• fazlasi psikoza, sizofreniye neden oluyor. dopamin orani arttikca, beyin alakasiz durumlar arasinda iliski kurmaya ve gerceklikten kopmaya basliyor. anti-psikotik ilaclar dopamin seviyesini azaltmaya yonelik kullaniliyor. ayrica ozellikle esrar ve kokain de dopamin seviyesini artirarak hayal gormeye sebep oluyor. kalici etki de birakabiliyor. dopamin seviyesi hali hazirda yuksek olanlarin esrar kullanmasi sizofreni surecini hizlandirabiliyor.
  • muz, balık, fındık, fıstık gibi besinleri tüketmekle doğal yollardan arttırılabildiği söylenen hormon.

    bir de şu var tabi;

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25169663/

    bir de şunu ekleyelim

    yüksek dopamin= düşük prolaktin
    yüksek prolaktin= düşük testosteron

    bu eşitliklere dayanarak, dopamin seviyesinin artmasının dolaylı yollarla testosteronu da arttırdığını söyleyebiliriz.

    muz, balık, fındık, fıstık satıcılarına hayırlı işler.
  • maksimum seviyesine ödüle ulaşıldıgında degil, beklenti moduna geçmemizle ödülü almamız arasında çıkıyormuş bu meret. yani ödüle ulaşmak için harcadıgımız çaba süresince dopamin seviyesi artıyor ve eger ödül bizi çalışmaktan vazgeçirecek kadar uzakta degilse (dondurma yemek için bir ay beklemek bizi heyecanlandırmayabilir, ama bir saat boyunca ders çalışmak için makul bir hediyedir) maksimum seviyeye çıkıyor. çalışmayı bitirdigimiz zaman bu seviye düşüyor.

    işin ilginç yanı çalışmayı bitirdigimizde ödüle her zaman ulaşamıyorsak (köpeginiz fırlattıgınız oyuncagı geri getirdi, ama bisküvisini vermediniz) bir dahaki denemede dopamin seviyesi daha da artıyor.

    bunları kaynagından dinlemek isterseniz eger: http://www.youtube.com/…xrywdp9ii0&feature=youtu.be
  • bu bir nörotransmitterdir. sakinleştirici bir ilaç olarak kullanılan klorpromozin isimli ilacı kullanan şizofreni hastalarının halüsinasyonlarının azalması üzerine bu ilacın hastaların beyninde yapmış olabileceği değişimin ne olduğunu anlamak için yapılan tetkikler sonucunda beyinde dopamin adı verilen nörotransmitterin arttığını gözlemlemişlerdir. dopaminin artmasıyla mı kişi şizofren olur yoksa şizofren olduğu için mi dopamin artmıştır bu bilinmiyor. fakat şizofreni hastalığının sadece yaşantılar ve genetik sonucunda olmadığı, moleküler mekanizmasının da olduğu bir nörobiyolojik hastalık olduğu ortaya çıkmıştır.
  • esaret hormonu.
  • (bkz: bela)
  • kolyesi bile çıkmış olan hormon. sabah sabah ne desem bilemedim. şahsen hayat boyu adını duymak zorunda kaldığım ve nefret ettiğim bir şeyi kolye diye takamam. kırarım o dopamini!!111
  • orgazım beynin duygu bölümünde dopaminin ilgili bölümden geriçekilmesiyle ortaya çıkmaktaymış, ondan dolayı orgazımdan sonra cinsel istek kısa süreliğine azalmakta, böylece kısa süre başka konuları da düşünebiliyoruz , sonra tekrar toplaşıyor o bölgeye
  • pharmaton kullanımı sonucu kandaki seviyesi artan nörotransmitter.
  • beyinde 5 ayrı yolakta bulunan nörotransmitterdir.

    1.mezolimbik yolak: mezosefalondan limbik yapıya gider.duygu ve haz davranışında önemlidir.haz alınca dopamin artar.(mesela sigara içmek gibi.)
    2.mezokortikal yolak:mezosefalondan kortekse ulaşır.bilişsel işlevlerde,sağlıklı düşünme sürecinin oluşumunda ve sosyal davranışların oluşumunda önemlidir.
    3.nigrostriatal yolak:bazal gangliyonlar arasındaki yolaktır.motor davranışların koordinasyonunda önemlidir.(meşhur parkinson hastalığının sebebi bu yolakta dopaminin azalmasıdır.)
    4.tuberoinfundibular yolak:hipotalamustan hipofize gider.prolaktin salgılanmasıyla alakalıdır.dopamin çoksa prolaktin azdır.
    5.refinal yolak:hoca önemli değil boşverin dedi o yüzden bilmiyorum(:
hesabın var mı? giriş yap