• camii, şifahane ve mezar anıtından mütevellit; mihraba dik düzenlenmiş, beş nefli, mihrap önü kubbeli, kubbesi kuvvetli bir motif olarak dışarıdan da dikkat çeken, 16'sı orjinal, 25 kadar çeşitli tonoz ve kubbe ile örtü sistemi tamamlanmış, mengücüklü devri eseri olan yapının, sanat tarihçileri tarafından çeşitli adlarla nitelenmiş, taç kapılı, biri şifahane girişi olmak üzere, toplam dört girişi vardır:

    -doğu kapısı: selçuklu kapısı
    -kuzey kapısı: barok kapı
    -batı kapısı:tekstil kapı
    -şifahane kapısı: gotik kapı.

    divriği kale camii'ne bitişik bu camii, en önemli mengücüklü yapısı olarak kabul edilir.
  • unesco'nun 1985 yılında dünya miras listesine aldığı cami ve hastane.
  • unesco tarafından, cam fanus içerisine alınarak korunması teklif edilen muhteşem eser. mengücekliler devrinde ahlatlı mimar muğis oğlu hurrem şah tarafından inşa edilmiştir. cennet kapı olarak bilinen kuzey taç kapısı yapının genel muhteşemliğinden öte ayrıca büyüleyicidir.
  • cok iyi fotograflarla belgelenmis bir doğan kuban kitabi var kulliye ile ilgili. *
    "cennetin kapıları ; divriği ulucamisi ve şifahanesi'nde hürremşah'ın yontu sanati"
  • içerdiği binlerce motifin hiçbirinin birbirini tekrarlamadığı dünya harikası yapı.
    unesco'nun türkiye'de yüzlerce miras alanı olmasına rağmen 1985 yılında ilk korumaya aldığı eser. bu eserin önemini anlatacak daha doğru bir hamle olamazdı.

    barok ve gotik üslupların atası olma niteliğinde eşsiz bir şaheser. 4 tane monümental kapısını anlatmanın 4 saatten fazla sürebileceği, yapının tamamının bir gün boyunca bile anlatarak bitirilemeyeceği, sanat tarihçi birisi için yorumlama yapmanın en meşakatli ve zevkli olacağı komplike bir başyapıttır.

    her bir milimetrekaresinde betimlemeler ve dönemin teknolojileri yüklü, gerçeküstü bir kompleks. islam âlimlerinin altın çağı ve islâm'ın zirve anlayışının en nadide eseridir belki de.

    özellikle kapısındaki gölge oyunları, zamanında döndürülebilen denge sütunları, güneş saati ve hoparlör taşı benim çok ilgimi çekmiştir. yerinde esaslıca inceleyebileceğim günü iple çekmekteyim.

    binlerce veya yüzlerce yıllık eserleri 1 ayda çöpe çeviren günümüz ultra ilerici harika rekonstrüksiyon ve türk işi renove çalışmalarına meze olmadan direnebildiği kadar direnir umarım.
hesabın var mı? giriş yap