• kapalı şekilde gelen kolayı açıp içtiğimde kapağı saatlerce açık kalıp bekletilmiş bir tat alıyorum. günlerce dolapta bekletilmiş, şerbet gibi olan eski koladan farkı olmuyor. hadi çok çalkalanmış falan desen de son zamanlarda içtiğim bütün kolalar öyle. başkasına sordum onlar da bi tuhaflık olduğunu söyledi. kola bağımlısı biri değilim ama yine de kolanın asit ayarıyla oynayacaksanız pekmezden ne farkı kalır?

    edit: iki farklı konuda mesajlar geliyor. 1.'si alternatif içecek sunan arkadaşlar, ben herhangi bir içecek arayışında değilim. hayatımı kola içmeden de devam ettirebilirim ki öyle de yapıyorum zaten. önüme geldi mi içiyorum yani. benim amacım; hem zam üstüne zam yapıp hemde böyle bir kurnazlıkta bulunan firmaya dikkat çekmek.

    ikinci olarak ben de biliyorum yıllardır tadının değiştiğini ama eskiden böyle bir şüpheye girdiğimde, acaba yediğim bir şeyden mi kaynaklanıyor diyecek kadar hafif bir değişimdi. suyu bile markaya göre seçerek içen birinin koladaki hafif değişimi farketmemesi mümkün değil sonuçta. en son içtiğim kolalar içilmeyecek noktaya gelmiş çünkü. ben ki 2.5 litlelik koladan sadece iki bardak alıp sonraki gün döken biriyim. şu an kapalı diye aldığım kola ondan da berbat gelmeye başladı. yoksa farkındayım yıllardır git gide tadının kötüye gittiğinin. hatta biz çocukken kola içemezdik burnumuz yanar diye şimdi bakıyorum 3 yaşındaki yeğenim fondip yapıyor.
  • son 7 senedir öyle olduğunu düşündüğüm için pepsi tüketiyorum.
    ne zaman zero'yu kaldırdılar şekersiz yaptılar, benim için bitti.
  • bulunabilirse kutu light'larda olmayan durum. petler bitik.
  • kolaların içinde hiçbir zaman asit olmadı.karbondioksittir o.

    edit:
    birkaç itiraz mesajı geldi. ben de ufak bir google araştırması yaptım. citrik ve fosforik asit varmış az miktarda. karbonik asit de vardır muhtemelen. içine basılan co2, sıvı içinde reaksiyona girerek az miktarda "karbonik asit de oluşturur" dendi.
    yanılmışım. düzelteyim.

    büdüt:
    sürekli co2'de asittir diye mesaj geliyor. ne önemli mevzuymuş yahu :)
    co2 kendi başına asit değil arkadaşlar. kolanın içindeki suyla reaksiyona girerse karbonik asit oluşturuyor o kadar.

    düdüt:
    olay gittikçe çığırından çıkıyor. meğerse kolanın içindeki asit bizim için beka meselesiymiş, kırmızı çizgimizmiş. mesaj kutusu patladı. bir ayarlar, bir bilgilendirmeler; neler neler!
    böylesine önemli bir konuyu ıskaladığım ve ülke insanımızın önemli manevi değerlerinden birini oluşturan koka kolanın asidi mevzusunda gerekli duyarlılığı göstermediğim için yüce milletimizin affına ve merhametine sığınıyorum. bu editi gözyaşları içinde ağlayarak yazıyorum. umarım beni affedebilirsiniz.
  • asitten daha önemli şeyler var.

    (bkz: coca cola'daki böcek miktarının azaltılması)
  • (bkz: pepsi)
    (bkz: 7up)
  • garip şekilde kolaların tadı aynı değil sanki. bazen içiyorum heh kola bu diyorum işte ama bazen de aşırı tırt çıkıyor. farklı yerlerde mi üretiyorlar napıyorlar anlamadım.
  • kolaların içinde her zaman asit oldu. çünkü karbondioksit asidik bir maddedir. ikincisi böcek miktarını mı arttırırsınız ne yaparsınız bilmem ama şu asitlik düzeyini eski haline getirin. şekerli su gibi olmasın.
  • kolada her zaman asit vardır. bunlar da fosforik ve karbonik asittir. fosforik asit kesinkin tadı verir. karbonik asit ise içeriğinde bulunan karbondioksitin suda çözünmesiyle oluşur.
  • (bkz: hadi inş.)
    umarım bu şekerli su sevdası yavaş yavaş ülkemizi terk eder.
hesabın var mı? giriş yap