• dirlik düzenlik üç kadından oluşan bir ailenin hikâyesini anlatıyor.

    vizyon tarihi: 6 mayıs 2022
    yapımcı: özminimalist film
    türkiye dağıtım: başka sinema
    tür: dram
    yapım yılı: 2020
    süre: 97 dakika
    ülke: türkiye

    filmin konusu:

    “bu üç kadın sevgi ve nefret arasında sürekli gidip gelen bir ilişki yaşamaktadır.

    dudu ile vildan'ın bir tarafta, hicran'ın başka bir tarafta sürdürdüğü; güzellik-çirkinlik, evlilik-bekarlık, para-parasızlık, sağlık-hastalık cephelerindeki bu savaş, anne dudu'ya gelen evlilik teklifiyle artık kazananın ve kaybedenin olmadığı bir noktaya gelir.”

    yönetmen: nesimi yetik
    oyuncular: dudu yetik, asiye dinçsoy, betül esener
    senaryo: betül esener, nesimi yetik
    görüntü yönetmeni: vedat özdemir
    kurgu: betül esener

    vizyon tarihi: 6 mayıs 2022

    filmin fragmanını buradan izlemek mümkün.
  • 2022 yılında vizyona girecek nesimi yetik filmi

    (bkz: nesimi yetik)
    bu ismi bir kenara kaydettim, çünkü son zamanlarda "acaba bir sonraki projesi nasıl olur" diye merak sardığım yönetmen çıkmıyordu.
    sinemamızın en önemli eksiklerinden biri bu; bir sonraki film için izleyicide merak uyandırmak..
    ve nesimi'nin bir sonraki projesi için içim kıpır kıpır.
  • salonda tek başına izledim bu filmi ama maalesef büyük bir olmamışlık var filmde. asiye dinçsoy biraz fazla büyük oynamış, diğer oyuncular ise zaten yönetmenin eşi ve annesi. evet hicran odaklı bir film, evet asiye dinçsoy seçimi hiç de yanlış değil. ama o kadar yalnız kalmış ki filmde hicran. karakter olarak da performans olarak da. sanki bir kurgu dışının içine kurgu karakter fırlamış gibi duruyor. hicran dışında herkes gerçek aslında. hicran ise filmin bel kemiği ama aslında. işte bu kurgu dışılığın içinde kurgudan bel bağlanma durumu beni aşırı rahatsız etti. bir de maalesef vildan karakteri ile vicdan karakterinin aynı anneden doğmuş olma ihtimalleri bana hiç ama hiç inandırıcı gelmedi. vildan'ın eğitimsiz olmasına rağmen alafranga konuşması, hicran'ın eğitimine rağmen alaturkalığı özellikle seçilmiş tamam ama ortada ciddi bir inandırıcılık problemi var. bunun en büyük nedeni ise vildan karakterinin yeterince oturmaması ne karakter ne de performans olarak. betül esener özellikle asiye dinçsoy'lu sahnelerde oldukça ezilmiş. karakter olarak da defolar barındırıyor vildan.

    çaba güzel. çekimler iyi. tempo da akıcı. ama senaryo için aynı şeyi söyleyemeyeceğim maalesef. özellikle karakterler fazla havada kalmış maalesef. sonundaki patlama gayet iyi ama o final de çok tekil kalmış. tırmanış yok. halbuki hicran'ın iç dünyasıyla daha çok baş başa kalmalıydı seyirci. özellikle sonlara doğru. yine de tüm bunlara rağmen filmi garip bir şekilde sevdim. iz bırakıyor olmamışlıklarına rağmen. bunu başarmış olması elbette ümit verici. çünkü eğer film bittiğinde aklınızda birkaç sahne, genel hava kalıyorsa o film o kadar da sandığınız kadar kötü değildir. kötü değil ama daha iyi olabilecekken bana göre bazı hatalar yüzünden ortalama bir işle sınırlı kalmış.
  • çok iyi olabilecekken farklı yönleriyle bu kadar aksayıp ziyan olmuş başka film izledim mi bilemiyorum.

    tamam sinopsis şahane. erkan tahhuşoğlu'nun koridor filmine bir kardeş geliyor diye düşünüyor insan. fakat oradaki mekan kullanımında ustalık ve hikaye anlatımında özgünlük burada yok. ne var peki? görüntü ve sanat yönetimi iyi. kimi sahnelerde de duyguyu iyi veriyor, hepsi bu. o da biraz formülize iş ya neyse...

    o kadar fazla çatışma oluşturmuş ki senarist hiçbirini işleyip derinleştirmeye vakit kalmamış. sözde tüm çatışmalar birbirine düğümleniyor peki ama toplam etki fısss olduktan sonra ne gerek var ki? sonuç dedikodu dinler gibi film - e bunun için dizi denilen nane çekiliyor sürekli... erkek yönetmenin kadın hikayesi çekmesi hoş tabii ama boşuna "bildiğin konuyu yaz" klişesi de tekrarlanmıyor demek ki... sadece göstererek seyirciyi karakterlerin duygu durumuna ikna edemediği için anlatarak gerekçelendirme yoluna gidilmiş sürekli. oyunculara kabahat bulamıyorum zira özellikle hesaplaşma sahnelerinde diyaloglar kötü.

    ayrıca filmin fena bir tempo ve ritim sorunu var. dizi kafasıyla yazılmış, festival filmi gibi çekilmiş, kurgu masasınaysa gişe filmi gibi kırp gitsin diye emanet edilmiş bir film.
  • (bkz: #129173568)

    vizyon tarihi: 6 mayıs 2022

    filmin fragmanını buradan izlemek mümkün.
  • mekanlara müdahale edilemediği için oyuncuların sürekli yakın plan kaydedildiği izlenimi veren 2022 yapımı film.

    40. istanbul film festivali 'ulusal yarışma' seçkisinde yer almıştı.
  • bir nesimi yetik filmi.

    o kadar kötü bir finali var ki, özenle kurduğu o güzelim "ne bir arada ne de ayrı olmak imkansız hiç sebepsiz" çatışmasını ziyan etmiş.

    --- spoiler ---

    evet ben toplam faydayı maksimize etmenin mümkün olmadığı bir optimizasyon problemi gibi kurulmuş üç kadının bir evdeki çatışmalarını çok sevdim, ama öyle kötü bağlayamamış ki bu meksika açmazını, artık neyi nasıl çözecekse, sadece tek kurşun sıkıldı.

    --- spoiler ---
  • yönetmen beyin, vildan'ın performansını sabote eden hicran'ın arkasındaki sandalyelerde kısa bir süre göründüğü film. ayrıca;

    (bkz: asiye dinçsoy)
hesabın var mı? giriş yap