "according to science news for students, taking notes longhand is more involved because it involves thinking about and producing the shape of each individual letter, retrieving memories of what the letters look like, controlling our hands when writing and watching the shape of each letter take form. when you type things out, you’re simply hitting keys on a keyboard. your brain isn’t forced to engage in the same way."
    yani yazarken yazdığınız şeye tam olarak odaklandığınız ve onu sembolize edecek her bir parçayı (harfi) tasarladığınız için beyin not alınan şey üzerine düşünebiliyor ama bilgisayarda yazmak sadece tuşlara basmaktan ibaret ve beyinde yazılan şeye karşı spesifik bir etki oluşturmuyor.
    kaynak
    ayrıca yazmak tümüyle öznel bir dışa vurum olduğu için yazılan şey benimseniyor da.
    geçtiğimiz günlerde starbucks'ın bardak üstüne isim yazmak yerine barkod yapıştırma uygulamasına geçtiği gündem olmuştu hatırlarsınız.insanlar bardaklarına yanlış da olsa isimlerinin yazılmasından memnundu ve bu bir aidiyet duygusu oluşturarak şirketin popüleritesini artırıyordu. yeni uygulama ise insanları karekoda indirgeyip sıradanlaştırıyor. insanlar plastik kahve bardağında bile olsa özel olduğunu hissetmek istiyor. el yazısı ile spontane yazılan bir isim de bunu hayli hayli sağlıyordu.
    demem o ki öznel ve karakteristik olduğu için kağıda alınan notların hatırlanması da sonradan tekrar edilmesi de daha olasıdır. bu yüzden old ways rocks bitchezz
    eved.
    saygılar.
  • notun kalıcı olmasını istiyorsam bilgisayara not alırım, bazen pdf kitabın ya da kaynağın üzerine kalemle, çoğunlukla direkt googlea, keep/drive/docs/sheets hangisinin alanına giriyorsa artık, kağıt dağınıklığı ile uğraşamam. bilgisayarım gayet kompakt bir canavar, elim ayağım gibidir, onsuz bir hayat düşünemem.

    ama çalışırken anlık not alacağım mesela, birkaç rakam kelime falan, ya da o hafta içinde unutmamam gereken şeyler, muhakkak ufak bir kağıda yazar gözümün önüne asarım, işim bitince de kağıdı atarım.

    artık insanlık olarak kağıt tüketimini azaltmalıyız bence. teknoloji bu kadar ilerlemişken basılı kitap defter ısrarını ve bilgisayara tablete telefona hala oyuncak gözüyle bakılmasını anlamıyorum ben mesela. bir bilgisayar ya da tablet her şey olabilir, yeter ki sen kullanmayı bil. acilen okullardan başlayarak tüm iş alanlarına efektif teknoloji kullanımı eğitimleri verilip kağıt tüketimi azaltılmalı, tüm dünyada.
  • kafanıza yazmak istediğiniz şeyleri kağıda yazmanızı tavsiye edebilirim.

    ancak kağıda alınan notlar bir noktadan sonra karışmaya mecburdur. bir süre sonra nereye yazmıştım şeklinde sayfa karıştırırken bulursunuz kendinizi. bu sebeple çare onenote

    tek bir ctrl +f ile sayfalara/bölümlere yazdığınız tüm notlarda anında arama sonucu döner.

    özetle okul hayatımda kağıda, hayatımda bilgisayara not almayı tercih ediyorum.
  • fiziki ajandamla dahil olduğum karşılaştırma. telefondaki ya da bilgisayardaki not uygulamasını açmaktan çok daha kolay geliyor kağıt ajandayı açıp not almak. gerçi zaten hep açık duruyor. üstelik haftalık ajandalarda tüm haftayı derli toplu görmek, iş planlamak ve ne durumda olduğunu tespit açısından çok faydalı. ajanda kullanma alışkanlığı olmayanlara da şaşkınlıkla bakıyorum. nasıl hiçbir şeyi atlamadan yaşamaları mümkün oluyor hayret doğrusu.

    ha bir de seneyi bitirip, eprimiş ajandaya bir göz attıktan sonra kendisini arşive kaldırma ve yeni bir ajandanın açılışını yapıp seneye başlamak bir nevi hayatı sıfırlama hissi veriyor.

    koyu yeşil 2023 ajandamı da aldım. bakalım neler notlayacağız…
  • yazılımcıyım. teknolojinin hayatımda olmadığı tek bir gün yok. evde not aldığım defter ajandalardan mini bir kütüphane olur.
    kağıda not almak her zaman en iyisi.
  • telefona not almak

    görsel
  • yazımı okuyamayak kadar dahi kötü yazsam da kağıda not alırım. bir dönem yazı yazdığım elimde alçı varken bilgisayara klavye ile notlar almıştım ve geri dönük notları hatırlama adına kalemle yazmanın ciddi olarak farkı olduğunu anladım.
hesabın var mı? giriş yap