• prof. dr. doğan özlem yüksek öğrenimini ve doktorasını istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü’nde yaptı. 1980 yılından 2000 yılına kadar ege üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü. 2001 yılından bu yana muğla üniversitesi’nde görev yapmaktadır.

    felsefede ilgi alanları : hermeneutik, tarih felsefesi, kültür felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, w. dilthey, kant ve m. weber.
    felsefenin birçok alanlarında çok sayıda yetkin çalışmaları bulunan prof. dr. doğan özlem’in bazı telif ve çeviri kitapları :

    * metinlerle hermeneutik (yorum bilgisi dersleri)
    * bilim felsefesi
    * ahlak felsefesi
    * felsefe ve doğa bilimleri
    * bilim, tarih, yorum
    * kültür bilimleri ve kültür felsefesi
    * siyaset, bilim ve tarih bilinci
    * tarih felsefesi
    * kavramlar ve tarihleri i
    * max weber’de bilim ve sosyoloji
    * kant’ın yaşamı ve öğretisi
    * mantık
    * felsefe yazıları
    * heidegger üzerine iki yazı
    * günümüzde felsefe disiplinleri
    * tarihselcilik sorunu
    * bilim kavramına giriş
    * hermeneutik ve tin bilimleri
    * heidegger bir filozof, bir akım
    * georg simmel, yaşamı, sosyolojisi, felsefesi
    * hemeneutik (yorum bilgisi) üzerine yazılar
    *tekniğe ilişkin soruşturma
  • kendisi için hazırlanmış bir armağan da mevcuttur. yanılmıyorsam kabalcı yayınlarından çıkmıştır.
  • özellikle modern alman felsefesi (kant, heidegger, gadamer, habermas...) ve felsefe disiplinleri ile ilgili olarak yaptığı çeviri ve yazı çalışmalarıyla türk felsefe dünyasına, bir çok başka akademisyenin yapamadığı katkıyı yapmıştır.
  • türkiye'de hermeneutik denince akla gelen ilk isimdir. bilimadamı olabilmek için verdiği mücadele, senaryo gibidir. amelilikten muhasebeciliğe; türkiye'den almanyaya uzanan bir mücadeledir hayatı. takdir ettiğimiz, örnek aldığımız bir zat-ı muhteremdir. kendisi ile tanışmak üzere bir bahane planlamaktayız.
  • türkiye'nin hermeneutik konusundaki otoritesidir (hüsamettin arslan'ı tenzih ederim) tülin bumin'le birlikte bilgi üniversitesine geçtiği dedikodularını duyduk. ne diyeceğimi bilemiyorum...(hakkaten bilmiyorum, ima yok)

    edit: fakemiş. kendisi yeditepe'de ders vermekteymiş. sandığımdan da akıllıymış...
  • "bilim tarih yorum" adlı kitabında, bilginin tarihsel, dönemsel olduğunu söyleyen, bilginin zamanla değiştiğini ve bunun içine dini bilgilerin de girdiğini savunan düşünce adamı.
  • sonunda bir felsefe kitabını başından sonuna anlayabilmemi sağladığı için* kendisine minnetar olduğum yazar. iyi ki düşünmüş, iyi ki yazmış. memlekette insanla uğraşan herkesin okuması gereken kitabı için (bkz: tarih felsefesi)
  • kitaplarını düşünmeyi sevenlerin mutlaka okuması gereken değerli felsefecidir.
hesabın var mı? giriş yap