• evet şimdi 0.5 tl demek biraz yanlış olur.
    500.000 tl dersek sıfırladı geri koyup daha mantıklı olur.
    enflasyonun maşallahı vardı.
    canavardı kendisi o zaman. ama toplum o kadar alışıktı ki kendisine, herkes bolluk içindeydi. iş yapan para kazanıyor sadece kritik develüasyon dönemlerinde bir sallantı yaşanır, 2 ay sonra hayat kendi rutininde devam ederdi.
    geçim sıkıntısı elbette vardı, ama insanlar çok daha mutluydu.
    çünkü elde ettiği evin, arabanın bir değeri vardı.
    şimdiki gibi krediler havalarda uçmazdı. olmayan parayla almazdı insanlar.
    zaten borç devletin omzundaydı. devletin tutarsız harcamaları zora sokuyor, insanlar kızardı müsrifliğe.
    derken hiçbir hazırlık yapılmadan (üretim ekonomisi için gerekli yatırım) enflasyon ile mücadele başladı.
    devlet borç yükünden kurtulmak için hızlı bir özelleştirme ve yap işlet devret formülünü devreye soktu.
    zaten kapasitesi geniş olmayan özel sektör yıllar içinde kredi batağına saplandı.
    öz sermayesi her zaman yetersiz olan türk piyasası ucuz kredi sağlayan 21.yy başından beri dünyada gezen ucuz paranın da çekilmesi ile birlikte iflas ve batak sürecine girdi.
    ucuz para bulamayınca maliyetler artmaya bunu fiyatlara yansıtmaya başlayınca da enflasyon isimli canavar yavaş yavaş toprak altından çıkmaya başladı.
    halkın da artık cebinde doğru düzgün parası kalmadığından, pazardaki fiyatlar bile dövizle yarışır hale geldi.
    işin sonucu 0.5 tl değil 500.000 tl idi o zaman 1 dolar.
    fakat şimdinin 4.7 tllik pariteden çok daha mutlu idi insanlar.
    ayrıca silinen 6 sıfırın 1 tanesinin geri gelmesine de az kaldı.
  • 2000 li yıllar asgari ücretin dolar karşılığı 97 dolardır. yazarın sıfırları atılmış tl dolar karşılığı olarak yanlış yaptığı hesaptır. biri de bu parayı biriktirip ev alınıyordu falan demiş ne içtiniz olum. 2000 li yıllarda kuş uçmaz kervan geçmez kurtköy’de daireler 30 milyar lira kadıköyde kiralar 500 milyon lira idi.
    2000 yılında zeytinburnu ev fiyatları

    edit: link
  • 90'lar ve 2000'li yılların başı orta direk dediğimiz memur ailelelerinin gayrımenkul yatırımı yapabildiği son yıllar olarak kayda geçti.
    hatta ve hatta özel sektörde global firmalarda çalışan tüm üniversite mezunlarının kazanım ve yatırım açısından altın çağını yaşadığı yıllar oldu.
    2006-2007 senesinden itibaren bu durum çok keskin bir trend halinde dibe vurdu ve günümüzde orta direk ile yoksul arasındaki makas iyice daralırken, mültimilyarder kısmın elindeki kapital maksimum seviyeye ulaştı.
    yani anlayacağın güzel kardeşim hiçbir şey içmedik zaten içemiyoruz amk! ama 90'lı yıllarda içmek şimdiki gibi bir lüks değil aksine bakkaldan ekmek almak gibi günlük baz bir ihtiyaçtı...
  • benim hiç görmediğim yıllardır.
  • evet dolar hic bir zaman 0.5 lira olmadi. arada 6 sifir atildi, 500000 lira 50 kurusu karsilik geldi safsatalarini gecin. iki tarafin da biribirine laf sokmak icin ayni argumanlari kullanmasidir.

    ancak, tl'nin asiri degerli oldugu 2003-2013 arasi donem vardir. turkiye'de bu donem icerisinde surekli olarak az veya cok bir enflasyon vardi, fakat dolar kuru neredeyse sabit kaldi. tl cinsinden gelirler artarken, doviz sabit kaldigindan herkes daha fazla doviz kazanir oldu, kimse dolara euroya bakmaz oldu. bu nedenle turk halki bu donemde asiri zenginlesti. avrupa caddeleri turk turistlerle doldu tasti. insan hafsalasinin sinirlarinin otesinde gorgusuzlukler bu 10 yilda yasandi. iste bu donem, psikolojik olarak ve satinalma gucu olarak 1 dolarin 50 kurus oldugu donemdi.

    artik o donemler geride kaldi. evet asgari ucret 97 dolar olmayacak ama 400 dolar da olmayacak. 200-250 dolar arasi bir yere gelip oturacak. diger ucretlerde buna bagli olarak dusecek.
  • dolar o kadar değildi ayrıca ekonomik verileri bir bütün olarak inceleyemeyen bir yaşam formuna laf anlatmak ile uğraşmayacağım.
    2000 yılı ile hatırladığım mersinde 15-16 bin liraya ev alınabiliyordu. şimdi aynı evleri 350-400 bin tl'den aşağı bulamazsın...
hesabın var mı? giriş yap