• airbus modellerine nazaran tercih ettiğim uçak.

    benim görüşüme göre koltuk araları daha geniş ve genel olarak daha konforlu. tabi airbusun her modeliyle uçmamış ve sadece economy kullanmış biri olarak söylüyorum bunu.
  • bu yılın ortasına kadar çalışan sayısını 4 bin azaltacağını açıklayan şirket. haziran ayına kadar yapılacak personel azaltımında 1600 kişilik bölümün gönüllü ayrılmalar yoluyla gerçekleşeceği belirtiliyor.
  • vortex oluşmasını engellemek için kanatlarının ucunu kıvrık yapan uçak markası.
  • adamların sponsor olduğu şeye bak; bir de bizim şirketlerinkine...

    boeing partners for genes in space competition
  • 100. yılına kutlayan devasa kuruluş.

    ilk hdq'ın görünüşü şöyledir

    pacific areo product company

    kutlamalardan bir görüntü
  • pilotlar arasında şöyle bir söze de konu olurmuş; "if it's not boeing, i'm not going"...
  • qatar airways ile tarihi bir anlaşma yapacağı iddia edilen uçak firması.

    http://www.bbc.com/news/business-37570847
  • 100. yıllarına özel 5 bölümlük "the age of aerospace" adlı bir belgesel çekmişlerdir. direkt olarak şu linkten izleyebilirsiniz.
  • bu abiler 767 modelli uzun menzil tayyare de üretiyor bilindiği üzere. akşam akşam bitim kanlandı başladım araştırmaya. ortalama ağırlığı 70 ila 350 ton arası değişen mekanik martıların indikten sonraki frenleme süreci nasıl işliyor diye. haliyle 350 tonluk birşey 200km/s hızla yere indiğinde abs ile cart diye durmuyor.
    neyse araştıra bakına olayın thrust reverser adında bir sistemin bu iş için kullanıldığını öğrendik. ha biliyordum bu bokun motor freni yaptığını da sistemin çalışma prensibini, hangi koşullarda nasıl işlediğini detaylıca öğrendim.

    e amk bunun boeing'le ne alakası var diyeceksiniz. şu alakası var, refere ettiğim entry'lerde boeing'e bok atıp durmamdan ve kendilerinden haz etmediğimden bahsetmiştim ya bak allahın işine bu thrust reverser'la alakalı bu ibneler ne çevirmiş onu da öğrenmiş bulundum.

    yakin zamanda rush filmini izleyenler niki lauda abimizi hatırlar. formula 1 takipçileri zaten bilir. havacılıkla az buçuk haşır neşir olanlar da kendisini bir şekilde duymuştur. kendisi için avusturya'nın mozart'dan sonraki en yeteneklisi gibi laflar edilmiştir. kendisi döneminin efsanesi bir formula 1 sürücüsü. hız tutkusu formula 1 sonrasında ona bir havayolu kurdurtacak derecede fazla. bu abi lauda air'i kuruyor ve başlıyor işletmeye.
    chart uçuşların ardından avusturya içi uçuşlar derken 1990 yılında uluslararası uçuşlar için de lisans alınca başlıyor sydney tarafına yol almaya. tayyarelerini de yeniliyor haliyle. işte burada bu ibneler giriyor devreye.
    bu abi gidip 767 alıyor boeing'den. 767 de o zamanların art of state'i. kaza yok, hasar yok, yok oğlu yok. acaip hava basmışlar rakiplerine.
    26 mayıs 1991'de bangkok'dan kalkan lauda air'e ait wolfgang amadeus mozart adlı boeing 767-300 er tayyaresi uçuştan kısa bir süre sonra thrust reverser'ın biri kendiliğinden çalışmaya başladığı için thailand'ın dağlık bölgelerindeki ormanlık alana havada parçalanmaya başlayarak çakılıyor.

    kaza sonrası hemen araştırmaya başlanıyor mevzu. boeing ayrı ekip yolluyor, ntsb ayrı, faa ayrı. lauda air'de kendisi de pilotluk yapan niki lauda bu ibnelerin hiç birine güvenmeyerek mevzuya dalıyor solo olarak. tabi tayyare havada hem parçalanıp hem de yandığından pek fazla detay teşhis edilemiyor. fdr kullanılamaz durumdayken cvr kayıtlarından pek de anormal bir durum olmadığı ve pilotların talimatlara aynen uyduğu keşfediliyor.
    motorlardan biri bulunuyor ve bulunan motordaki thrust reverser'ın açık olduğu görülüyor. mucizevi şekilde motorun elektronik aksamından motorun baştan sona yaptığı hareketlerin dökümü alınıyor ve bakıyorlar ki motor durduk yerde thrust reverser açmış ve 6 saniye gibi bir sürede önlenemez dalışa geçmiş tayyare. boeing ne diyor bu duruma peki?
    'allah allah bunun aslında hiç olmaması lazımdı'

    lauda havayolunda ya da pilotlarında sorun olmadığına sevinse de işi yine kurcalıyor. uçuşu eldeki verilerle defalarca ve defalarca simülatörde boeing elemanlarıyla birlikte tekrar ediyor. her seferinde tayyare kaputamorta. boeing de ısrarla bunun olmaması gerektiğini, uçuş lisansı almadan evvel bu durumu defalarca test ettiklerini ve tayyarenin uçabilirliğine %10 bile etki etmediğini söylüyorlar. lauda abi de burada boeing ibnesinin açığını yakalıyor farkında olmadan. zira boeing bahsettiği tüm testleri 9.000-10.000 feet irtifada yapmıştır. lakin kaza 24.000 feet üzerinde vuku bulmuştur.

    bu kazanın 1 yıl kadar sonrasında boeing, el kitapçığından bu gibi durumların uçuşu engellemez ibaresini kaldırıp acil iniş telakkisinde bulundu.

    ibneler 1 yıl sonra sike sike kabul ettiler bu durumun üretici hatasından kaynaklı olduğunu.

    thrust reverser'ın short field landing'de~kısa mesafe inişi~ etkisinin nasıl göründüğünü anlamak için aşağıdaki videoya bakın ve düşünün ki 8.000 metre yüksekte bunun tek motorda yaşandığını.

    amk ibnelerinin insan hayatı zerre umurlarında değil.

    https://www.youtube.com/watch?v=gnrxahasfvk
  • (bkz: 25 şubat 2009 thy amsterdam kazası)

    lan diyorum bu ibneyi* sevmeme nedenlerimden saymadığım ne var. thy'na ait bir kaza olduğu için daha detaylı bilgileri bulabilme şansım oldu. epey inceledim. hatta mayday air disaster season 10 whos in contol bölümünü de mal gibi birkaç kez izledim ki atladığım birşey olmasın.
    evet nerd misali yeni yıla air crash investigation izleyerek girdim. bu ibne teyyareye takıntım var çünkü.*
    evvela teyyareler ve yaşanacak kazaların sonuçları hakkında belirtmem gereken birkaç husus:

    - boeing, airbus, tupolev, ilyushin, embraer, lockheed martin, de havilland ve hatta cessna bile* bir kaza durumunda evvela kullanıcı pilotun suçlu olmasını diler. öncelik pilota bok atmak, sonrası ticari ise şirkete, sonrasında atc'ye baktı hiçbiri olmuyor işi allaha havale eder son tahlilde.

    bu art of state yakıştırması tamamen goygoy. tek hak ettiği hususu yukarıda belirttim evvelce. yakıt maliyeti, gayrı bi sikimi yok. zerrece insan hayatı önemsenerek yapıldığını düşünmüyorum.**
    en başta belirttiğim gibi kendisi art of state title'ını zerre hak etmiyor. boeing'in mantığı şöyle:

    biz bi alet yaptık. bir çok şeyi otomatik. approach, landing, autopilot aklına ne gelirse hepsi makina işi. pilot final approach ve take-off dışında bi skim yapmasa da olur bunun kokpitine geçtiğinde. art of state lafını az evvelki cümleyi barındıran zihniyet layık görüyor yaptığı teyyareye. iyi güzel, sonuçta kimse yoğurdum ekşi demez.

    bu kaza sonrası bu abiler ne diyor peki? 'pilotların hatası, uçak bi uyarı verip duruyor çek otomatikten manuele indir 2 dk.'
    kokpitteki abiler autopilot'a güveniyor ve kaza oluyor. bu dalyaraklar çıkıp 'manuel landing' yapaydı rahmetliler diyor pişkin pişkin.
    öte yandan bu abiler autopilot'a güvenmeden manuel landing olayına girişse ve enstrümanlar yine teyyarenin düşüşüne sebep olsa - aksini garanti edemiyor çünkü ibneler - bu yarakhasanlar bu sefer de çıkıp diyecek ki 'hacu niye manuel yaptılar ki, bıraksan autopilot zate indirirdi'. bak bunu diyeceklerine ben kalıbımı basarım. desen hacıyatmaz amısiktiklerim. hiçbir şekilde göt altına gitmek istemiyorlar her türlü cevap verecek yüzsüzlüğe sahipler. zira milyarlarca $'lık zarar edeceklerini biliyorlar, sebep de kendi işgüzarlıkları mı dersin beceriksizlikleri mi kestiremedim.

    evvelce belirtmiştim, bu teyyareyi kullanmak hakkaten zordur. içindeki yolcunun hayatını siker de kullanan adam kullanırken resmen insanlık mücadelesi verir. pilot havayoluna durum bildirir. havayolu önlem alır kendi çapında, yetmez üreticiden çözüm üretmesini ister. gün gelir kaza olur ve ihale öldüyse pilotlara, ölmediyse havayoluna kalır.
    maksadım thy'nı aklamak değil de bu firmanın yeterinde göt altına gitmediğini düşünüyorum.

    objektif olduğunu düşünen bazı arkadaşlar var gerek internette gerek sözlük camiasında şöyle buyuruyorlar:
    thy suçludur, arızalı olduğunu bile bile teyyareyi niye sefere sokuyor.
    el cevap: he yarrrrraaaam, adamların filosunun bel kemiği, resmen filoyu sırtlıyor bu alet. defalarca üreticiye durum ikaz edilerek çözüm bulunması isteniyor. bu zamana kadar kaza olmadığı için üretici diyor ki uçuş güvenliğini etkileyecek bir durum değil. e oldu amk. bak 9 kişi öldü o kazada. kaldı ki son 1 yılda aynı şikayet 2.000 küsur defa bildiriliyor farklı kullanıcılar tarafından. 9.000 teyyareden 1 senede bu kadar şikayet alıyorsun ve diyorsun ki önemli değiş. uçuş güvenliğini etkilemesi için 777'nin mi düşmesi gerekiyor şöyle 300 kişilik zayiat veren cinsten abi anlamıyorum ben.

    valla dostlar ne derseniz diyin, thy'na bok atıldığı kadar bu boeing firmasına bok atılmadığı görüşündeyim.
hesabın var mı? giriş yap