• 2. dünya savaşı öncesinde özellikle avrupada ünlü olmuş alman erkek armoni grubu.6 üyeden oluşan grup üyeleri sırasıyla
    harry frommermann (tenor buffo), asparuh "ari" leschnikoff (ilk tenor), erich collin (ikinci tenor), roman cycowski (baritone), robert biberti (bass) ve erwin bootz (piyanist)'dur.

    1927'de işsiz bir aktör olan harry foremmermann'ın zamanın ünlü amerikan grubu the revelersdan etkilenip benzer bir grubu almanya'da kurmak istemesiyle 1928'de berlin'de kurulmuştur.
    kurulmalarından itibaren kısa sürede ünlü olan ve ünleri sadece almanya değil tüm avrupaya ve amerikaya kadar yayılmış olan grubun başı 30ların başlarında nazi rejimi ile derde girer. sebebi grubun 3 üyesinin ,frommermann, collin ve cycowski , yahudi veya yahudi asıllı olması ve bootz'un eşinin de yahudi olması nedeniyle nazi rejiminin yahudi karşıtı politakalarının hedefi olmasıdır.grup almanya'daki son konserini 25 mart 1934'te hannover'de verir. daha sonra amerikaya gidip bi kaç konser daha verirler.yakalanma korkusuyla bir süre yurt dışında kalsalar da sonunda ülkeye geri dönerler.
    ancak yahudi asıllı üyeler frommermann, collin ve cycowski daha sonra almanyadan kaçmış ve yeni bir piyanist,bass ve high tenor ile yine comedian harmonists/comedy harmonists adı altında konser vermişlerdir.geride kalan üyelerse o dönemde ingilizce asıllı isimlerin yasaklanması nedeniyle adlarını değiştirir, das meistersextett(usta altılı),ve aynı şekilde yeni üyeler alarak çalışmalarına devam ederler.ancak iki grupta grubun eski başarısını yakalayamaz. almanyadaki grup politik baskı sansür ve savaş ile uğraşırken , amerikadaki grup için savaş nedeniyle oluşan alman karşıtlığı nedeniyle iş bulmak imkansız hale gelmiştir.ıki grupta 1941'de dağılmıştır.tüm üyeler savaştan sağ kurtulsalar da bir daha hiç birleşmemişlerdir. haklarında filmler bulunan grup daha sonra berlin comedian harmonists adıyla 1997 adıyla kurulan grup için esin kaynağı da olmuştur.

    dinlemek için ünlü eserlerinden bir kaçı:
    https://www.youtube.com/watch?v=-ey9wytogew
    https://www.youtube.com/watch?v=lznypmg2t6a
    https://www.youtube.com/watch?v=2i0nnx_8avo
  • 1997 yilinda beyaz perde ile bulusmus olan avusturya-almanya ortak yapimi bir film.

    film, bu basligin ilk entrysinde bahsi gecen ve 1928 yilinin almanya´sinda kurulmus olan armoni grubu comedian harmonists´in hikayesini konu aliyor. filmin yönetmeni ayni zamanda bu yapimin kameramanligini da üstlenmis tanindik bir isim: stalingrad eserinden de tanidigimiz avusturyali joseph vilsmaier.
    oyuncu kadrosu ise alman agirlikli ve senaryo geregi gayet genis. kadroda ben becker, merit becker, heino ferch, katja riemann, otto sander gibi tanindik simalarin yanisira, oynadigi rol icin 1998 alman film ödülü´nü kazanmis olan ulrich noethen yer aliyor.

    cetin sartlarda birlesip a cappella müzik icra eden comedian harmonists grubunun üc üyesi yahudidir. dönemin almanya´si ve nazilerin iktidara gelmesiyle, hikayenin ne yöne gittigi az cok bellidir. kisa zamanda almanya ve haricinde söhret elde eden grup, kendisini nazi iktidarinin kiskacinda bulur. musevi ve musevilik iceren her kurulusa karsi olan nazi iktidari, grubun yahudi üyelerinin saf disi birakilmasini ister ve hikaye gelisir.

    --- spoiler ---
    filmin en can alici sahnesi, grubun son defa sahnede performans icra ettigi andir. seyirciler ve grup, sahnedeki son performanslarinin oldugunun farkindadir, dolayisiyla salonda hüzün ve kasvet hakimdir. performans sirasinda grup üyeleri aglar, seyirci salya sümük olur. performanstan sonraki bir kac saniye sessizligin ardindan gelen alkis sahnesi muazzam bir duygu bosalmasinin resmidir (alman standartlarina göre duygu bosalmasi tabii, öyle fazla abartiya kacmadan). bogazimda bir dügüm hissettiren ender alman yapimi sahnelerinden. sirf bu sahne icin bile tekrar izlenilebilir.

    -

    filmde bir ara sevgili takilan robert (ben becker) ve erna (meret becker) gercek hayatta kardesdirler. yine filmde bir yan rolde boy gösteren otto sander, bu ikilinin gercek hayatta üvey babasidir.

    grubun beyni harry frommermann´i canlandiran ve bu rol sayesinde alman film ödülünü alan ulrich noethen´ e ayiriyorum son sözlerimi. iyi kalpli, saf ve temiz adami cok iyi oynadigini düsünüyorum. o celimsiz vücut, o arabesk bakislar ve icinde hicbir piclik barindirmamasi cok samimi ve uyumlu duruyor. her iyi insan gibi onu da aglatiyorlar eninde sonunda.
    --- spoiler ---

    bu kaynaga göre sinemada 3 milyon seyirci tarafindan izlenilmis. 1990´larin almanya´sina göre iyi bir rakam. sanatsal acidan basarili oldugu kadar, mali acidan da prodüktörleri tatmin etmistir. müzikal tadinda ilerleyen güzel bir tarih filmi olmus. icine birazcik ask mesk de girince lezziz bir yapim ortaya cikmis. genel anlamda film ve sinemadan zevk alan her bireye önerebilecegim bir eser.
hesabın var mı? giriş yap