• ne olduğunu öğrenmek için tıklayınız.
  • kısacası sahte küçük resim ve sahte başlık ile ziyaretçiyi aldatmaktır. özellikle haber siteleri ve youtuberlar aldıkları hitin %95ini bu yöntemle alırlar.

    haber sitelerinde click baite örnek:
    (bkz: öyle birşey dedi ki)
    (bkz: denizden çıkan babasını yedi)
    (bkz: bakın aslında o kişi kimmiş)
    (bkz: o kişiden şok açıklama: ben senin varya.....)

    youtube videolarına örnek:
    - video izlensin diye küçük resme çıplak kız resmi konulması. sokak röportajı videosuna çıplak kız resmi konur 15 dk video izlenir ortada resimdeki kızdan eser yoktur. ancak itiraf edeyim her ne kadar ziyaretçiyi aldatsada video sahibinin videosunun kat kat fazla izlenmesi için çok etkili bir yöntemdir. 10 senede 10 bin izlenmiş bir videoyu click bait ile süsleyin 6 ayda 2 milyon izlenir.

    kız gayet güzel açıklamış: https://www.youtube.com/watch?v=2fdadajxeik
  • hürriyet internet sitesinin tamamen üzerine kurulu olduğu sistem. farklı teknikleri vardır ama en çok kullanılanlardan birisi içeriği tamamen farklı bir haberin başlığını sansasyonel ve başka anlama gelecek şekilde vermek ve aslında içi tamamen heyecansız ve sıradan bir habere okuyucuyu yönlendirmektir. örneğin kuzey kore lideri ile ilgili bir haber yapılacaktır ama başlığı okuyan birisi recep tayyip erdoğdan'dan bahsedildiğini sanıp habere tıklar. ikinci en sık kullandıkları yöntem ise aslında gerçekçi olmadıklarını bildikleri uydurma ve merak uyandıran bir haber (örneğin bilmem nerede garip şekilli bir bulut görüldü, yoksa uzaylılar mı geldi gibi) yapıp 1-2 saat sonra "sır çözüldü, aslında şuymuş." gibi haberi kapama yazısıdır. hop 1 haber ile 2 click bait.

    günümüz ahlaksızlığının, pop yaşamlarının, politically correct dolandırıcılığın bir yansımasıdır click bait. tam da günümüz dünyasını özetler.
  • bir allağan kulu da söylememiş: "tıklama oltası/yemi" anlamına gelir. tık avına çıkan mecra, insanların merak duygusunu felaket/seks/şiddet gibi kuvvetli itkilerle tetikleyerek, ilgili içeriğe tıklamasını sağlamaya çalışır. belli bir noktaya kadar anlaşılabilir ve kabul edilebilir olsa da çoğunlukla (sadece tr'de değil, dünyanın pek çok yerinde) suistimal edilmektedir.
  • sözcü tarafından yapılmış mükemmel bir örneği için...

    "flaş! bunu kimse beklemiyordu! herkesin çok iyi bildiği o market zincirine kayyum atandı! "

    market zinciri deyince migros, bim, a 101 filan akla geliyor da tuğba kuruyemiş ilk kez duyuyorum.

    sozcu.com.tr/2017/gundem/tugba-kuruyemise-kayyum-atandi-2046559

    neyse ki daha url shorten olayını daha bilmiyorlar herhalde ki linki görüp tiklamamistim. gerçi tıklasam da adblock uyarısına sovecektim.
  • milliyet.com.tr de bugun gordugum bir ornegi icin;

    haber thumbnaili*
    haber basligi; 'boylesi ilk defa bulundu!'

    haber icerigi bocek mumyasi ile alakaliymis. link

    (bkz: sex sells)
  • buzz feed'de iyi öreneklerine raslanabilendir.
  • twitter âleminde de çok revaçta.

    misal bugün süper lige çıkan iki takımın hangileri olduğunu, ısrarla tıklamadığım "süper lig'e çıkan iki takım belli oldu" başlıklı haber sitelerinden değil, kılıçdaroğlu'nun tvitinden öğrendim :)
  • "o" zamiri bu işin tam göbeğindedir. dilimizden "o" zamiri yok oluverse hürriyet haber sitesinin reytingi anında düşüverir. öyle bir şey bu.

    o anları anlattı...

    işte saniye saniye o anlar...

    o kişi bakın kimmiş?

    bakanlıktan o iddialara cevap...

    o vekilden şok mesaj...

    böyle uzar gider liste. sen de içinden "o kim lan ne oluyor" falan diye telaşla tıklarsın habere. zannettiğinden bambaşka bir şey çıkar. işte buna click bait yani "tık yemi" diyorlar imiş. işte seni böyle böyle tıklıyorlar ımış.
  • bugün gördüğüm bir başlık:

    "bakan koca'dan 400 öğrenciye virüs bulaştı"

    başlığın tamamını ise tıklayınca görüyoruz:

    "bakan koca'dan 400 öğrenciye virüs bulaştı iddialarına yanıt"

    (bkz: medyafaresi.com)
hesabın var mı? giriş yap