• matematik ve bilgisayarın arasındaki o müthiş uyumu keşfeden matematik profesörü.
    (bkz: godfather)
  • 464 adet kırık pencereyi inceleyip kırılma nedenlerini araştıracak kadar, lavları çok sevdiği için(lava-love?) bir volkanın içine girecek kadar, fırına girip 124 santigrat derecede 5 dakika kendisini ısıtacak kadar da delidir. sokak çalgıcılarına da uyuz olmuş hayatı boyunca.
  • kafayi siyirmis ingiliz scholar. calistigi alanlar arasinda cografya, matematik, mekanik, astronomi hatta lockpicking bile vardir. the difference enginei, nam-i diger analytical enginei tasarlamis kisidir. ama hayata gecirememistir zira cok uzun zaman aldigi icin projesi durdurulmustur. hayati boyunca diger bilimadamlarinca ciddiye alinmamistir, ote yandan ingiliz hukumetinden arada sirada yardim almistir.
  • zengin bankaci benjamin babbage'in oglu. kendisinden izinsiz evlendigi icin servetinden yoksun birakildi ve gezgin bir akademisyen oldu. zehir gibi kafasiyla her taktigi probleme az cok cozumler uretmistir. kisaca; zeka kupu, siradisi kriptoanalist ve bilim adami.
  • babbage makinesi adını verdiği, hesap makinesi, 1837 yılında (biz hala kılıç kalkan oynarken), 20 haneli sayılarla çalışabilecek kapasitedeymiş. kumaş dokuyan tezgahlarda kullandığı delikli kartları, kendi makinesinde bilgi girişi olarak kullanmış. bugünkü, gelişmiş devletler ile aramızdaki uçurumun nedenlerini daha iyi anlamak için sanırım biraz geçmişe bakmamış gerekir diye düşünüyorum.
  • psikoloji üzerine yazılmış bir kitabı okurken ilk bilgisayar mucidi olduğunu öğrendiğim bilimadamı.

    tabi her zaman olduğu gibi tarihçiler bu hususta anlaşamamışlar, bazı tarihçiler, ilk bilgisayar olarak bir batıkta bulunan yunan icadı ve günü girdiğinizde o güne dair ay, güneş ve yıldızların konumlarını bildiren laptop büyüklüğünde bir cihazı kabul ediyorlarmış.

    babbage'a gelirsek, kendisinin doğumunun ikiyüzüncü yılında tasarladığı ve fakat hiç yapamadığı makinesini cambridge üniversitesinde çizimleri ve notlarına bakarak birebir uygulayıp yapmışlar, sene 1991. alet mükemmel şekilde çalışmış. o yüzden orası cambridge. kendilerini tebrik ediyorum.

    bu arada diğer entry'lerde yazıldığı üzere ingiliz hükümeti ilk zamanlar çalışmalarına destek vermiş ama sonra desteği kesmiş, zira

    a british government official said that if the machine ever were completed, it should “first be set to calculating how much money went into its construction!”

    ingiliz esprisi işte :)
  • bilgisayar fikrinin babasi oldugu soyadindan da anlasilabilen asmis kisi.
    bilgisayar fikrinin anasi icin (bkz: ada lovelace)
  • 1791 - 1871 yillari arasinda yasayabilmistir.
  • "çars babıc" - arada bir babama seslenmek icin kullandigim isim. üstüne alinmadigi icin genelde havaya söylerim aslen.
  • turing‘in ünlü “ computing machinery and intelligence” makalesinde kendisinin 1828-39 arasında cambridge üniversitesi’nde matematik profesörüyken analitik motor dediği bir bilgisayarı tasarladığı, elektrik kullanılmayıp, tamamen mekanik olması nedeniyle ele bu adı aldığından bahsedilir.

    ancak tamamlanmamış ve aslında etraf tarafından da henüz o dönemde ilgi çekici bulunmamıştır, insanlık işte aşama aşama gelişiyoruz…
hesabın var mı? giriş yap