• 1265'te floransa'da doğdu asıl adı durante alighieri'dir italyan şair-yazar
    en önemli eseri ilahi komedya'dır (la divina commedia)
  • floransa'da santa croce meydaninda heykeli dikilmis adam. asil adi durante'dir. muhtesem yazar ve sair. 9 yasinda beatrice'e asik olmus ancak gemma ile evlenip birsuru cocuk yapmis. beatrice'in genc olumuyle yikilmis ve ilahi komedya adli eserinde beatrice kendisini cennette gezdirmistir. ilahi bir asktir bu gercekten de. bugun beatrice ki bice diye de bilinir ismi buyuk asklar listesinde ilk siralardadir.
  • cumhuriyet donemi edebiyatimizi da etkilemis oldugunu dusundugum sair. gerek yakup kadir'de, gerek halide edip'te, gerek mithat cemal'de, hatta biraz sonra cahit sitki'da da etkisini gostermistir.
  • italya’nın yetiştirdiği en büyük şair olan dante, shakespeare ve goethe’yle birlikte batı avrupa edebiyatının en büyük dehalarından biri olarak kabul edilir. ortaçağda tüm kültürü tekeline almış olan roma katolik kilisesi, latince’yi zorla benimseterek “halk diliyle”yazılmış bütün edebiyat yapıtlarına değer verilmemesine yol açmıştı. dante, "ilahi komedya"yı latince yerine halk diliyle (floransa italyancasıyla) yazarak avrupa edebiyatının latince’nin dışında yeni bir evrime yönelmesini etkilemiş, ayrıca italyancanın gelişmesinde kesin bir dönüm noktası olmuştu. dante'nin bir dönüm noktası olması yalnız italya'nın uluslaşmasına olan katkısında değil aynı zamanda ortaçağ kültürünün (dini hegemonya ve onun latin dili) aşılmasına yönelik bir dönüm noktası olması yönünden de önemlidir.
  • italyanca'nın toscana lehçesiyle yazdıgı için ve eserlerinin de etkisiyle resmi dil toscana lehçesi olmuştur. yani italyan dilinin kurucusudur. ondan önce latince ve yunanca resmi dil olarak kullanılırken ve o diller yaygınken o kendi dilinde yazmayı sürdürdü ve sonunda italyancayı dünya dilleri arasında ön plana çıkardı.

    (bkz: italyan edebiyatı)
  • tapınak şovalyesi olduğuna dair söylemler vardır.
  • giulio leoni'nin kitabı mozaik cinayetler'de robert langdon rolünde okuduğumuz kişi.
    kitapta acayip de kibirli burnundan kıl aldırmaz bir karakterdir.
  • ilahi komedyasında der ki: segui il tuo corso, e lascia dir le genti - sen kendi yolundan git; bırak diğerleri konuşsunlar.
  • dante ye göre hayatın üç olgusu, her biri sadece aynı anda bikere yapılabilir.
    -düşünmek
    -konuşmak
    -dinlemek
  • ''cehennemi ziyaret ettikten sonra, istediği zaman dönüp gelen ve yeryüzündekilere yeni haberler getiren adamı gördün mü?'' dante sokaktan geçerken kadının biri böyle söylüyordu...
    vergil ile birlikte cehanneme, araf'a ve cennete yaptığı büyük seyahatin hikayesinde çağının en yüksek kültürünün ansiklopedik bir görünüşünü veriyor. tarih, felsefe, edebiyat, fiziki ilimler, ahlak, ilahiyat eşsiz bir şiir içinde anlatılmıştır. ( y.d.a s.126,131)
hesabın var mı? giriş yap