• sıradışı bir tespit. bunu söyleyen herhangi biri olsa aldırış etmem. ancak bunu söyleyen sözcü gazetesinde yazan duayen ekonomi uzmanı ege cansen olunca iş değişiyor.

    üstadımız türkiye ekonomisindeki en büyük yapısal sorunun ucuz döviz ve değerli türk lirası olduğunu söylerken, bunu talep edenin ise rant spekülatörü inşaat lobisi olduğunu belirtmekten kaçınmıyor.

    ucuz döviz yüzünden türkiye'nin ithalat bağımlısı haline geldiğini, ülkesinde üretebileceği basit metaları bile çin'den ithal ettiğini belirtiyor.

    çin ise kendi parası yuanı ısrarla dolar ve euro karşısında değersiz tutmak için uğraşıyor. çünkü çin mucizesi inşaata değil ihracata dayalı olarak ortaya çıktı.

    ayrıntılar burada :

    https://www.sozcu.com.tr/…ca-boyle-buyurdu-5271765/
  • zaten dolar düşse de halka yansıyan bir şey yoktur. yüksek dolar kuru olduğunda a'dan z'ye her ürüne zam yapıldı. dolar şimdi düştü, peki bu yapılan zamların hangisi geri alındı? hiç biri. yani söz konusu yüksek fiyatlar artık kemikleşti.

    demem o ki, doların düşmesi halkı ilgilendirmiyor. ama çıkıyorsa, işte o zaman sıçtık.
  • abd doların bizim gibi ülkelerde çok fazla yükselmesini istemez. yoksa apple satamaz.
  • bu geyik de yeni çıktı. sözümona ekonomistler, dolar üç gün azıcık düşse "doların çok düşmesi iyi değil" deyip halkın aklıyla dalga geçiyorlar. her şeyini kendin üreten ve kendi kendine yeten bir ülke misin ki, para biriminin azıcık değerlenmesi seni rahatsız ediyor? dolar yükseldiği zaman millete geçirilen zamların farkını sen kendi cebinden mi vereceksin?
  • kötü olan ve ekonomiyi en fazla sıkıntıya sokan şey kurlardaki dalgalanmadır. olaya dalgalanma boyutundan bakarsak, kurun düştüğü ya da yükseldiği seviyeden ziyade bu seviyelerde ne kadar kalacağı önemli hale geliyor. türkiye'de halen kurların oynak olduğu ve hala bir şeylerin oturmadığı, oynaklığın devam ettiği algısı oluşuyor haklı olarak.

    şu anda kur seviyesi önceki yıllara göre yine yüksek ama örneğin geçen yıla göre düşük düzeylerde. oynak bir kur yerine yüksek ama stabil bir kur ekonominin toparlanması için daha yararlıdır.

    ancak türkiye için başka bir tehlike daha var. bu ülke uzun süredir ithalata bağımı hale geldi. eğer yüksek kurlardan dolayı iç dinamikler harekete geçip üretime başlıyorsa bir umudumuz olabilirdi. ama türkiye'de reel sektör çok hasar gördü ve ciddi bir güven bunalımı var. bu ortamda yüksek kur bizi üretim ülkesi yapmaz, sadece bir ortadoğu ülkesine dönüştüğümüz gerçeğiyle yüzleştirir.

    artık arabalar, tatiller, seyahatler, havayolu kullanımı, iyi telefonlar v.s. batıda hayat standardının olağan göstergeleri olan şeyler türkiye'de sadece mutlu bir azınlığın elinde.
  • akplilerin argumanı. dış güçler bize düşman oldukları için dolar yüksek. chp gelince dolar düşüyorsa bu dış güçlerle dost olduklarını gösterir.
    bkzindi
  • ekonomi ihtisasım yok fakat doların ani düşüşünün biraz ticaret bilgisi ile en azından şöyle bir handikapa yol acabileceğini bildiğimden haklı bulduğum önerme.

    özellikle ithalat kısmında, distribütörler (yani ürünleri ülkeye ithal edip dağıtımını üstlenen yerli firmalar) ürünleri ya da hammaddeleri doğal olarak dolar ya da euro üzerinden alıyorlar ve bunlar gayet büyük miktarlarda, yüklü siparişler oluyor.

    bu noktada, atıyorum dolar 6tl iken yüklü alımlar yapmış firmalar, stoklarını eritmeden dolarda ani bir düşüş olduğunda çok büyük zarar göreceklerinden, döviz tekrar artana kadar stoklarını tutmak istiyorlar ya da çok büyük zararlara piyasaya dağıtıyorlar.

    ayrıca döviz kuru çok dalgalıyken, aynı geçen sene olduğu gibi, bu tip firmalar ithalat yapmaya çekiniyor ve sınırlı sayıda ürün ithal edebiliyor.

    dövizin düşmesi ya da artmasından çok, ekonomiye zarar veren, dövizin ani ve yüksek artışı ve azalışları.

    bu noktada ege cansenin söylediği gayet mantıklı.
  • enflasyon ile yaklaşık oranlarda artan doların tadına doyum olmaz.
  • üstteki yorumlara bakınca sosyal medyanın nasıl bir yer olduğu anlaşılıyor. adamın karşısına geçse konuşamayacak kişiler burada tek cümleyle olmaz diyor.
    ülkemizde kur çok düşük olduğu için üretimden çok ihtalata yöneldik. dışardan daha uyguna almak varken neden üretelim!? pek çok uzmanın görüşü budur. kur yavsş yavaş yükselmeli tek sıkıntı enflasyon olmamalı aksi takdirde yine üretim maliyeti artar avantajlı olamazsın. neyimiz var diyenler, eğer ihracat avantajlı olursa herkes üretime yönelir avm açmaya değil.
  • ege cansen'in yazısını okumadım fakat muhtemelen kendisi de şartlara bağlı olarak bu değerlendirmesini yapmış olabilir. aksi halde doların düşmesi iyidir ya da doların düşmesi kötüdür şeklinde çıkarımlar tek başına doğru olmaz. döviz fiyatlarının sizin ekonominizin durumuna göre doğru olarak fiyatlanması dışında her durum kötüdür. eğer dolar yükselmesi gerekirken düşüyorsa ya da tam tersi düşmesi gerekirken artıyorsa müdahale veya manipülasyon vardır ve iyi bir şey değildir.
hesabın var mı? giriş yap