• (bkz: cc)
  • neredeyse her otomobil üreticisinin sazan gibi ürettiği modeldir. açılır tavan metalden olsunda, araç nası görünürse görünsün, yeter ki prim yapalım mantığının oluşmasını sağlamış modadır. oysa yap mis gibi kumaş tavanı, hem az yer tutsun hem araç güzel görünsün ıkıçı havaya kalkmasın, bagaja yer olsun... o tavanı bagaja sığdıramıyorsan yapma, etme.
  • iki kapılı, dört veya beş kişilik (arka koltuğu olan), üzeri açılabilen binek otomobili türü.

    cabriolet terimi, sanıldığının aksine tüm üzeri açık otomobilleri değil, sadece arkada da koltuğu bulunan, dolayısı ile kapasitesi iki kişiden fazla olan otomobilleri ifade eder.
  • saç kurutma arabası *

    bu model bir araba sayesinde sabah evden acele acele banyo yapıp saçları kurutmadan çıktıysanız, bi güzel arabanızın tepesini açar, güneşten saç kurutucu olarak yararlanabilirsiniz.

    türkiye'de çok güneş var, yok efenim hava bilmem ne, o yüzden bu arabalar gubidik diyenlere cevabımdır.

    kadınlık işte, her yerde bi şe..
  • (bkz: allah cc)
  • neden üretildiğini anlayamadığım otomobil türüdür efenim bu.

    öncelikle; otomobilin belirli kullanım amacı vardır. nedir bunlar sıralayalım mesela.
    bir otomobil;
    - insanın ayağını yerden kesmelidir.
    - güvenli bir taşıma sağlamalıdır.
    - ekonomik olmalıdır.
    - yüksek yolcu/yük taşıma kapasitesine sahip olmalıdır.
    - göze hitap etmelidir.
    - hızlı, çevik ve ahlaklı olmalıdır.
    - statü simgesi olmalıdır.

    örnekler çoğaltılabildiği gibi muhtelif kombinasyonlarla çeşitlendirilebilir. ve her ulaştığınız sonuca göre piyasada "makul" isteklerinizi hakkıyla yerine getirebilecek bir otomobil mevcuttur.

    ikinci olarak;
    başlığa konu olan bu araçların müşteri kitlesinin nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu açıklamaya çalışalım.

    - bu araçlar en az dört kişilik yapılır, böylece aile ve arkadaşlara yer sağlanır. ancak arkada oturacaklardan ön şart olarak 500t de 400 saat seyir halinde bulunmuş olması istenmelidir.
    - bagaj bölümü kocamandır. böylece 4 kişilik grubun tüm eşyaları otomobile sığabilir (!).
    - üstü açılabildiği için yazın çok daha ferah bir ortam sağlar, tatil yolculuklarını farklı boyutlara(!) taşıyabilir.

    hepsini bir araya getirince şöyle bir görüntü oluşuyor bende:
    eşyaları sığdırabilmek için üstü kapatılmış ucube bir cabriolet otomobile sıkış tıkış binmiş dört kişilik arkadaş grubu.

    söyleyin bana bu aracın neresi hangi amaca tam olarak hizmet etmiş.

    ucube dedim ya, ayrıntılandırayım:
    - önden bakınca piyasadaki örneği alınmış modelinin aynısı.
    - yandan bakıldığında han kapısı ebadında bir kapı ve arka tekerleğe kadar billboard genişliğinde boş bir alan. ayrıca tavanı gizlemek için açılan bagaj bölümünün tuhaf yapısının ayrım çizgisi.
    - arkadan bakınca ise kasa gibi bir bagaj yapısı. bu yapı da genellikle toros'un bagaj kapağını andırır şekilde eğimlidir.
    - üstü kapalıyken de bagaja sığsın diye kırk takla atılmış tavan yapısının elli yerdeki ayrım çizgileri göze batar ve tavan orta halli bir kamyonet büyüklüğündeki bu araç için oldukça kısa kalır.

    yani uzun lafın kısası bu araba ne emmeye gelmektedir ne de gömmeye arkadaşlar. evet.
  • bence en başarılı otomobil türüdür.

    nedenini açıklayayım:

    hatchback'lerin arkası olmadığı için hiç estetik bulmuyorum. bana göre ideal araba formu yandan görünümü kesinlikle uzun olandır. sedan ise yandan görünümü gayet ideal olmasına rağmen aşırı geleneksel bir yapıya sahip. coupe'ler sedan yapısında olmasına rağmen 2 kapılı olduğu için (yani genelde 2 kişilik oldukları için) onları da kişisel zevkime göre eliyorum. roadster'ler convertible özelliğiyle ideal araba formu özelliğini yine 2 kapılı olmasıyla kaybediyor. geriye en ideal form olan coupe cabrio kalıyor.
  • c sınıfında coupe cabrio modelleri artık ya üretilmemekte ya da ülkemize getirilmemektedir. zaten astra cc, focus cc hiç tutmamıştı ki astra cc gerçekten güzeldi. 308 cc ve megane cc ise biraz daha fazla dayanabildiler ama şu anda ikisinin de sıfırı yok. eos iyi satmıştı diye biliyorum ama nedense onun da devamı gelmedi. sonuç itibari ile otomotiv sektöründe bu devir de kapandı. bildiğim kadarıyla sadece mercedes slk kaldı (ki kendisi sınıfının yaratıcısı ve diğer c sınıfı otomobillerden farklı sınıfta) ve onun da fiyatları 200.000 lira civarı. ikinci elleri 140-160 bin arası. halbuki c sınıfı cc araçların fiyatları sıfır fiyatları 70.000-80.000 civarı idi. şimdi söyleyin fakir halk cabrio'ya binmesin mi?
  • son zamanlarda mustafa kemal paşa sahil bulvarındaki tramvay inşaatı nedeniyle göztepe taraflarında tıkanan (izmir'den bahsediyorum) trafikte canım sıkıldığı için sigara içme isteğini "lan araba kokmasın şimdi" diye bastırırken aklıma gelen ve 2000'li yılların başında popülerliğini hızlıca kazanmış ancak şimdi yerinde yeller esen bir araba kasası versiyonu.

    olayımız şu: cabrio arabaya çıkabilen sert yapıda (kumaşlara soft-top deniyor) tavan ekle ancak bunu kullanıcı eliyle değil de hidrolikler, pistonlar ve makina teorisi dersine dayanan çeşitli zamazingolar ile açsın; açılan tavan da hop diye bagaja girsin katlanıp. böylece size 4 mevsim kullanıma imkanı sağlayacak ve garajda elle çıkan hard top'a yer arattırmayacaktı. sistem mantık olarak ve taa 1935 model peugeot 405'e dayanıyordu seri üretim tarihi.

    ama bu karmaşık mekanik sistemleri barındıran otomobiller en ışıltılı günlerini 90'lar sonunda mercedes slk ile başlayarak yaşadılar. slk'nın tavan arka cam ve üst taraf olarak iki parçada katlanarak, bagajdaki yerini alıyordu.

    https://i.ytimg.com/…/c5vc0bntyzq/maxresdefault.jpg

    coupe cabrio'ları halka açan araba ise peugeot 206 cc oldu. ancak bu araba bir tasarım sorununu da ortaya çıkardı. iki parçalı tavanlar oldukça yer kaplıyor ve aracın arka tasarımını iğrençleştiriyordu. mercedes slk'nın boyutları daha büyük olduğu için pek parkedilmese de, 206 cc'de bu durum belirgindi.

    https://i.ytimg.com/…/buq5gqakj0k/maxresdefault.jpg

    peugeot coupe cabrio tasarımlarına peugeot 307 cc ile devam etti. koca göt de devam ediyordu tabi.

    https://www.autocar.co.uk/…124536.jpg?itok=dqlptmjx

    üstüne bunu wrc'ye de geçirerek, ilginç bir işe imza attılar. daha önceki wrc otomobilleri peugeot 206 wrc'ydi fransız üreticinin.

    http://allracingcars.com/…eot-307-wrc/307-wrc_0.jpg

    peugeot 307 coupe cabrio döneminde kompakt sınıf araçların cabrio modellerini "coupe cabrio" şeklinde tasarlama modası da bir hayli yaygınlaştı.

    volkswagen eos iki parçalıydı;

    https://i.ytimg.com/…/4khfkovt38s/maxresdefault.jpg

    renault megane cc iki parçalıydı;

    https://i.ytimg.com/…/jnxgw1293ya/maxresdefault.jpg

    ford focus cc iki parçalıydı (urla'da var bir tane.);

    http://images.car.bauercdn.com/…focuscc_6_560px.jpg

    ancak opel astra twintop'ın dönemdaşlarından bir farkı vardı, tavanı üç parçaydı. sistemi daha da karışmış olsa da götümüz daha fitleşmişti bu tasarımla.

    http://www.resimle.net/…a/44/opel_astra_twintop.jpg

    ardından coupe cabrio arabalar gün geçtikçe azaldı. sanıyorum peugeot 308 cc kompakt sınıfta bu konuda son üretilen arabaydı. onun dışında günümüzde mercedes slk (mercedes slc oldu değil mi onlar?), mercedes sl, bmw 3 ve 4 serisi cabriolar üretimde veya piyasada.

    bu arada bir itirafım olsun. ara sıra şu an kullandığım arabayı satıp, bankadaki paramı çektikten sonra bmw 320cd alma hayali kuruyorum. ancak 2008 - 2009 model bir bmw'yi almak o paraya, bu şartlarda çılgınca olur.

    -------------

    söz konusu entry 2016 civarlarında yazılması planlanmış olup, aklıma gelince 2018'de kenardan alınıp; canlandırılmıştır.

    edit 1: kompakt sınıfın son coupe cabriolarından biri olan opel cascada'nın varlığını suppermaster hatırlattı.

    edit 2: uuuppps cascada kumaş tavanlıymış ya;

    https://www.autocar.co.uk/…ada-37.jpg?itok=3oaprc1k
hesabın var mı? giriş yap