• rte, basbakan bilimum evetci propagandaci akpli hirsizlarin yarin canakkale'de 18 mart, sehit, kopru, temel atma ayagina cikartma yapacagi sehre yapilmasi planlanan kopruden karayollari genel mudurlugunce gunde 45.000 arac garantisi verilmis. ucreti de 15 euro+ kdv yani 64 lira olacakmis. 40 yillik canakkaleli olarak gotumle guldum. oyle bir kapasite yok orda hic olmadi. olmayacak da. soyle ki gestas sitesinden baktim, kabaca bir tahmin yapmak gerekirse:

    canakkale-eceabat gunluk karsilikli sefer sayisi (22x2)=44 her arabali vapur diyelim 60 arac alsa (ki oyle degil bazen uc (rakamla 3) araba geciyor) = 2640 arac

    gelibolu-lapseki gunluk karsilikli sefer sayisi (40x2)=80 . yine her arabali vapur 60 arac alsa = 4800 arac

    canakkale-kilitbahir motorlari gunluk karsilikli sefer sayisi (32x2) =64 . yine her motor ortalama 25 arac alsa ( kamyon ve tir yasaktir) = 1600 arac.

    gunluk tam kapasite ile calissa (ki bu yuzde 50 lerdedir tam kapasiteye ulasma sansi) gesta gunde 9040 arac tasir.

    geri kalan 45,000 - 9040 = 36,000 arac halk cebinden odeyecektir. bu da gunluk 540,000 euro eder.

    kim belirliyor lan bu kapasite tahminlerini, su andaki gecis ucreti 30 lira arabali vapurla. motorla 25 lira (ayni gun donus yaparsan donus ucretsiz)
  • 45.000 araç, bayram seyran zamanında bile olmaz ki orada.

    45.000 araç dendiği anda zarar etmeye başlarsınız. 30.000 araç dense yine bir nebze ama o da sadece bayram da filan.

    bu köprü için en makul seçenek, devlet tarafından yapılmasıdır. yoksa geçiş garantisi ile demek, halkın cebinden çıkacak para demektir.

    köprü ihtiyaç mıdır?

    bana kalırsa evet. motorcu esnafını ve gelibolu-eceabat-lapseki-çanakkale limanlarında ki esnafı öldürür ama rüzgarlı havanın eksik olmadığı zamanlar için iyi olur.

    birde takıldığım nokta şu. diğer köprü maliyetlerine bakınca bir yerde hesap hatası var. hem uzunluk hemde rüzgar yüklerini hesaba katınca.

    başlangıç maliyetleri ile bitiş maliyetleri arasında ciddi fark olacak. o fark ta sadece geçiş taahhüdü olarak değil, yapım ek malyeti olarak yine cebimizden çıkacak.

    doğa'ya verilecek zarar'dan söz etmiyorum daha.
  • demiryolu ile desteklenmedikçe yapılması saçma olan köprüdür.

    oradan geçirilecek bir demiryolu ile izmir - selanik arasına tren konabilir. ayni sekilde izmir ve hatta antalya - avrupa (edirne-yunanistan / edirne-bulgaristan) baglantisi sağlanabilir. yine o köprü üzerinden, balikesir-bursa bağlantisi yapılabilir.

    yani, mesela, ankara'dan selanik'e hiç istanbul'a uğramadan tren yolu ile gidilebilir.

    ama bunu yapacak irade yok!
  • ya olum bunca mimar mühendis var aranızda yapın bi seyyar köprü projesi, sadece bayramlarda kuralım boğaza tüm sorun ortadan kalksın işte.
  • öncelikle: #66900070

    ancak çok yanlış şekilde eleştirilen köprü.

    yanlışlıkları alıntılayalım: "boğaz köprüsünün maliyeti yapıldığı yıl için, 21 milyon dolar. dolar enflasyonu ile bugün 131 milyon dolar olduğu ortamda devletin yıllık halkın geçmesinde ödenen ücrete ek olarak 180-200 milyon dolar ödeyeceği köprü. 40 yıl için, 8 milyar dolar. "

    yok böyle bir hesap. wikipedia'da şu şekilde yazmakta bu hesap için.

    "the bridge was completed on 30 october 1973, one day after the 50th anniversary of the founding of the republic of turkey, and opened by president fahri korutürk and prime minister naim talu. the cost of the bridge was us$200 million ($1.08 billion in 2017 dollars[10])."

    yeni diyor ki boğaziçi köprüsü 2017 fiyatlarıyla 1.08 m$ maliyetlidir.(muhtemelen e5 çevre yolu bu maliyetin içindedir) bu köprü 1074 m açıklıklı bir köprü. çanakkale köprüsü ise 2023m olacağı söyleniyor (uygulama projeleri henüz hazırlanmadı) ve bununla birlikte 200 km civarında otoban inşa edilecek. bu sebeple yatırımın 2.5 m€ (10 mtl) olacağı söyleniyor.

    yine alıntılıyoruz.

    "ohh yarasın, maksimum 500 milyon dolara malettiğin köprü için 40 yılda 8 milyar dolar alıyorsun. maliyetide büyük ihtimal yine devletin kefil olduğu krediyle ödenecek, yapımı için japon şirketler tutulacak. bal tutan parmağını yalar, devlet malı deniz yemeyen domuz. yürüyün bee "

    işi limak+koreli sy aldı 16 yıl 2 ay süre ile. yani japonlar (burada kastedilen muhtemelen ihi) işin için de yok. 40 yıl gibi bir süre yok. 16 yıl içine inşaat dahil. vs. vs. vs.
  • çanakkale devlet hastanesi koroner yoğun bakıma gitmek zorunda kaldığım 15 gün öncesi lapseki ve çanakkaledeki sis dolayısıyla oluşan araç kuyrukları nedeniyle acilen yapılması gerektiğine bir kez daha inandığımköprü.orada araba içinde bekleyenlere sorun bakalım nasılmış 15-16 saat karşıya geçememenin ne olduğunu. neye mal olursa olsun yapılmalıdır o köprü.istanbul-izmir trafiğini bursa üzerinden çekip alacak ve dahada yakınlaştıracak olan imkandır ülkem için.recep tayyip açıyor diye kızacaklara adam olsaydınız da daha öncesiz yapsaydınız derim..başkanlığa hayır ama köprüye evet.
  • onu bunu gectim de olaganustu güzel tabiatıyla canakkale'nin dokunulmamis havasinin korunmasini istiyorum. kopru yapilacak diye illa tabiatın içine edilecek diye bir kaide yok herhalde.
  • öncelikle sorulması gereken soru '' kendini kaç yılda amorti edecek ? ''

    sonra sorulması gereken soru '' yatırım maliyeti ile köprü fayda oranı nedir ''

    detayını bilmem ama maalesef ben bu köprünün bir ihtiyaçtan kaynaklı yapıldığını düşünmüyorum. ihtiyaçtan yapıldığını varsayalım , köprünün yabancı şirketler tarafından ve geçiş tahütü ile yapılmasından dolayı yapılmaması , icabında feribot veya vapurun beklenerek eziyete katlanılması vatanımıza ve milletimize daha hayırlıdır.
  • güzergah olarak boğazın daha dar noktaları olsa da, konumu sanırım toplam yol uzunluğunu düşünerek belirlenmiş.
  • askerliğimi yaptığım gelibolu ilçesinin nufusu 30000 kadardı. lapseki, gelibolu, çanakkale bi sürü geçiş var anasını sattımının boğazında.

    ultra saçma, ne sikime yarayacağı belli olmayan köprü. orada öyle bir yoğunluk yok, tarih boyunca da olması zor.
hesabın var mı? giriş yap