• literatürde bruksizim olarak geçen, dişlerin öğütme işlemi haricinde fonksiyona girmesi olarak basitçe tanımlayabileceğimiz durumdur.
    (bkz: bruksizim)

    öncelikle kassal olarak başlayan rahatsızlıklar zamanla eklem yüzeyinde ve diskinde geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açar. etkilenen kas liflerinin üzerinde çeşitli tetik noktaları oluşturabildiği gibi bu bölgelerde farklı tipte ağrılar da oluşturabilir. kulak ağrısı, kulak çınlaması, baş ve boyun ağrıları vb

    tedavisinde kas gevşeticiler, fizik tedavi desteği ve hastanın bilinçlendirilmesi etkili olmuyor veya olmayacağı düşünülüyor ise mutlaka sert bir gece plağı uygulanmalıdır.
    (bkz: splint)
    botoks, lazer ve ozon uygulamaları ile desteklenebilir.
    bu süreçte bütün parafonksiyonel alışkanlıklar engellenir. en bilinenleri tırnak yeme, kalem ısırma, sakız çiğnemedir. bunların yanı sıra ön dişleri kullanarak kesme/koparma işlemi de engellenmelidir. mesela hamburgeri ısırarak yememek veya çekirdek çitlememek gibi. yumuşak gıdalar ile beslenme önerilir. esnerken ağzı çok açmamak için alttan desteklemek veya başı öne eğmek, mümkünse sırt üstü yatmak, eklemin üzerine yatmamak veya çalışırken elimizle alt çenemize baskı yapmamak gerekir.
  • diş hekimimin verdiği bir plak sayesinde geçici bir çözüm bulduğum ağrılı eylem. bazen bilerek yapıyorum ve o yaptığım baskı hoşuma gidiyor. sebebi tamamen psikolojik.
  • tellerimi kıtır kıtır kırmama sebebiyet veren hastalık. tellerden önce plağım vardı şimdi de yükselticim var arkada. ama yine sıktığımı deli gibi hissediyorum.

    kesin çözümü de yok işin kötüsü.
  • çaresi konuşmaktır. artık kendi kendinize mi olur, sevdicekle mi olur, psikologla mı olur orasını bilemem.
  • uyurken yaptığım iş :)
  • uyurken yapan insanların acil bir hekime danışması gereken durumdur.
  • yıllardır istemsizce yaptığım ama tedavi edilmesi gereken bir şey olduğunu otuzumdan sonra fark ettiğim olay.

    genelde bir şeye konsantre olduğumda gerçekleştiriyorum. mesela tv izlemek, kitap okumak ve uyku esnasında. kendime geldiğimde dişlerim birbirine geçmiş gibi oluyor. beraberinde vücudumu da kasmış oluyorum. bokum gibi bir durum.

    psikiyatriste gitmeye başladım. tamamen alakasız bir durum için. laf arasında bir durumdan bahsederken dişlerimi sıktığımı söyledim. adam hemen beni durdurdu ve bu noktaya geri döndürdü. önemli bir şeymiş. ilaç verdi. faydası oldu ama yüzde yirmi. hala hem dişlerimi hem kendimi sıkıyorum.
  • günlük yaşamın getirdiği stres sonucu ya da başka sebeplerden dişlerinize uyku halinde sıkıştırarak baskı yapma durumu.diş minesini zayıflatması ve çene kasların yorması da yaşam kalitesini düşüren komplikasyonlardandır.tedavisi ise plak taktırmak ne kadar gece takmak mide bulantısına sebebiyet verse de kullanılması şarttır.
  • stresten dolayı yapılması muhtemel eylem.

    içinde bulunduğum stresin haddi hesabı yok. bu yaşadığım diş sıkması durumu da bundan olsa gerek.
    dişlerin sızlıyor artık.
    o kadar çok sıkıyorum istemeden..

    sadece gün içerisinde de değil, uyurken de yapıyorum bunu.
hesabın var mı? giriş yap