• adını yunancadaki hadros(kalın-ağır) kelimesinden alan, insanlığın bilimsel olarak geldiği noktayı gösteren dünyanın yekpare en büyük makinası.
    10 yıldan beri faaliyette ancak net bilgiler halen insanlık ile paylaşılmış değil. yahut proje başarısız. yahut insan aklının yaptığı makina dahi yaradılışı sorgularken error verdi.
  • yaradılış falan sorgulanmıyor, o konu kapanalı çok oldu.

    higgs bozonu bulundu. gravity dalgaları tespit edildi. ve sürekli yeni atom altı parçacıklar tespit ediliyor.

    her saniye gigabytelarca veri oluşturan bir makinedir bu arkadaş, görevini de gayet yerine getirmiş/getiriyordur.
  • milli ..... hulya yavşar'a yuzlerce sayfa entari yazilirken insanligin en onemli deneyine 14 sayfa entari girilmesi acınası halimizi gösteriyor. proje için bugüne kadar 14 milyar dolar harcanmış
  • cities skylines'te eğitim sorununu ortadan tamamen kaldıran devasa yapı.
  • çarpıştı mı ne oldu bu arkadaş? çok büyüttüler bu olayı çook. zira 5 arkadaş kafa kafaya verip daha büyüğünü çarptıştırabili... bayburt' taki bilim gençliğini cesaretli olmaya davet ediyorum. bu işin yapılabileceği en iyi lokasyon bayburt' tur.
  • sadece ismiyle bile etrafa görkem saçabilen, bilimi beslemekle kalmayıp insanın merak güdüsünü de ateşleyen teknolojik oyuncaktır. oyuncaktır diyorum çünkü fizikçilerin en haz duyduğu yapılardan biri olabilir. şahsen fizikçi olsam ve bu projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli fon bulundu haberini alsam yerimde duramazdım. çocuklar gibi oradan oraya atlar sevinçten dört köşe olurdum.

    öyle bir yapı işte. gerisini siz düşünün.
  • dünyanın en karmaşık deneylerinin yapıldığı en büyük tek parçadan oluşan makine. deneylerini algılamak için sağlam bir fizik altyapısı gerekiyor. maddenin yapısını, maddeyi bir arada tutan kuvvetler topluluğunu ve parçacıkların hareketlerini gözlemlemek günümüz teknoloji düzeyinde sınırlı malesef. büyük hadron çarpıştırıcısı evrenin oluşumun sırlarını çözmeye yönelik bir adım. büyük patlama nasıl oldu? maddenin temel yapısı nedir? yeni atom altı parçacıkları var mıdır? yüzlerce soruya cevap aranıyor. mühendislik harikası bir makine. cern' e adım atmak, şu makineyi görmek için yıllarca fizik çalışabilirim.
  • ikide bir süperiletken magnetleri bozulan çarpistirici.
  • burada çalışan bilim adamları, 4 adet yeni atomaltı parçacık daha keşfetmişlerdir.

    kaynak : https://www.sciencealert.com/…icles-all-tetraquarks
  • standart model'i geliştirecek bir deney yapılmış burada. kaynak.
hesabın var mı? giriş yap