• g. guareschi'nin yazdigi unlu politik mizah eserlerinin ana kahramani . koyun papazi . koyun kizil belediye ba$kani peppone'nin azili du$mani . super komik, hazir cevap insan .
  • sozkonusu eserden yola cikilarak cekilen komedi filmi serisi. don camillo'yu at suratli meshur fransiz komedyen fernandel canlandirmis ve filmlerin basarisi sonucu don camillo ile ozdeslestirilmistir.
  • (bkz: don/4)
  • italyan mizah yazarı giovanni guareschi'nin yarattığı kasaba papazı.
    po ovası'nda küçük bir kasabanın papazı olan don camillo ile komünist belediye başkanı peppone arasındaki bitmek bilmeyen kavga, sağ - sol çekişmesinin eğlenceli bir hicvidir.
    don camillo arasıra (özellikle hızını alamayıp abartılı ve gereksiz işler yaptığında) hazreti isa ile konuşur.bazen hz. isa'nın müdahalelerine bile aldırmadan küçük suçlar işlemekten kaçınmaz.
    türkçe'ye çevrilen don camillo serisi: don camillo ve şeytan, don camillo çıkmazda, don camillo'nun küçük dünyası, don camillo moskova'da, don camillo ve hayırsız oğul
  • kopegi yildirim'i geri almaya gelen asil sahibiyle ilgili hikaye unutulmazdir. peppone de babaligini yapmi$tir yine burada.
  • (bkz: kamil erdem)
  • günah sayılabilecek ancak 'amaç aracı affettirir' kıvamlı hatalar yapar ara sıra don camillo, hz. isa'ya karşı kendisini savunurken veya olayları anlatırken takındığı tavırlar, yaptığı edim hataları mükemmeldir.
    mizahi ve politik yaklaşımları haricinde, kitabın anlattığı saf ve söylenen en büyük yalanın bile birilerini incitmekten uzak olduğu kasaba ortamı çok etkiler insanı kitapta.
    belediye binasını bombalamadan önce sanırım noel akşamı, yağan yağmurun ve düşen yıldırımların seslerine sığınıp saat 12de herkes havaya ateş ederken (akdeniz ülkesi işte) sniper tüfeği ile belediye binasının tepesindeki yıldızı (komünist çağrışımlarından dolayı gıcık olmaktadır buna) indirmiştir odasının penceresinden.
  • şu aralar sürekli bilnç üstüme fışkıran politik mizah olarak sınıflandırılabilecek kitaplar serisi. çocukluğumla ilgili güzel anıları yazacak olsam kesin ilk 10'a girerler. bulup yeniden okuyasım var hatta.
  • don camillo, hz. isa ile laflamayı seven biraz eski kafalı, insan canlısı ve kürek kadar elleri olan bir papazdır. peppone olarak çağırılan guiseppe bottazi ise halktan daha önemli olan tek şeyin halk devrimi olduğunu düşünen, zaman zaman "kötü bir komünist" olmakla suçlanacak şekilde "papazlarla işbirliği" yapan bir belediye başkanı..

    po ovasında politika her şeyden daha hızlı gelişir, ne zaman belediye başkanının muhafazakar davranacağını ve don camillo'nun "ilerici bir din adami" olacaği hiç belli olmaz..

    tüm o politik kutuplaşma tamamen yüzeyseldir. don camillo ve belediye reisi arasında geçenler aslında çocukluk oyunlarının bir uzantısı, büyümeyecek iki çocuk ruhun didişmesidir. arka planda alabildiğince insancıllık, sağduyu ve dostluk vardır ve aslında tüm dış tehditlere karşı tek yürektirler.
  • düşündükçe, hatırladıkça beynin ön planına sıçrayan, milyonlarca güzel şeyi içinde barındıran kitaplar serisi.
    seçim gecesi 'komünistler seçimi kazandı' söylentisinin yayılmasıyla kasabadaki tüm komünist parti üyelerinin tek tek gelip don camillo'yu kasabadan kaçırmaya çalışmaları mükemmel bir hikayedir.

    1971 basımı özcan yalım çevirileri var bende, sanırım eşdeğer başarıda bulduğum tek türkçeye çeviri çiğdem erkal ipek'in yerdeniz üçlemesi çevirisidir.
hesabın var mı? giriş yap