• kibris'in kuzeyindeki uc kaleden biri (digerleri st hilarion ve kantaradir). buffavento italyanca ruzgarlara karsi gelen gibi bir anlama geliyormus. manzara olarak en etkileyici kaledir kanimca, tirmanmasi da cok zordur, bir noktadan sonra bayagi ugrastiriyor, ama manzara icin kesinlikle deger.

    http://www.cyprusactive.com/…walking/buffavento.jpg

    http://www.allcrusades.com/…b/buffavento_castle.gif

    http://www.ringofchrist.com/…ffavento-westwards.jpg

    http://en.wikipedia.org/wiki/buffavento
  • kuzey kibrista spor tirmanis icin acilmis 28 rota da bu bolgededir.
  • derler ki, uygun havada çıkarsanız zirveye, güneye bakınca rum kesimi'nin bittiği noktayı, kuzeye bakınca kktc'nin bittiği noktayı hatta torosları görebilirmişsin.
  • adı italyanca buffa di vento'dan gelir. ismi rüzgara boyun egmeyen, rüzgardan korkmayan anlamına gelmektedir. denizden 950 metre yüksekte kurulmuş olan bu kale kıbrıs'ın en yüksekte kurulmuş kalesi ünvanına sahiptir, ve besparmak daglarinin üzerinde bulunan üc kaleden, ortadakidir. diger iki kale (bkz: st. hillarion kalesi) ve (bkz: kantara kalesi) buffaventodan görülebildiginden, bu kale iki kale arasındaki iletisimi saglamak icin kullanılıyordu. her üc kale de bizans döneminde arap istilasından korunmak icin insa edilmistir. kale, aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. aşağı kale'nin kemerli bir girişi vardır. girişin karşısındaki odalarda erzak saklanır ve bir kısmı da yatakhane olarak kullanılırdı. odaların altında bir de su sarnıcı bulunmaktadır. yukarı kale'nin kapı ve oda kemerlerindeki, kırmızı tuğla işçilik bizans tarzındadır. burada bulunan kiliseden geride az bir kalıntı vardır. kaleden güneye bakıldığında trodos dağları ve lefkoşa'nın tüm güzelliğini görmek mümkündür. hele bir noktası vardır ki, hava acıksa hem girneyi, hem de lefkosayı bu noktadan görebilirsiniz.

    lüzinyanların döneminde (1192 - 1489) kale hapishane olarak kullanılmıştır; adı da "aslan şatosu" olarak geçmektedir. venedik döneminde, adanın savunması için kıyı şehrindeki kaleler önem kazandığından, buffavento kalesi ihmal edilmiştir.

    kalenin bir de efsanesi vardir. efsaneye göre, kıbrıs tapınak şövalyelerinin egemenliğine girdiği zaman cüzzamlı bir bizans prensesi ve aynı hastalığa yakalanan köpeği bufavento kalesine kapatılır. bir süre sonra prenses köpeğinin derisinin yavaş yavaş iyileştiğini fark eder. bunun üzerine köpeğini takip eden prenses, köpeğinin her sabah kalenin aşağılarındaki bir kaynakta yıkandığını görür. kendisi de aynı kaynakta yıkanmaya başlayan prensen tamamen iyileşir ve kaynağın bulunduğu yere, bugün ayios ionnis chrysostomos manastırı olarak bilinen tapınağı yaptırır. bu manastır günümüzde askeri bir köy olan güngör köyündedir. karargah olarak kullanıldıgından sivillerin manastırı ziyaret etmesi yasaktır. alevkayasındaki manastır sourp magar adındaki ermeni manastırıdır, buffavento ile bir ilgisi yoktur.

    kaleye tırmanmak güctür, oksijen carpabilir dikkatli olun. kaleye tırmanırken yasayacagınız bir diger güclük ise ilk basamaktan son basamaga kadar sizinle beraber olan keci pisligidir. artık dogal olsun diye mi, yoksa ülkemin turizime verdigi degerden dolayı mı keciler kale etrafında hürce gezinirler, orasını bilemem.

    arabaların park edildigi yerde ise, su anda harap durumda olan, bir anıt mevcuttur. bu anıt 27 subat 1988 yılında kalenin yakınlarına düsen talia havayollarına ait ucakta hayatını kaybeden yolcular ve mürettebat icin yaptırılmıstır. kaleye ulastıgızda ucagın enkazından geriye kalanlari görmek mümkün. sanırım artık sadece bir ucus takımı falan kaldı. gerisini hurdacılar zamanla yürütmüs diye bir rivayet var.
  • "o taşları oraya nasıl çıkardınız amk" dedirten kale. ayrıca alt tarafta bulunan manastırdaki kilise mescide çevrilmiştir.
  • eğer yaz tatili için kıbrısa gitmişseniz, mutlaka görmeniz gereken bir yer. çıkarken yanınıza hafif bir çanta su termosta çay ve yiyecek alın. ve manzaranın tadını çıkartın.
  • girne'nin doğusunda, çatalköy sırtlarında yer almaktadır. denizden 950 metre yüksekte kıbrıs'ın en yüksekte kurulmuş kalesi ünvanına sahiptir. gerek yüksekliği gerekse kurulduğu alanın oldukça sarp olması nedeni ile aynı savunma hattının parçası olan diğer kalelere nazaran ulaşılması en zor olanıdır. kale çok rüzgarlı bir tepeye kurulduğu için "rüzgardan korkmayan" anlamına gelen "bufavento" adını almıştır. kale ve çevresi defineciler tarafından da sık sık ziyaret edilen gözde yerlerdir.
  • iş ziyareti kapsamında gittiğim kktc'de; arada bir boşluk denk getirerek, kimseye çaktırmadan ziyaret ettiğim, beşparmak dağları'nda bulunan ve üç kale içerisinde çıkılması en zor olanı.

    tırmanma parkuru biraz bakımsız, dikkatli olmak gerekir. bu sebeple ayakkabı seçiminiz çok önemli. daha tırmanıştayken muhteşem bir lefkoşa manzarası size eşlik ediyor.

    tam tepeye geldiğinizde ise (yaklaşık 45 dk. orta zorlukta tırmanış) önünüzde yine muhteşem girne manzarası. arka fonda ise lefkoşa, trodos dağları ve mağusa'ya kadar uzanan mesarya ovası. kesinlikle sarf ettiğiniz enerjiye değer/değecektir.
hesabın var mı? giriş yap