• türklere dair uygulanan iğrenç politikayı yapan meşru seçimle iş başına gelmiş ve halkın görüşlerini yansıtan bir hükümet değildi. tüm bunları yapan kan emici, vampir bulgar komünist partisiydi.

    bulgar komünist partisi sadece türklere değil, herkese zulmetti.

    bu gerçeği bilmeden, görmeden ahkam kesmeyin sağda solda. sonra birisi çıkar sizi mahçup eder.
  • bulgaristanın türklere karşı soykırım yapması söz konusu değil, yapılan şey zorunlu göç(türkiye'de bol miktarda bulgaristan göçmeni olmasının sebebi) ve öncesinde de isim değişikliği(bulgarca isim zorunluluğu), dini yasaklar ve ayrımcılık.

    yapılan şeyler hafif değil tabi ama soykırım nere bu nere…
  • dost canlısı, candan, kalpten insanların ülkesi.

    defalarca gittim, defalarca her seferinde insanların ne kadar yardımsever ve iyi niyetli olduklarını gördüm.

    geçtiğimiz günlerde, arabamla kaza yaptığımda, bulgaristan'ın sıradan bir köyünde yaşayan insanlar arabamı asılı kaldığı yerden kurtardı.

    bir kelimeyi karşılıklı bilmesek bile google translate ve gönül diliyle buradaki insanlarla anlaştık.

    kimsenin bu insanlara hakaret etmeye, küfür etmeye hakkı yok.

    o nefret dilinizi alın ve bir zahmet münasip bir yerinize oturtun. 1991 öncesinde komünist partinin yaptığı icraatlatları bütün halka mal etmek, kenan evren'in yaptığı icraatları türk halkına mal etmekten farksızdır.

    bulgaristan ve türkiye halkları kardeştir, araya nifak tohumu sokanlar kalleştir.
  • domuz falan kokmayan ülke. bu ülkenin topraklarında en az 5000 kilometre yol yapmışımdır. defalarca yolda inek ve koyunla karşılaştım ama tek bir domuzla bile karşılaşmadım.

    türkiye için "koyun kokan ülke" yakıştırması ne kadar gerçekçiyse bulgaristan için de "domuz kokan ülke" yakıştırması o denli gerçekçidir.
  • dünyanın en hızlı küçülen ülkesi. dış göç, neredeyse olmayan doğum oranı ve git gide artan ölüm oranlarından ötürü bir ülkenin neredeyse eriyip bitmesine şahit oluyoruz.

    the atlantic şu güzel kısa filmle durumu anlatmaya çalışmış.

    izlerken beni oryantalizm hakkında düşündürdü. yanlış hatırlamıyorsam edward said'in "her doğunun da bir doğusu vardır" diye sözü vardı. işte bulgaristan da bunu bize adeta tersten göstermek amacıyla hazırlanmış bir deney gibi.

    sovyetlerin batısında, zamanında "sovyetlerin silikon vadisi" olarak anılan bu topraklar, avrupa'nın doğusunda kaderine terk edilmiş bir halde yaşlanıyor. eskiden bütün doğu blokundan turist akınına uğrayan o kumsallara artık fakirlikten yereller bile gidemiyor.

    amacım sovyet dönemini övmek değil. şahsen toplumların kollektif olarak hakettikleri şekilde yönetildiğine inanıyorum. tıpkı serbest piyasada bir malın fiyatını bulması gibi, toplumlar da zaman içerisinde kendilerine tam olarak layık bir noktayı şu ya da bu şekilde buluyorlar.

    bulgaristan'nın şu anki durumunda ise bence gelecek için pek çok emareler ve alarmlar var. bu alarmlardan bence en büyüğü insan-devlet ilişkisi. why nations fail'de de bahsedildiği gibi sömürücü kurumların kapladığı devletler, göçleri, yabancı insanları ve fikirleri içselleştiremedikleri ölçüde geri kalıyorlar.

    sanırım bu alarmı görmüş olacaklar ki, avrupa'nın batı devletleri bütün iç muhalefete rağmen göçmen politikalarını ılımlı tutuyorlar. çünkü beşeri sermayenin akışkanlığı öylesine artmış durumda ki, bulgaristan'ın yaşamakta olduğu felakete düşmek hiç de zor değil.
  • eskisi kadar ucuz degil , yaniniza yolluk alin
  • nüfusu 7 milyonun altına indi son yılda. 80'lerden beri devamlı nüfusu azalıyor. ankara'dan biraz büyük işte.
  • bizim para birimimiz fazla değer kaybettiği için yine de gidildiğinde kendinizi sığınmacı gibi hissedeceğiniz göç veren ülke.
  • bulgaristan'ın ilk sakinleri hint-avrupa kökenli bir kavim olan traklardır. milatla birlikte ülke önce roma imparatorluğu, sonraysa bizans imparatorluğu egemenliğine girer.

    bizans imparatorluğu yıkılıncaya değin bizans ile savaşıp hâkimiyet alanlarını genişleten bulgarlar, 1018-1186 yılları arasında yeniden bizans imparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir. 14. yüzyılda türklerin rumeli'ye çıkmasından sonra bağımsızlıklarını yitirerek osmanlı devleti'nin egemenliğine girmişlerdir.
  • kosova ve hırvatistan hariç irili ufaklı tüm balkan ülkelerini gezmiş bir kimse olarak diyebilirim ki, diğer balkan ülkelerine kıyasla çok güzel şehirleri var. yeme içme kültürleri de gayet tatmin edici. paraları türk lirasına karşı sürekli değer kazanıyor. şu anda 1 bulgar levası 3 buçuk türk lirasından daha fazla değere sahip ki, 10 yıl önce 1 türk lirası 1 bulgar levasından daha değerliymiş.
hesabın var mı? giriş yap