• keyifle izlenecek bir çağan ırmak filmidir.

    --- spoiler ---

    genel kanının aksine babam ve oğlum ile alakası yok konunun. mübadele, darbe, göçmenlerin ait olamama sorununa değinilmiş.
    ama bana kalırsa biraz yüzeysel dokunuşlar hakim. hani her şeyden parça parça vermiş ırmak, derin irdelememiş.
    haliyle biraz havada kalmış bazı şeyler. örneğin dedenin intiharının altında yatan sebebi çok kuvvetli aktaramamışlar. ya da çocukların göçmen komşularının evlerini taşladığı sahne bana göre filmin en sert ve vurucu sahnelerinden olmasına rağmen, o da yüzeysel işlenmiş. altında yatan sebepler, sonrasında ne olduğu biraz flu.

    yine de çağan ırmak sinemasını çok seviyorum ben. hüznünü çok seviyorum. resmettiği sımsıcak aile portreleri içimi ısıtıyor. seçtiği mekanlar, perspektifi çok hoşuma gidiyor.

    ve elbette çetin tekindor. nasıl bir oyunculuktur bu ki, oynadığı her rolü 2. bir deri gibi giyiyor üzerine.
    hani sadece kameraya baksa bir filmde, ben yine gider izlerim. öylesine hayranım o'na.

    çok dile getirilen "ağlatır mı ?" sorusuna gelince; film ağlatmak için ısırmıyor. acıyı abartmamışlar hiçbir sahnede. tamamen filmin sana hissettirdikleriyle alakalı o duyguya girebilmek.
    benim yer yer gözlerim yaşardı. çünkü benim aile geçmişime yakın bir hikayeydi. dokundu.
    ama beraber izlediğim arkadaşım çok etkilenmedi.

    --- spoiler ---

    sözün özü, izleyeni pişman etmez sanıyorum.
  • bazı bölümleri memleketimde çekilmesinden dolayı -filmdeki belediye binası söke ilçe kütüphanesidir mesela- beni kendisine daha da çeken filmdir. hele ki geçmişinde hem girit hem de selanikten göç bulunan ben için çok çok anlamlı filmdir. ellerine sağlık çağan ırmak.

    --- spoiler ---
    sanki mehmet daha güçlü bir karakterdir, böyle intihar etmesi bana çok uygun gelmedi. gerçekse orasını bilemem tabi.
    --- spoiler ---

    edit: geçmişinde derken göç eden ben değilim atalarım, yoksa ben doğma büyüme egeliyim. türküz biz*
  • samimi oldugu icin anlatmak istediklerini direk kana karistirarak vermis bir filmdir.
    mubadele surecini biraz daha detayli bekliyordum aslinda ama aldigim keyife etki etmedi bu durum.
  • oyuncularıyla,oyunculuklarıyla keyifli bir film.

    --- spoiler ---

    çocuukkk

    limonata ister misin?

    --- spoiler ---
  • dudakta sürekli bir tebessümle izlenen çok güzel, çok içten ve çok bizden bir film.

    --- spoiler ---

    ozan'ın sırasına oturup karnesini incelediği sahnede bir ayrıntı dikkatimi çekti. arkadaşlarıyla uyumu kısmında yazılı olan pekiyi notuna ozan'ın dokunduğu an sanki yazının mürekkebi dağıldı. sanki karne o an yazılmış gibi geldi bana. keşke daha dikkat edilseydi.

    --- spoiler ---
  • anneannemin de bulgaristan'dan gelmesinden ötürü ben çok etkilemiş olan çağan ırmak filmi. ege'yi öyle şiirsel anlatır ki, egeli olduğunuzu iliklerinize kadar hissettirir, tası tarağı toplayıp girit'e gidesi gelir insanın. çetin tekindor oyunculuğunun son noktasındadır bu arada. çağan ırmak'ın belki de en iyi filmi diyebilirim. kaçırılmamalı!
  • yer yer spoiler içermektedir.

    sanırım geçmişimde bir göç olayı olmadığı için duygulanmakta ve anlamakta zorluk çektim.
    belki de çağan ırmak'tan yeni bir projeyi öylesine sabırsızlıkla, öylesine büyük hevesle beklediğim için tatmin olamamışımdır.
    şimdi bana filmden ne anladın diye sorarsanız " 10 yaşında haylaz bir ilkokul öğrencisinin yaz tatilinde başından geçenler" şeklinde cevap verebilirim. çünkü anladıklarım bunun ötesinde değil. anlamadıklarımdan ise daha sonra bahsedeceğim.

    izlerken "keşke dizi olarak çekilseymiş" demeden kendimi alamadım. çünkü harika detaylar sunmuş bize çağan ırmak. ama bunları 2 saate sığdırmaya çalıştığı için tuhaf bir kopukluk olmuş konu ile detaylar arasında. ihtilal dönemini araya sıkıştırmasına hiç şaşırmadım. ama keşke şaşırtsaydı beni. çok gereksiz bir sahneydi.
    sahne geçişlerinde de sorun vardı sanki. film arasına kadar her siyah boşlukta "aha ara" diye ayağa kalktım. bence film komple göç olayını anlatmalıydı. ne bileyim, böyle belgesel tadında bir şey olmalıydı. çünkü filmin en çok vuran sahnesi gemi bekleme anı ve gemide ki çığlıktı. sonrası benim için daha öncede dediğim gibi bir çocuğun yaz tatili anılarından ibaretti. mehmet bey efendinin ölümü ise saçmalıkta son noktaydı. damadının belediyedeki işinden kovulması dışında hiçbir dertleri olmayan, her gece çilingir sofrası kurup gününü gün eden bir ailenin reisinin "bu dünya yaşanmaz hale geldi, insanlar kötü, öleyim de kurtulayım" diyerek kendini egenin sularına gömmesi bana samimiyetsiz geldi. ki bilirim o yaşlarda canın ne kadar kıymetli olduğunu, insanın yaşama nasıl sıkı sıkı bağlı kalmak için çırpındığını.

    bize çemberimde gül oya gibi bir başyapıtı armağan eden çağan ırmak'ı sırf sinemaya küstürmemek ve çetin tekindor'un tek başına sergilediği oyunculuk resitalini seyretmek için mutlaka izlenmesi gereken bir film...
  • --- spoiler ---

    benim dedem de selanik göçmeniydi. tip olarak da çetin tekindor'u andırıyordu zaten. tavırları olarak da filmdeki dedenin aynıydı. benim adım da ozan. bütün bunlar birleşince güzel bi' filmden ziyade dedemi seyreder gibi seyrettim filmi. ve onu çok özlediğimi bir kez daha farkettim. tek sevindiğim nokta dedem ölümünden 3 ay önce göç ettikleri köyü buldu oraları gezdi. köy kahvesinde oturmasının videosu var birebir filmdeki ozan'ın oraya gidişi gibi. "otur kahve iç türk yunan dosttur bütün hepsi politika" vs. hepsi dedemin vefatından 3 ay önce çektiği videoda mevcut.

    --- spoiler ---
  • babam ve oğlumdan kelli hafif bir kıl kapmışlığım var çağan ırmak'a. bunun sebebi duygusal yaklaşımı, ajitasyon kapasitesi filandı. bu film biraz daha samimi olmuş, bir kaç engel dışında hikaye akıp gidiyor. ama filmi benim için daha anlamlı kılan; yanımda oturup girit sahnelerinde ağlayan anlamım. çünkü o da 89'da bulgaristandan göçtüklerinde benzer sıkıntıları yaşamış, hayal meyal hatıralarıyla ıslatmıştı yanaklarını. hatta aynı cümleyi kurdu; "orada müslüman, burada gavur". işte o zaman benim için çok da anlam ifade etmeyen çağan ırmak bakışı biraz daha dokunaklı olmayı başarmış, hatta kendini aşmıştı. ama sanırım yine yanımda oturan hatundan sebep. ulan karı milleti işte schindler'in listesi gibi anlatabilsin yoksa koyversin derkene bunu da beğendik *.
  • tarihi sahneleri izlerken bu kadar gercekci cekilebildigi icin bile izlemeye deger bir filmdir.

    mubadele sonrasi yapilan goc anlatilirken dogudan yapilan gocten de bahsedilmesi enfes olmus. goc bizim ayrilmaz bir parcamiz aslinda. orta asya'dan goc ederek gelmisiz bu topraklara ama surekli bir yerlere goc ettirilmisiz. filmi izlerken zulfu livaneli'nin serenad kitabindan bir cumle geldi aklima:

    -her evin kimbilir ne degisik hikayeleri vardir.

    ozan'in evinin hikayesini izletiyor cagan irmak bu filmde.dogulu olan benim evimin hikayesinden pek te farkli olmayan.ozan'in dedesi feribot ile benim dedem tren ile goc ettirilmis topraklarindan.

    birbirinden farkli olmayan duygu ve dusunceler ile,

    bize kalan siyah-beyaz 2-3 resim simdi.
hesabın var mı? giriş yap