• zor değil imkansızdır.
  • neye göre kime göre
  • kuantum düzeyinden büyük ölçeklerde pek imkansız sayılmaz.
    (bkz: ihmal edilebilir sayı)
    (bkz: mühendis kafasıyla kuantum fiziği)
    (bkz: #75752779)
  • insanlığın şu anki seviyesinde bilinmesi mümkün değildir. lakin tamamen imkansız demek de doğru olmayacaktır. non-destructive quantum measurements dediğimiz quantum fiziği deneysel çalışma yöntemi bu konuya da bakmaktadır. "ölçüm"ün ne olduğu ve parçacıkları nasıl etkilediği ve bu etkiler olmaksızın nasıl "ölçüm" yapabileceğimizi araştırmaktadır. kim bilir belki belirsizlik ilkesini aşabilecek bir keşifte bulunabilirler.

    edit: biraz daha açıklama yapmak istedim bu konuda.

    bahsettiğim yöntemler bu arada quantum non-demolution measurement, qnd olarak da geçiyor bazı yerlerde.

    şimdi bizim parçacık fiziğinde bir parçacığın özelliklerini incelemek için kullandığımız sistemler doğrudan parçacığın bu özelliklerine etki eder. bunu şöyle örnekleyebiliriz; bir futbol topunun hızını, ona ters yönde bir top güllesi fırlatıp çarpıştırdıktan sonra, top güllesindeki sensörler aracılığıyla hızındaki değişime bakarak momentumun korunumundan hesap etme yöntemiyle bulmak. şimdi bu yöntem futbol topunun çarpışma öncesindeki hızı hakkında bize bilgi verir ama futbol topunun hareketini de bozar.

    quantum mekanikte genellikle yaptığımız deneyler elektro manyetik alanları kullanmak suretiyle parçacıkların yönünü değiştirmek, bir birleriyle çarpıştırmak veya absorbe ettirmek ve bu işlemler sırasında gerçekleşen değişimler aracılığı ile parçacığın durumunu hesap etmek üzere kurulu. haliyle bu durum belirsizlik ilkesine yol açmakta. şu an fizik biliminde ilgi çekici bir konudur qnd ve açıkçası ilgiyle takip etmekteyim. amaçlanan ise parçacığa ve sistemin işleyişine mümkün olduğunca az yahut hiç müdahale etmeden sistemdeki bilgiyi alabilmek.

    bu yöntemlerin en sık kullanılacağı alan kanımca quantum bilgisayarlar olacaktır.
  • parçacığın konumunu öğrenmek için gönderdiğimiz fotonlar* parçacığa çarptıktan sonra parçacığı hızlandırdığı için bilinemektedir. ikisini birden aynı anda bilebilmek için konum öğrenmenin başka bir yolunu bulmamız gerekiyor.
  • (bkz: cern)
  • parçacığın ölçeği ne ola ki acaba....
hesabın var mı? giriş yap