• (bkz: istikrar), şimdi söyleyin bakalım, tamam mı devam mı?
  • bu soruyu en azından kısmen cevaplayan mahfi eğilmez yazısı için buradan yakabilirsiniz.
  • yatırımcı mal mı parasını boş boş bizim ülkede tutsun. istediği gibi kazanamayan parasını ufak ufak çekiyor. dövizle borçlanma artiyor. doların artışını gören ufak ufak dolar alıyor. oyun falan oynandığı yok yani. her şey ufak ufak birbirini tetikliyor.
  • adam “24 haziran’dan sonra bu tcmb’yi bile bulamayacaksınız, herşey benim iki dilimin ucunda olacak” diye londra’da yatırımcıların suratına söyledi. adamlar da “bunun ipiyle kuyuya inilmez” deyip mal boşaltıyor, yapacak bişey yok.
  • “faiz sebeptir, enflasyon neticedir , faiz düşerse enflasyon da düşer” söylevi ve hatta fiilinin seçim öncesinde başvurulan bir metod olduğunu, geçici olduğunu, seçim sonrasında para sıkılaşmasana gidilerek dizginleyeceğini düşünen yabancı yatırımcı, ingiltere’de bunun böyle olmadığını, bunun seçim söylevi değil ciddi ciddi inanç olduğunu, aynen uygulanacağını gördü.

    kaçış başladı. hem tl’den hem tr’den.
  • şu yorumlara bak sözde bilgi sözlüğü. ama neredeyse bir kaç yorum harici bilgiye dair hiçbir şey yok. helal la size.
  • şunu da hep akılda tutmak gerekir: dolar her 10 kuruş yükseldiğinde bir sonraki 10 kuruş yükselmesi görece daha kolay olacaktır. çünkü tl değersizleştikçe 10 kuruş da haliyle daha değersiz bir miktar olur.

    daha net bir örnekle açıklayalım:

    dolar 2 tl iken, tl dolar karşısında bir ayda yüzde 10 değer kaybetti diyelim. bu durumda dolar 20 kuruş artıp 2,20 tl olacaktır. aynı değer kaybı dolar 5 lira iken gerçekleşirse, dolar bu kez 50 kuruş artıp 5,50 tl olacaktır. bu yüzden doların 5 liradan 8 liraya yükselmesi, 2 liradan 5 liraya yükselmesinden görece daha kolaydır ve daha çabuk gerçekleşebilir. bu durumun en kötü yanı ise matematik ve finansal okur yazarlığı olmayan halkın döviz bu şekilde değer kazandıkça kendi parasına olan güvenini iyice kaybetmesi ihtimalidir. bu da bizi tam bir kısır döngüye sokabilir. tl değer kaybettikçe doların rakamsal(nominal değer) olarak artışı hızlanır, bu artış hızlandıkça da tl'ye olan güven azalır. tl'ye güven azaldıkça, doların nominal değeri daha da hızlı artar v.s. v.s..

    bu yüzden tl'deki değer kaybının bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor.
  • recep tayyip erdoğan adlı eski bir iett personeli.

    milyarlarca dolarlık fonları yöneten, ekonomiyi yalayıp yutmuş adamlarla toplantı yapıp, jöleli aklıyla “faiz enflasyonun sebebidir, o yüzden faizi indireceğiz” dedi lan adam. ciddi ciddi dedi bunu. ekonominin e’sinden anlamayan bir tek adam, para birimi hızla değer kaybederken faiz indireceğini söylüyor, hem de baskı yoluyla. şimdi sen o fonların yerinde olsan ne yaparsın?

    not; bugün gece saatlerinde yapılan işlemlerde daha çok insider trading kokusu var, birileri henüz kimsenin duymadığı bir haber almış gibi.
hesabın var mı? giriş yap