*

  • 1973 yılında denize indirilen, 1975 yılında dd-963 borda numarasıyla abd donanması'nda hizmete giren ve kendisiyle aynı tipteki destroyer sınıfına adını veren bir savaş gemisi. muhrip olarak sınıflandırılmasına rağmen, deplasman ağırlığı açısından ikinci dünya savaşı'ndaki hafif kruvazörlerle aynı büyüklükteydi. bununla birlikte boyutuna göre silah donanımı yeterli görülmüyordu. bu yüzden 80'li yılların sonunda bir modernizasyon programı dahilinde silah sistemleri geliştirildi. söz konusu programın ana teması, geminin baş tarafındanki eski tip mk 16 füze lançerinin yerine mk 41 dikey atımlı füze lançerinin ya da tomahawk lançerlerinin yerleştirilmesiydi. böylece geminin satıh hedeflerine karşı vuruş gücü arttırılmıştı. geliştirme programı kapsamına alınmayan tek gemi dd 986 uss harry w. hill oldu. abd donanmasında, ağır kruvazörlerin yerine daha küçük çapta ama yine de üstün vuruş gücüne sahip gemilerin hizmete girmeye başladığı bir geçiş döneminde, önemli görevler üstlendi ve 21. yüzyıla gelindiğinde hizmetten çıkarıldı.

    teknik özellikleri:
    uzunluk: 172 metre
    deplasman: 5830 ton (standart)
    maksimum hız: 33 knot

    güç kaynağı:
    4 adet general electric lm2500 gaz türbini, toplam 80 000 beygir gücü; 2 uskur

    sensör donanımı:
    -radar: sps-40 hava takip radarı, sps-55 satıh takip radarı, spq-9a toplar için atış kontrol radarı, spg-60 atış kontrol radarı, mk 23 tas atış kontrol radarı
    -sonar: sqs-53 tekne altı sonar (aktif), sqr-19 çekili sonar(pasif)
    silah donanımı:
    -biri baş, diğeri kıç kısmında olmak 2 adet 127mm'lik mk45 top
    -kıç kısmında 1 adet mk29 sea sparrow füze lançeri
    -baş kısmında 1 adet mk 16 füze lançeri (modernizasyondan sonra sökülerek, mk 41 dikey atımlı füze lançeri yerleştirilmiş ve 61 adet tomahawk füzesi ile teçhiz edilmiştir.)
    -2 adet dörtlü harpoon füze lançeri

    helikopter:
    -2 adet sea hawk (asw maksatlı)
hesabın var mı? giriş yap