• bu elementlerin insanların kişiliklerindeki etkisini ölçmeye görsel boyutta yardımcı olan bir diyagram hazırladım bugün (şu diyagramdan modifikasyon ile):

    http://i.imgur.com/wm4gaqt.png
    (nasıl kullanılacağını biraz gülünç anlatmış olabilirim)
  • (bkz: çar anasır)
  • çinli savaş filozof sun tzu'ya göre göre beş elementtir. bunlar su, ateş, ağaç, metal ve topraktır.
    (bkz: sun tzu)
  • fij'in hılt/@fij'de de söylediği üzre, ahlatın hıltın (4 unsur, 4 element) çoğulu olması, ne kadar olunursa o kadar ilginç ve şaşırtıcı.

    "empedokles, filozof, hekim, ozan, doğabilimci, fizikçi, gizemci, demokrat, devrimci, siyasal göçmen olmuş... sık sık ruhsal bunalımlara, melankolik krizlere girmiş. ve 60 yaşında intihar etmiştir. (...) empedokles, dünyanın toprak, su, ateş, hava ve de tüm bunları bir araya getiren sevgiden oluştuğunu söylemiştir." serol teber - melankoli normal bir anomali

    "yapabileceğim tek kıyaslama giriş bölümünde bahsedilen üç kural olacaktır. bu üç kurala göre dört unsur birbirine dönüştürülür ya da özün özünde birleştirilir:
    1. kural : toprak suya
    2. kural: su havaya
    3. kural: hava ateşe." carl gustav jung - rüyalar

    (ilk giri tarihi: 14.1.2018)

    (bkz: dört element sembolizması)
    (bkz: ahlat-ı erbaa)
    (bkz: beş element)
  • doğayı ve evreni algılayış biçimimiz. ufkumuzu şimdilik bildiğimiz ana elementler çevresinde bina etmişiz. pekala evrene anlamamızda bundan ibaret. yaşamsal formlar için gerekli olan materyaller 4’ü olabileceği aksi olanların gereksiz olduğu yönünde teorilerimiz var. mars da yaşayabilmek için su gerek. kolonizasyon için toprak gerek vs gibi dünyevi gereklilikleri harici yaşamsal izlerin olduğu yerelere endeksliyoruz.
    peki düşündüğümüz gibi değilse!!!
  • yoğun olandan seyrek olana sıralayacak olursak; toprak, su, hava ve ateş olarak bilinir dört element. günümüzde bu dört element, geçmişte yaşayan insanların felsefelerinde önemli bir yer tutan, her şeyin bu dört elementten oluştuğunu düşündükleri şekilde yer eder. oysa bu dört element bildiğimiz haliyle toprak su hava ve ateş demek değildir. her biri farklı bir ilkeyi temsilen seçilen sembollerdir.

    ne toprak ne su ne hava nede ateş esasında bir element değildir. toprak su ve hava elementlerden oluşur ancak ateş bazı elementlerin kimyasal reaksiyonu sonucunda oluşur.

    toprağın sembolik olarak temsil ettiği şey maddedir. atomlardan bileşiklere bütün maddeler toprak ilkesiyle sembolize edilir. böylece hava ve su da maddelerden oluştuğu için topraktandır ateş için ise ayrıca konuşacağız.

    suyun sembolik olarak temsil ettiği ilke akışkanlıktır. bu ilke toprak ve hava içinde geçerlidir. bütün maddeler akışkandır yani sabit durmaz bir şekilde fiziki koşulların etkisiyle yer değiştirir. bu değişimin maddelerin yoğunluğuna göre dereceleri vardır. daha az akışkan olan toprak, daha sonra su ve daha sonra havadır fakat gözle görülebilen en net akışkanlık ilkesi suda gözlemlenir. bu ilke her şeyin bir akış içerisinde olduğunu öğretir, atomlardan gezegenlere galaksilere her şey bir akış içerisindedir.

    havanın sembolik olarak temsil ettiği ilke kutupluluk ilkesidir. akış içinde olan her madde bir kutuptan ötekine doğru hareket eder. rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru hareket eder, bunun gibi akış içinde olan her madde belli kutuplar arasında bir yörünge takip eder. hava taşıyıcıdır zıt kutupların uyguladığı kuvvetleri temsil eder. yer çekimi ve medcezirde buna bir örnektir.

    ateşin sembolik olarak temsil ettiği ilke madde enerji - enerji madde dönüşümüdür. bu ilke hem maddenin ortaya çıkmasını hemde enerjiye dönüşüp maddi özellikkerini kaybetmesini öğretir. ateş iki türlü enerjiyi açığa çıkarır ısı ve ışık biri yakıcıyken öteki aydınlatır. ateş diğer üç ilke olmadan gerçekleşemez diğer üç ilkenin ise ateşe ihtiyacı çok azdır. fakat belli bir yörüngede akıp giden her madde ateşin etrafında döner.

    5. bir element olduğu düşünülen ether bu yazının konusu değildir.

    bu sembolizma simyanın en temel öğretisidir.
  • insanlar, çağlar boyu hava, su, toprak ve ateşin evrendeki her şeyin özü olduğuna inanmış ve bunlara dört element/dört unsur/anasır-ı erbaa demiş…

    ayrıca, insanda olan kan safra, sevda ve balgama ahlat-ı erbaa, kuzey, güney, doğu ve batıya cihat-ı erbaa, sağ, sol, ön, arkaya etraf-ı erbaa, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kışa da fusul-i erbaa denmiş.

    türk mitolojisine gelince,

    her ne kadar bazı araştırmacılar, dört elementin karşılığı olarak; od/ateş tanrı'yı; hava ruhu; su yaşamı; yer/toprak bedeni sembolize ederdi deseler de işin aslı, türk mitolojisinde beş element vardı. bunlar; su, ateş, ağaç, toprak ve madendi. (evet, türk destanlarında en çok karşımıza çıkan motifler) ve türkler bunları gökyüzündeki yıldızlarla ve gezegenlerle ilişkilendirirlerdi. bunlar arasında hava olmamasının nedenini de göğün/tengri’nin her şeyin yaratıcısı konumunda olmasıyla açıklayabiliriz ki dört element içinde en ruhani olan da havadır.

    emel esin’e göre türklerde, choulardan beri var olduğunu bildiğimiz universalist kozmolojik düşünceye göre, kainatın başlıca iki ilkesi gök ve yer/yer sub idi. dikotomi de denilen bu sistemde iki ilke birbiriyle kaynaşarak ateş, ağaç, su, yer ve maden’den ibaret beş unsuru meydana getiriyor ve bu beş unsur da, birbiri ile yine birleşerek, kainatın bütün varlık tezahürlerini vücuda getiriyorlardı.

    türklerde kainatın merkezi kendi orduları yani hükümdarlık merkezleriydi. bu ordu dört yönün ortası olmakla birlikte demir kazık’ın da tam altıydı. bu merkezin unsuru toprak, gezegeni zuhal/satürn, rengi sarı veya yağızdı.

    (bkz: türk mitolojisinde toprak/@ay hatun)

    kuzeyin unsuru su, yönü, yeraltında olduğu düşünülen su uçurumu ve alt yön; mevsimi kış; saati gece yarısı; rengi karaydı. hiung-nu/türkler, 'kuzeyli' diye adlandırılmaları nedeniyle kuzey yönüne saygı gösteriyorlardı.

    (bkz: türk mitolojisinde su/@ay hatun)

    ağaç unsurunun yönü gün doğusu, mevsimi bahar, saati sabah, rengi gök, göksel cisimleri gök ejder/kök-luu denen yıldız takımı, ağaç yıldızı veya ongay denen müşteri/jüpiter gezegeniydi.

    (bkz: türk mitolojisinde ağaç/@ay hatun)

    batının unsuru maden (türklerde demir, altın ve gümüş), yönü batı, saati akşam, mevsimi sonbahar, rengi ak/beyaz veya beyaz lekeli, göksel cisimleri ak-bars/pars denen yıldız takımı ve erlig veya erklig adı verilen (kuvvetli anlamında) ve bir alp olarak hayal edilen zühre/venüs gezegeniydi.

    (bkz: türk mitolojisinde demir ve demircilik/@ay hatun)

    (bkz: türk mitolojisinde altın ve gümüş/@ay hatun)

    ateş unsurunun yönü güney (eski türkçe kûn-ortusi: güneşin tepede göründüğü yön), saati öğle, mevsimi yaz, rengi kızıl, göksel cisimleri kızıl saksağan denen yıldız takımı ve merih/mars’tı.

    (bkz: türk mitolojisinde ateş/@ay hatun)

    “...karang ve yaruk ilkelerinin ana ve ataya benzetilen nefesleri, sekiz yönden esen rüzgârlarla taşınarak birleşti ve beş unsur doğdu: su, ateş, ağaç, maden ve toprak.

    çin'de ve türklerde, unsurlar ve göksel cisimler, çeşitli ailelerin kökü sayılıyor ve bunlara kök. ruh veya aile anlamına gelen, türkçe oguş/uguş veya kut gibi isimler veriliyordu. her tâ (canlı veya cansız varlık) bu ailelerden birine aitti.”
    (emel esin - türk kozmolojisine giriş)
  • 1949 doğumlu, alman astrolog ve tarot ustası. bankacıyken tarot ve astrolojiye merak salmış, ardından bu konuda kitaplar yazmış ve seminerler vermeye başlamıştır.
    türkçeye de çevrilmiş iki kitabı olan bu alman abimizin 4 element ile ilgili geliştirmiş olduğu teste

    http://www.astrolojidergisi.com/start.htm

    adresinden ulaşabilirsiniz. doğruluğu ne kadar bilmiyorum. ama alman olması biraz tok kapı sesi işitmeme yol açmadı değil.

    belki bir üst entry'deki gibi hangi elementin kendinizde daha pasif kaldığını öğrenmek istiyor olabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap