• (medreselerde okuyan softalar için) para ve erzak toplamak için belli aylarda köylere dağılıp imamlık veya müezzinlik yapmak:
  • sırrı süreyya önderin bilip, o an bulunduğu meclisteki din ehli vatandaşların bilemediği eylem. (bkz: kafa dengi)
  • cerr medreselerde bir eğitim ve öğretim uygulaması sayılır. gerek selçuklu, gerekse osmanlı döneminde medreseler, recep, şaban ve ramazan aylarında öğrencilerini anadolu’nun muhtelif yerlerine gönderiler, uygulamalar yaptırırlardı. bu faaliyet medreselerdeki bilgilerin halka iletilmesi maksadıyla yapılırdı. bu esnada öğrenciler, halkı daha yakından tanırlar, gözlem yapma fırsatı bulurlardı. medrese ile halk bu sayede bütünleşmiş olurdu.bu ortamın içerisinde şimdi nasıl burs uygulaması varsa o devirde de vaktini emeğini ilim tahsiline harcayan bu öğrencilere halk para veya imkanları çerçevesinde çeşitli yardımlarda bulunurlardı.bu durum ne yazık ki son devir halk yapısında bozulma ile beraber öğrencilerinde ilmi bir dirayetten yoksun olarak sadece para toplamak için bölgelere seyehatleri ile devam etmiştir.
  • reşat nuri güntekin'in çalıkuşu romanında cerre gitmek olarak kullandığı tabir.

    "ebe hanım'ın bir hafız oğlu varmış. bu ramazan b...'ye cerre gitmiş."
  • eski türk romanlarının bazılarında mevzusu geçer ve çoğu insan anlamadan geçer. bunu da buraya not olarak düşelim.

    osmanlı medreseleri 'nde okuyan öğrenciler doğduğu yerlere gönderilir ve yöre halkına ders anlatmaları sağlanırdı.

    cerre çıkmak denen bu uygulamada halk da öğrenciye para verirdi. böylece hem eğitim alma fırsatı olmayan halk ders alırdı hemde öğrenciler harçlık edenirdi.
hesabın var mı? giriş yap